Маримба: опис на инструментот, композиција, звук, употреба, како да се свири
Тапани

Маримба: опис на инструментот, композиција, звук, употреба, како да се свири

Мелодичните прелевања на овој афро-еквадорски идиофон фасцинираат, имаат хипнотички ефект. Пред повеќе од 2000 илјади години, домородците на африканскиот континент ја измислиле маримбата користејќи само дрво и тиква. Денес, овој ударен музички инструмент се користи во модерната музика, ги надополнува популарните дела и звуците во етнички композиции.

Што е маримба

Инструментот е еден вид ксилофон. Широко дистрибуиран во Америка, Мексико, Индонезија. Може да се користи соло, често се користи во ансамбл. Поради тивкиот звук, ретко се вклучува во оркестарот. Маримбата се става на подот. Изведувачот свири удирајќи со стапчиња со врвови од гума или со конец.

Маримба: опис на инструментот, композиција, звук, употреба, како да се свири

Разлика од ксилофон

И двата инструмента припаѓаат на семејството на ударни инструменти, но имаат структурни разлики. Ксилофонот се состои од шипки со различни должини распоредени во еден ред. Маримбата има решетки слични на пијано, така што опсегот и темброт се пошироки.

Разликата помеѓу ксилофонот и африканскиот идиофон е и во должината на резонаторите. Нивната функција претходно ја извршуваа сувите тикви. Денес резонантните цевки се направени од метал и дрво. Ксилофонот е пократок. Звучниот спектар на маримбата е од три до пет октави, ксилофонот го репродуцира звукот на нотите во рок од две до четири октави.

Уред за алат

Маримба се состои од рамка на која се наоѓа рамка од дрвени блокови. Традиционално се користи розово дрво. Акустичарот и производител на инструменти Џон Ц. Диган еднаш докажа дека дрвото на дрвото во Хондурас е најдобриот проводник на звукот. Решетките се наредени како копчиња на пијано. Тие се исто така конфигурирани. Под нив се резонатори. Диган ги замени традиционалните дрвени резонатори со метални.

За свирење на маримба се користат тепачи. Нивните врвови се врзани со памучни или волнени конци.

Спектарот на звук зависи од правилниот избор на битер. Може да личи на ксилофон, да биде остар, кликав или цртачки орган.

Маримба: опис на инструментот, композиција, звук, употреба, како да се свири

Историја на појава

Уметникот Мануел Паз прикажал музички инструмент кој личи на маримба во една од неговите слики. На платното едно лице свирело, другото слушало музика. Ова докажува дека веќе пред неколку векови африканскиот идиофон бил популарен во Северна Америка.

Научниците веруваат дека историјата на нејзиното појавување била уште порано. Ја играа претставници на племето Мандиго, користејќи удари на дрво за забава, ритуали, за време на погребувањето на сограѓаните. Во Северниот Трансвал, луѓето од Банту дошле до идеја да постават дрвени блокови на лак, а под него закачиле дрвени цевки во форма на „колбаси“.

Во Јужна Африка постои легенда според која божицата Маримба се забавувала свирејќи на неверојатен инструмент. Закачила парчиња дрво, а под нив ставила суви тикви. Африканците го сметаат за свој традиционален инструмент. Во минатото, жителите на континентот се забавувале со скитници маримбиери. Еквадор има национален танц со исто име. Се верува дека за време на танцот, изведувачите ја изразуваат љубовта кон слободата и оригиналноста на луѓето.

Маримба: опис на инструментот, композиција, звук, употреба, како да се свири
Античка шема на инструменти

Користење

По експериментите на Џон Ц. Диган, музичките можности на маримбата се проширија. Инструментот отиде во масовно производство, почна да се користи од ансамбли, оркестри. Во средината на минатиот век, тој дојде во Јапонија. Жителите на Земјата на изгрејсонцето ги плени звукот на необичен идиофон. Имаше училишта за учење да се игра на него.

На крајот на минатиот век, маримбата беше цврсто вградена во европската музичка култура. Денес постојат уникатни примероци со опсег на звук до шест октави. Изведувачите користат различни стапчиња за да го прошират, менуваат и да го направат звукот поизразен.

За маримбата се напишани музички дела. Во своите композиции го користеа композиторите Оливие Месијаен, Карен Танака, Стив Рајх, Андреј Доиников. Тие покажаа како може да звучи африкански инструмент во комбинација со фагот, виолина, виолончело, пијано.

Изненадувачки, многу луѓе инсталираат рингтонови снимени на маримба на нивните телефони, дури и не се сомневаат каков вид на инструмент звучи за време на повикот. Можете да го слушнете во песните на ABBA, Qween, Rolling Stones.

Техника за играње

Меѓу другите ударни музички инструменти, маримбата се смета за една од најтешките за совладување. Може да се игра од едно или повеќе луѓе. Изведувачот не само што мора да ја знае структурата и структурата на идифонот, туку и мајсторски да совлада четири стапчиња одеднаш. Ги држи во двете раце, држејќи по две во секоја. Ударите може да се стават на дланка, вкрстувајќи се едни со други. Овој метод се нарекува „кросовер“. Или држете меѓу прстите - методот Месер.

Маримба: опис на инструментот, композиција, звук, употреба, како да се свири

Познати изведувачи

Во 70-тите години Л.Х. Стивенс беше огромен придонес во адаптацијата на маримбата на академската музика. Изведе многу дела, напиша начини како да свири на инструментот. Меѓу познатите изведувачи е јапонската композиторка Кеико Абе. На маримба изведувала класична и народна музика, патувала низ целиот свет и учествувала на меѓународни натпревари. Во 2016 година таа одржа концерт во салата на театарот Марински. Други музичари кои настапуваат со овој инструмент се Роберт Ван Сајз, Мартин Грубингер, Богдан Бокану, Гордон Стаут.

Маримбу е оригинален, неговиот звук е способен да фасцинира, а движењата на тепачите создаваат чувство слично на хипноза. Поминувајќи низ вековите, африканскиот идиофон постигна значителен успех во академската музика, се користи за изведување латино, џез, поп и рок композиции.

Despacito (поп насловна страница на Маримба) - Луис Фонси и тато Јенки и Џастин Бибер

Оставете Одговор