Карнеј: што е тоа, структурата на инструментот, историја, звук, употреба
месинг

Карнеј: што е тоа, структурата на инструментот, историја, звук, употреба

Карнеј е народен бакарен или дувачки музички инструмент вообичаен во Таџикистан, Узбекистан, Иран. Од узбекистанскиот и таџикистанскиот јазик, неговото име е преведено како не (дрвена попречна флејта) за глуви.

Структура на алатот

Карнеј се состои од бакарна или месингана цевка долга 2-3 метри без дупки и вентили со конусна екстензија на крајот во форма на ѕвонче. Во цевката од тесната страна се вметнува плитка уста.

Поради фактот што карнејот се состои од три дела, лесно се транспортира.

Постојат прави и криви карнаи. Директните се користат почесто.

Карнеј: што е тоа, структурата на инструментот, историја, звук, употреба

Извлекување на звук

Извлекувајќи звуци, карникерот ја притиска устата и дува. Музичарот ја држи трубата со двете раце, се врти на страните, испраќајќи музички сигнали. За да ја држите, дувате низ алатот, потребна ви е извонредна сила.

Карнејот има моќен, гласен, длабок звук, сличен по тембр на тромбон, природна скала. Опсегот е октава, но со мајсторот станува вистинско уметничко дело. Звукот е како татнеж на диви животни.

Обично не свири соло, туку изведува музика заедно со сурнај (помал дувачки инструмент) и нагор (керамички тимпани).

Карнеј: што е тоа, структурата на инструментот, историја, звук, употреба

историја

Ова е еден од најстарите инструменти. Тој е стар 3000 години. Оваа цевка ги следела војските на Тамерлан и Џингис Кан во војна. Во античко време, карнаи се користел:

 • за комуникација, како алатка за сигнализација;
 • на парадни патувања на воени лидери;
 • да ги инспирира воините;
 • при доаѓањето на предвесниците;
 • да го објави почетокот на војната, оган;
 • во ансамбли на скитници музичари;
 • да се означи почетокот на масовните веселби, изведби на јажеџии, изведби на куклари.

И сега карнаи е сакан од луѓето, ниту еден важен настан не може без него. Тој се слуша на разни празници:

 • паради, масовни прослави;
 • свадби;
 • циркуски претстави;
 • прослави по повод раѓањето на детето;
 • на отворањето и затворањето на спортските натпревари.

Карнаи служи како пример за тоа колку внимателно источните народи ги чуваат своите традиции.

Знакомство с музыкальным инструментом карнай

Оставете Одговор