Кравцов хармоника: дизајнерски карактеристики, разлики од конвенционалната хармоника, историја
Лигинален

Кравцов хармоника: дизајнерски карактеристики, разлики од конвенционалната хармоника, историја

Почетните свирачи на хармоника често се ограничени на нивниот репертоар и изведуваат дела што се достапни за класичен музички инструмент. Но, ако сакате да постигнете виртуозно свирење и да ги проширите вашите хоризонти на изведување, треба да обрнете внимание на хармоника на Кравцов – модификација со подготвена за селекција тастатура.

Разлики од конвенционалната хармоника

Дизајнот на професорот на Универзитетот за култура и уметност во Санкт Петербург ги комбинираше сите предности на инструментите на семејството. Промените ја зафатија не само десната, туку и левата страна. Всушност, Кравцов ја комбинирал клавирската тастатура со хармоника со копче. На помала површина имало повеќе клучеви. Ова овозможи да се изведе кој било репертоар, вклучително и антички дела од големи пијанисти, што претходно беше невозможно без реконструкција на партитурите на авторот.

Кравцов хармоника: дизајнерски карактеристики, разлики од конвенционалната хармоника, историја

Главните разлики во дизајнот на Кравцов:

  • полесна техника за учење на Играта;
  • во делови за двете раце е зачувана вештината на клавирско прстите;
  • клучевите се поставени на таков начин што ја елиминира потребата од учење три традиционални техники на играње, доволно е да научите само два системи.

Подобрувањето овозможува да се свират најсложените дела за пијано на хармоника и во исто време ви овозможува и мајсторски изведување на бајански класици.

Кравцов хармоника: дизајнерски карактеристики, разлики од конвенционалната хармоника, историја

историја

Надградениот инструмент на Кравцов ви овозможува совршено да го совладате инструментот без преквалификација и без губење време. Вештините за свирење на Бајан и знаењето за клавирирање со прсти се доволни за подигнување на подобрена хармоника. Во исто време, можностите за изведба се прошируваат, дозволувајќи му на бајанскиот плеер да свири со различни копчиња, па дури и да изведува дела со растојание на екстремни гласови над две октави.

Професорот работеше многу години на промена на несовршената бајан тастатура. Тој можеше да ги остави зад себе основите на традиционалната техника. Затоа, секој хармоникаш може лесно да се префрли на хармоника на Кравцов и само да ги подобри своите вештини, а не да почне повторно да учи.

Првиот претставник на семејството на готови хармоника за избор се појави во 1981 година. Направен е во фабриката „Красни партизанска“ во Ленинград. Денес оваа копија се чува во палатата Шереметевски покрај антички и уникатни примероци. Околу сто инструменти се произведени во Русија и во странство (во Италија). Најчесто го користат учесниците на натпревари и фестивали.

Чудо-аккордеон для виртуозов

Оставете Одговор