Хомус: опис на инструментот, композиција, звук, типови, како да се свири
Лигинален

Хомус: опис на инструментот, композиција, звук, типови, како да се свири

Овој инструмент не се учи во музичките училишта, неговиот звук не се слуша во инструменталните оркестри. Хомус е дел од националната култура на народите на Саха. Историјата на неговата употреба има повеќе од пет илјади години. А звукот е сосема посебен, речиси „космички“, свет, откривајќи ги тајните на самосвеста на оние кои можат да ги слушнат звуците на јакутскиот хомус.

Што е хомус

Хомус спаѓа во групата на еврејски харфи. Вклучува неколку претставници одеднаш, кои се разликуваат надворешно во нивото на звук и тембр. Има ламеларни и заоблени еврејски харфи. Алатката ја користат различни народи во светот. Секој од нив донесе нешто различно во дизајнот и звукот. Така во Алтај свират комузи со овална рамка и тенок јазик, па звукот е лесен, ѕвони. А виетнамскиот дан мои во форма на чинија има повисок звук.

Хомус: опис на инструментот, композиција, звук, типови, како да се свири

Уникатен и неверојатен звук произведува непалскиот murchung, кој има обратен дизајн, односно јазикот е издолжен во спротивна насока. Јакут хомусот има зголемен јазик, што овозможува да се извлече пукање, звучен, тркалачки звук. Сите инструменти се направени од челик, иако неколку векови имало и дрвени и коскени примероци.

Уред за алат

Модерниот хомус е направен од метал. По изглед, тој е прилично примитивен, тоа е основа, во чиј центар има слободно осцилирачки јазик. Неговиот крај е закривен. Звукот се произведува со движење на јазикот, кој се влече од конецот, се допира или удира со прст. Рамката е тркалезна од едната страна и заострена од другата страна. Во заоблениот дел од рамката е закачен јазик, кој поминувајќи меѓу палубите има заоблен крај. Удирајќи го, музичарот создава вибрациони звуци со помош на издишаниот воздух.

Хомус: опис на инструментот, композиција, звук, типови, како да се свири

Разлика од харфа

И двата музички инструменти имаат исто потекло, но имаат квалитативна разлика еден од друг. Разликата помеѓу јакутскиот хомус и еврејската харфа е во должината на јазикот. Кај народите на Република Саха, тој е подолг, така што звукот не е само звучен, туку и со карактеристично крцкање. Хомусот и еврејската харфа се разликуваат по растојанието помеѓу звучните табли и јазикот. Во инструментот Јакут е многу незначителен, што влијае и на звукот.

историја

Алатката ја започнува својата историја долго пред доаѓањето на нашата ера во време кога човекот научил да држи лак, стрели, примитивни алатки. Старите го правеле од животински коски и дрво. Постои верзија дека Јакутите обрнале внимание на звуците што ги испушта дрвото скршено од гром. Секој налет на ветер испушташе прекрасен звук, вибрирајќи го воздухот помеѓу расцепеното дрво. Во Сибир и Република Тива се зачувани алатки направени врз основа на дрвени чипови.

Хомус: опис на инструментот, композиција, звук, типови, како да се свири

Најчестиот хомус бил меѓу народите кои зборуваат турски. Една од најстарите копии е пронајдена на местото на народите Ксионгну во Монголија. Научниците самоуверено претпоставуваат дека се користел уште во 3 век п.н.е. Во Јакутија, археолозите откриле многу музички инструменти со трска во шамански погребувања. Тие се украсени со неверојатни орнаменти, чие значење историчарите и историчарите на уметност сè уште не можат да го откријат.

Шаманите, користејќи го тембрниот звук на тркалање на еврејските харфи, го отворија својот пат кон другите светови, постигнаа целосна хармонија со телото, кое ги воочи вибрациите. Со помош на звуци, народите на Саха научија да покажуваат емоции, чувства, да го имитираат јазикот на животните и птиците. Звукот на хомусот ги воведе слушателите и самите изведувачи во состојба на контролиран транс. Така шаманите постигнаа екстрасензорен ефект, кој помогна да се лекуваат ментално болните, па дури и да се ублажат тешките заболувања.

Овој музички инструмент беше дистрибуиран не само меѓу Азијците. Неговата употреба е забележана и во Латинска Америка. Таму беше донесен од трговци кои активно патуваа помеѓу континентите во XNUMX-XNUMX век. Отприлика во исто време, харфата се појави во Европа. Невообичаени музички дела за него се создадени од австрискиот композитор Јохан Албрехтсбергер.

Хомус: опис на инструментот, композиција, звук, типови, како да се свири

Како да се игра хомус

Свирењето на овој инструмент е секогаш импровизација, во која изведувачот става емоции и мисли. Но, постојат основни вештини кои треба да се совладаат за да се совлада хомусот и да се научи како да се произведе хармонична мелодија. Со левата рака музичарите го држат заоблениот дел од рамката, звучниците се притиснати на нивните заби. Со показалецот од десната рака удираат во јазикот кој треба слободно да вибрира без да ги допира забите. Можете да го засилите звукот со обвиткување на усните околу телото. Здивот игра важна улога во формирањето на мелодијата. Полека вдишувајќи го воздухот, изведувачот го продолжува звукот. Промената на скалата, нејзината заситеност зависи и од вибрациите на јазикот, движењето на усните.

Интересот за хомус, делумно изгубен со доаѓањето на советската моќ, расте во современиот свет. Овој инструмент може да се слушне не само во домовите на Јакутите, туку и на настапите на националните групи. Се користи во фолк и етно жанрови, отворајќи нови можности до крајот на неистражениот инструмент.

Владимир Дормидонтов играет на хомусе

Оставете Одговор