Кифара: што е тоа, историја на инструментот, употреба
Стринг

Кифара: што е тоа, историја на инструментот, употреба

Според една древна античка легенда, Хермес решил да направи лира од лушпа од желка. За да ги направи жиците, тој украл вол од Аполон и повлекол тенки ленти од кожата на животното по телото. Лут, Аполон му се обратил на Зевс со жалба, но тој го препознал изумот на Хермес како величенствен. Значи, според античката легенда, се појавила цитара.

историја

Во VI-V век п.н.е. мажите од античка Грција свиреа на лира, придружувајќи го нивното пеење или пеење на стиховите на Хомер. Тоа беше посебна уметност наречена кифародија.

Кифара: што е тоа, историја на инструментот, употреба

Научниците докажаа дека најстариот музички инструмент се појавил во Хелада. Подоцна се проширил во различни земји, каде што бил изменет. Во Индија се нарекувал ситар, во Персија – читар. Меѓу Французите и Италијанците, таа стана родоначалник на гитарата. Понекогаш историјата на нејзиното појавување се припишува на Антички Египет, што доведува до бескрајни спорови меѓу историчарите на уметноста.

Како изгледаше инструментот?

Античките цитари биле рамна дрвена фигурирана кутија, на која се протегале жици од животинска кожа. Горниот дел изгледаше како два вертикални лаци. Обично имало седум жици, но првите цитари имале помалку - четири. Со жартиера до рамо беше обесен жичан искубен инструмент. Изведувачот свиреше стоејќи, вадејќи звук со допирање на жиците со плектум - камен уред.

Кифара: што е тоа, историја на инструментот, употреба

Користење

Способноста да свири на инструмент била задолжителна за античките Грци. Жените не би можеле ниту да го кренат поради големата тежина. Еластичната напнатост на жиците го спречуваше извлекувањето на звукот. Свирењето музика бараше умешност на прстите и извонредна сила.

Ниту еден настан не беше комплетен без звукот на цитара и пеењето на цитаради. Барди се шират низ земјата, патувајќи со лира преку рамениците. Тие ги посветија своите песни и музика на храбрите воини, природните сили, грчките божества, олимписките шампиони.

Еволуцијата на цитара

За жал, невозможно е да се слушне како навистина звучи старогрчкиот инструмент. Во хрониките се зачувани описи и приказни за убавината на музиката што ја изведуваат кифардите.

За разлика од аулосот, кој го поседувал Дионис, цитарата се сметала за инструмент за благородно, прецизно звучење со големо внимание на деталите, ехото, прелевањето. Со текот на времето, тој претрпе метаморфози, различни народи направија свои промени во неговиот систем. Денес, цитарата се смета за прототип на многу жичени инструменти - гитари, лаути, домра, балалајки, цитри.

Оставете Одговор