Ловечки рог: опис на алатката, состав, историја, употреба
месинг

Ловечки рог: опис на алатката, состав, историја, употреба

Ловечкиот рог е древен музички инструмент. Тој е класифициран како ветер со писка.

Алатката била измислена во средновековните европски земји. Датум на пронајдокот - XI век. Првично се користел за лов на диви животни. Еден ловец им сигнализирал на останатите со рог. Се користи и за сигнализација за време на битки.

Ловечки рог: опис на алатката, состав, историја, употреба

Уредот на алатот е шуплива структура во облик на рог. На тесниот крај има дупка за усните. Материјал за производство – животински коски, дрво, глина. Олифаните - примероци од слонова коска - имале голема вредност. Олифаните се одликуваа со скапо украсениот изглед. За украсување се користеле злато и сребро.

Еден од најпознатите примери му припаѓал на легендарниот витез Роланд. Францускиот витез е протагонист на епската поема наречена „Песната на Ролан“. Во поемата, Роланд служи во војската на Карло Велики. Кога војската е нападната во клисурата Рончевал, паладинот Оливер го советува Роланд да сигнализира барање за помош. Најпрво витезот одбива, но смртно ранет во битка го користи рогот за да повика помош.

Ловечкиот рог послужил како основа за создавање на рогот и францускиот рог - основачите на дувачки инструменти. За разлика од неговиот претходник, хорот и францускиот рог почнаа да се користат за репродукција на целосна музика.

Охотничьи рога. 3 вида.

Оставете Одговор