Лавабо: состав на инструменти, звук, употреба
Стринг

Лавабо: состав на инструменти, звук, употреба

Lavabo, rawap, rabob е жичан скубен музички инструмент. Тесно поврзан со азискиот рубоб, рубоби. Во превод од арапски, тоа значи комбинација на кратки звуци во еден долг.

Овој инструмент припаѓа на семејството на лајта. Нивните заеднички карактеристики се резонантното тело и присуството на врат со лак. Корените на лаутата потекнуваат од арапските држави од XNUMX-XNUMX век.

Се користи во народната музика меѓу Ујгурите кои живеат во Ксинџијанг (периферијата во северозападниот дел на Кина), како и во Индија, Узбекистан. Вкупната должина на алатот е од 600 до 1000 mm.

Лавабо: состав на инструменти, звук, употреба

Лавабо има мало конвексно тело во облик на чинија, обично тркалезно или овално, со кожен врв и долг врат, кој има заоблена глава на крајот и е опремен со два процеси во облик на рог во основата. Телото е направено од дрво. Вообичаено свилени фроти (21-23) се наоѓаат на вратот, но има и безбемни примероци.

Околу вратот се протегаат пет цревни, свилени или метални жици. Првите две жици се наместени во дует за мелодија, а останатите три за четврта и петта. Звукот на звучниот тембр се јавува поради кубењето на жиците со дрвен плектум. Лавабо главно се користи како придружба за вокал и танци.

Оставете Одговор