Калимба: што е тоа, состав на инструменти, звук, историја, како да се свири, како да се избере
Идифони

Калимба: што е тоа, состав на инструменти, звук, историја, како да се свири, како да се избере

Важните настани во животот на Африка, празниците и состаноците на племенските водачи секако беа придружени со звукот на надрата. Името вели дека таа „зборува со гласот на нејзините предци“. Музиката што ја свири инструментот може да биде многу различна по звук - нежна и смирувачка или милитантно вознемирувачка. Денес, калимбата не го изгубила своето значење, се користи како народен инструмент, се користи на соло фестивали и за придружба на ансамбл звук.

Уред

Татковината на Калимба е африканскиот континент. Локалното население го смета за национален, ги поддржува традициите на предците преку употреба во културата. Преведено од локалниот дијалект, името на инструментот значи „малку музика“. Уредот е некомплициран. Дрвена кутија со тркалезна дупка делува како резонатор. Може да биде цврста или шуплива, направена од дрво, сушена тиква или школка од желка.

На врвот на случајот се јазиците. Претходно, тие беа направени од бамбус или други видови дрво. Денес е позастапен инструмент со метални трски. Нема стандарден број на таблички. Нивниот број може да варира од 4 до 100. Големината и должината се исто така различни. Јазиците се прикачени на прагот. Обликот на телото може да биде правоаголен или квадрат. Постојат необични форми направени во форма на животински или рибини глави.

Калимба: што е тоа, состав на инструменти, звук, историја, како да се свири, како да се избере

Како звучи калимба?

Музичкиот инструмент спаѓа во семејството на идиофони со искубана трска. Звукот зависи од материјалот на производство, големината на телото, должината и бројот на трски. Подесувањето на инструментот е хроматско, што ви овозможува да свирите и единечни ноти и акорди.

Плочите личат на клавирчиња на пијано, поради што надрата се нарекува и „африканско рачно пијано“. Звукот зависи од големината на трската, колку е поголема, толку е помал звукот. Кратките чинии имаат висок звук. Гама потекнува од центарот каде што се најдолгите плочи. Во познатото клавирско прстење, висината на нотите се крева од лево кон десно.

Низ вековите на постоење, калимбата речиси и не го претрпе влијанието на европската музичка култура, но има и инструменти подесени во вообичаената традиционална скала.

Калимба: што е тоа, состав на инструменти, звук, историја, како да се свири, како да се избере

историја

Во религиозните обреди, Африканците користеле разни уреди со скубен уред за да извлечат звуци. Затоа, невозможно е да се смета mbiра како антички инструмент. Ова е само разновидност на други претставници што се појавија и исчезнаа, нивна реинкарнација и подобрени верзии.

Колонизацијата на Африка од Америка доведе до голем одлив на поробени луѓе од територијата на континентот кон бреговите на Антилите и Куба. На робовите не им било дозволено да земат лични работи со себе, но надгледниците не им ја одземале малата калимба. Така, mbira стана широко распространета, изведувачите направија промени во неговата структура, експериментираа со материјал, големини и форми. Се појавија нови видови слични инструменти: лајкембе, лала, санза, данди.

Во 1924 година, американскиот истражувач на етничката музика Хју Трејси, за време на експедиција во Африка, сретнал неверојатна калимба, чиј звук го фасцинирал. Подоцна, по враќањето во татковината, ќе отвори фабрика за производство на автентични инструменти. Неговото животно дело беше адаптација на музичкиот систем, кој се разликуваше од вообичаениот западен и не дозволуваше да се пушта европска музика во распоредот „до“, „ре“, „ми“… Експериментирајќи, тој создаде повеќе од 100 примероци. што овозможи да се создадат извонредни хармонии на познати композитори со неверојатен африкански акцент.

Хју Трејси го иницираше африканскиот музички фестивал, кој се одржува во Греамстаун, тој создаде меѓународна библиотека со дела од народите на континентот, направени десетици илјади плочи. Неговата семејна работилница и денес рачно изработува калимби. Работата на Трејси ја продолжуваат неговите синови.

Калимба: што е тоа, состав на инструменти, звук, историја, како да се свири, како да се избере
Калимба направена од кокос

Вид Калимб

Производство на музички инструмент во Германија и Јужна Америка. Структурно, сортите се поделени на цврсти - едноставна и буџетска опција и шупливи - што ги користат професионалци. Можна е точна репродукција на живите бас-тонови на африканската музика на големи примероци. Малите звучат елегантно, нежно, проѕирно.

Најпознатите фабрики за производство на ламмелафони се брендовите на германскиот музичар P. Hokem и фирмата H. Tracy. Калимбите од Хокул речиси го изгубија своето првобитно име, сега се сансула. Нивната разлика од Малимба во круг случај. Сансулата изгледа како металофон поставен на барабан.

Калимба Трејси е потрадиционална. Во производството, тие се стремат да се усогласат со оригиналните стандарди, користејќи само природни материјали. Телото на резонаторот е направено од дрво кое расте само на африканскиот континент. Затоа, инструментот го задржува својот автентичен звук.

Калимба: што е тоа, состав на инструменти, звук, историја, како да се свири, како да се избере
Разновидност со цврсто тело

Апликација за алатка

Калимба останува традиционална за народите на Јужна Африка, Куба, Мадагаскар. Се користи на сите настани, за време на верски церемонии, на празници, фестивали. Најмалите примероци лесно се вклопуваат во џеб, се носат со себе и се забавуваат себеси и јавноста на различни места. Калимба без резонатор е еден од најчестите „џебни“ типови.

„Рачно пијано“ се користи за придружба во ансамбли и соло. Етничките групи користат професионални mbiras со можност за поврзување со компјутер, засилувач. Има калимба од пет октави, чија ширина на „клавијатурата“ е речиси исто колку и пијаното.

Како да се игра калимба

Мбиру се држи со двете раце, палците се вклучени во извлекување звук. Понекогаш ја ставаат на колена, па изведувачот може да ги користи палците и показалците. Калимбистите самоуверено изведуваат мелодии дури и во движење, понекогаш се користи специјален чекан за да се удри во трската. Техниката на игра не е толку комплицирана како што може да изгледа. Лицето со слух може лесно да научи да свири на „рачен пијано“.

Калимба: што е тоа, состав на инструменти, звук, историја, како да се свири, како да се избере
Играње со специјален чекан

Како да изберете калимба

При изборот на инструмент, мора да се земат предвид и надворешната естетска перцепција и звучните способности. Подобро е за почетник музичар да избере мала копија со мала кутија или сосема цврста. Откако научивте да го свирите, можете да преминете на поголем, покомплексен инструмент.

Размерот зависи од бројот на трски. Затоа, почетник, за да избере калимба, треба да одлучи дали ќе свири сложени дела или сака да свири музика за душа, изведувајќи едноставни мелодии. На почетник ќе му се помогне да свири специјален чекан, нема да биде излишно да купите упатство и лепливи налепници на јазиците - тие ќе помогнат да не се збунат во белешките.

КАЛИМБА | знакомство с инструментом

Оставете Одговор