Зглобови: состав на инструменти, историја, употреба, техника на свирење
Стринг

Зглобови: состав на инструменти, историја, употреба, техника на свирење

Во 4 век, во Литванија се користел хордофон во облик на крило со жици од 5-XNUMX испружени над звучната табла. Телото било од разни видови дрво, внатре била издлабена тркалезна шуплина, која одозгора била покриена со лист од смрека. На палубата беше отсечена дупка за резонатор во форма на цвет или ѕвезда. Музичкиот инструмент што личи на руски гусли беше наречен „канклес“.

Должината на литванскиот хордофон е 80-90 сантиметри. Во зависност од видот, жиците може да бидат од 12 до 25. Опсегот на звук надминува четири октави. Секоја низа е прикачена на метална прачка и штипки на спротивните страни. Тие си играат со прстите на двете раце, ставајќи ги зглобовите на колена. Техниката Play, исто така, вклучува употреба на медијатор за коски.

Слични хордофони користат различни народи во Европа. Финците имаат кантеле, Летонците имаат коклес, Естонците свират кантеле. Литванскиот член на семејството на кубени жици се користи за придружба на соло вокали и хорови. На крајот на 30 век, првиот ансамбл се појавил во Каунас, предводен од Пранас Пускунигис. Музичарот ги постави традициите на претставата, која стана основа на модерната академска изведувачка култура. Во XNUMX-тите од минатиот век, свирењето на канкли беше вклучено во наставната програма на музичките училишта, конзерваториумите и академиите во Литванија.

Литовские канклес (гусли) 2015 „Лесная оратория“

Оставете Одговор