Хидраулика: состав на алат, принцип на работа, историја, употреба
месинг

Хидраулика: состав на алат, принцип на работа, историја, употреба

Борбите на гладијаторите, театарските претстави, воените собири, свечените поворки во античка Грција и Рим беа секогаш придружени со моќните звуци на хидравлосот. Веќе неколку векови, музичкиот инструмент е знак на статус и богатство. Откако го изгуби своето значење, таа доведе до раѓање на прекрасна органска музика.

Дизајн и функција

Музиката е создадена со дување воздух низ сферично тело потопено во вода. Течноста доаѓа од природни извори, како што се водопади. Воздухот го пумпаа минијатурни ветерници. Нивото на водата постојано се менуваше, вишокот проток на воздух влезе во цевката и се дистрибуираше до поединечни цевки за дијатонско подесување. Така беше во уредот на Херон. Но, Ктезибиј, антички грчки математичар, бил првиот што измислил антички воден орган.

Подоцна, Римјаните додале систем на вентили на уредот. Музичарите притиснаа специјално копче што го отвори блендата на комората, менувајќи ја висината на столбот на потокот. Поминуваше низ 7-18 цевки со различни големини, направени од метал и кожа. Звукот го одредуваа 3-4 регистри. Неколку музичари требаше да свират на хидрауликата одеднаш. Обично тоа биле специјално обучени робови.

Хидраулика: состав на алат, принцип на работа, историја, употреба

историја

За време на антиката во Грција, хидрауликата многу брзо станала главниот музички инструмент што звучел на сите големи настани, а се користел и за домашна музика. Водениот орган бил скап, само благородни луѓе можеле да го поседуваат. Постепено, инструментот се раширил низ Медитеранот, а во царскиот Рим неговиот звук се користел за време на заклетвата при влегување во јавна функција.

Во XNUMX век, хидрауликата „дојде“ во Европа. Поради моќниот звук, тој беше совршен за придружување на хорско црковно пеење. Во XNUMX век, можеше да се види во скоро сите цркви. Паганите не го заобиколија водениот орган. Го користеле на гозби, во оргии, за верски обреди. Затоа, со текот на времето се прошири мислењето за грешноста на музиката на хидрауликата.

Но, до тоа време дизајнот веќе беше подобрен од мајсторите, се појави модерен орган. Единствената преживеана копија, обновена од слики на антички мозаици, може да се види во еден од музеите во Будимпешта. Датирана е 228 п.н.е.

Прва изведба на репродукцијата Римски (или грчки) хидраулис орган во Бат

Оставете Одговор