Хромка: што е тоа, состав на инструменти, историја, звук
Лигинален

Хромка: што е тоа, состав на инструменти, историја, звук

Руските фолклорни традиции не можат да се замислат без хармоника. Постојат неколку видови од нив. Еден од најпопуларните е куца хармоника. Доминира со националната народна музика повеќе од половина век. Хромка беше омилениот инструмент на познатата водителка, основачот на ТВ-програмата Свири хармоника! Генадиј Заволокин.

Што е хром

Секоја хармоника е дувачки музички инструмент со тастатура-пневматски механизам. Хромот, како и другите членови на семејството, има два реда клучеви на страните. Копчињата од десната страна се одговорни за формирање на главната мелодија, левата страна ви овозможува да извлечете басови и акорди. Тастатурите се поврзани со комора за крзно. Таа е одговорна за извлекување на звук со принудување на воздух.

Хромка: што е тоа, состав на инструменти, историја, звук

Звукот зависи од тоа како музичарот дејствува на копчињата и крзната. Хармониката се нарекува и дворедна. Има два реда клучеви, за разлика од хармоника со копчиња, која има три реда.

Историја на потекло

Денес, најчесто можете да видите хрома хармоника со добро воспоставен број копчиња – 25 на десната тастатура, левата има ист број. Не беше секогаш така. На крајот на 21 век, во Русија се појавија „северни“, кои имаа 23, а потоа и 12 копчиња на десната тастатура. Имаше XNUMX копчиња за бас-акорд.

Прородителот на руската хармоника беше „венецот“, кој го подобрија неколку мајстори одеднаш. Според една верзија, се верува дека хромката е создадена во Тула, градот на занаетчиите. Промената на гласовните ленти доведе до фактот дека хармониката почна да го дава истиот звук при стискање и откопчување на мевот. Во исто време, системот остана дијатонски. За да се прошири опсегот на копчињата, горниот дел од тастатурата доби неколку хроматски звуци. Оттука потекнува името на инструментот.

Хромка: што е тоа, состав на инструменти, историја, звук

На почетокот на 25 век, хармоника целосно ги замени другите видови. Изведувачите сакаа да користат инструмент со два реда. Дозволи да свири каква било мелодија, работа, мелодија. Модерните хроми може да се разликуваат едни од други, но стандардните имаат ознака 25×27, што го карактеризира бројот на копчиња на вратовите. Малкумина се сеќаваат денес дека некогаш куциот немал три полутонови, туку дури пет. И на главниот врат имаше XNUMX копчиња. Оваа дизајнерска карактеристика му даде на инструментот повеќе можности за свирење мелодии. За жал, хармоника не отиде во масовно производство.

Уред за алат

Гласовните ленти се одговорни за звукот на куците. Станува збор за метални рамки на кои е фиксиран јазикот. Висината на звукот се менува во зависност од нејзината големина. Колку е поголем јазикот, толку е помал звукот. Воздухот се доставува до летвите преку систем на воздушни канали преку вентили. Се отвораат и затвораат со притисок на музичарот на копчињата. Целиот механизам се наоѓа во палубите, тие се меѓусебно поврзани со мевови. Крзната се преклопува со помош на борини, нивниот број може да биде од 8 до 40.

Хромка: што е тоа, состав на инструменти, историја, звук
Вятка

Звучна низа

Многу музичари имаат фер прашање, зошто хармоника се нарекува куца? Скалата на инструментот се заснова на главната скала, што подразбира дијатонска содржина. Невозможно е да се свири сите остри и флати на оваа хармоника. Има само три полутонови. Самите изведувачи почнаа да го нарекуваат така, забележувајќи дека инструментот е многу сличен на хроматските хармоника со копчиња со три реда.

Десната тастатура е дворедна со 25 пиони. Скалата ви овозможува да ги извлечете главните скали од „C“ од првата до „C“ од четвртата октава. Дополнително, има три полутонови. Копчињата за исфрлање се наоѓаат на самиот врв.

Хромка: што е тоа, состав на инструменти, историја, звук
Кириловска

Левата тастатура се користи за придружба. Нејзиниот опсег е една голема октава. Басовите се извлекуваат од „Do“ до „Si“ од голема октава. Khromka ви овозможува да извлечете не само басови, туку и цели акорди со едно притискање на пиони. Репродукцијата е можна во две големи копчиња („Do“ и „Si“), во еден помал клуч – „A-minor“.

Посебно внимание треба да се посвети на сортите на хармоника. Денес постојат неколку видови: Нижни Новгород, Кирилов, Вјатка. Тие се разликуваат не само во дизајнот, тие имаат уникатен дизајн. Карактеристичното сликање на крзната ја прави хармоника препознатлива, им го поставува расположението на хармоникашот и слушателите на народни фестивали, празници, собири.

Гармонь-хромка. Учимся играть „Јиблочко“.

Оставете Одговор