Кавал: опис на инструментот, композиција, историја, техника на свирење
месинг

Кавал: опис на инструментот, композиција, историја, техника на свирење

Додека патувате на Балканот, Молдавија, Романија, Бугарија, земјите од Централна Азија, можете да слушнете нежен, префинет, мек звук. Свири кавал - произведува мелодија што трога душа.

Историја на алатката

Античките ископувања тврдат дека ова е најстариот дувачки музички инструмент. Тоа одамна е адаптација на овчар. Во превод од турски дијалект, „кавал“ е долга дрвена цевка, со помош на која сточарите палеле оган. Очигледно, во исто време, од шуплината цевка доаѓале звуци, кои умните овчари успеале да ги состават во мелодии. Роден во Централна Азија, тој се прошири низ целиот свет, станувајќи популарен инструмент меѓу љубителите на етнографски композиции.

Кавал: опис на инструментот, композиција, историја, техника на свирење

Како е кавалот

Традиционалните инструменти се направени од дрво и пластика. Мајсторите претпочитаат да земаат еластично, тврдо дрво. Погодна кајсија, слива, зеленика, пепел, дренка. Производот се состои од 3 дела, неговата должина е 60-80 см. Само во Македонија прават флејти од цврст пепел со многу тенки ѕидови, мал внатрешен дијаметар и се лесни. Кавал е направен во форма на цилиндар. Воздушен канал – 16 mm, кај професионални алати – 18 mm.

Се разликува од попречната флејта со тоа што е отворена од двете страни. Бугарската кавала има 7 отвори за играње напред, 1 на дното за палецот и 4 за штимање. Врвот е наострен под конус. За уста се користат рог, камен, коска, метал. Самиот инструмент е украсен со резби, украсени со влошки.

Кавал: опис на инструментот, композиција, историја, техника на свирење

Како да се игра кавал

Се користи посебна техника на дишење - циркулација. На некои звуци може да им требаат месеци за да се совладаат. Затоа, студентите се примаат на обука најмалку 14 години. На квалитетот на мелодијата влијаат многу фактори: наклонот на инструментот, силата на доводот на воздух. Флејтата се држи под агол од 450 во однос на телото. Усните покриваат повеќе од половина од отворот на ембушурата. Тешко е за ученикот да свири во долниот опсег, што се нарекува „каба“, овде звукот не е гласен, туку мек, полн. Во вториот опсег, усните се стеснуваат, засилувањето е зголемено - мелодијата звучи посилно. Истата тактика за третиот и четвртиот опсег.

Но, откако ќе ги совладате техниките на претставата, можете да ги задоволите присутните со огромна палета на тембри и нијанси. Малата скала ви овозможува да извлечете магична мелодија која буди меланхолија.

Теодосиј Спасов - Кавал

Оставете Одговор