Како да наштимате укулеле
Како да се вклучите

Како да наштимате укулеле

За да може инструментот да звучи правилно, мора да се подеси. Музичарите користат неколку начини за подесување на укулеле: со тјунер, со уво, со микрофон. Структурата на сортите укулеле – сопран, тенор, концерт, баритон – се спојува во звук со првите 4 жици од 6-жичаната гитара, но клучот е повисок. Првата низа од укулеле е тенка како и сите други: подебела е на акустичната гитара.

Овие разлики го спречуваат укулелето да се штима на ист начин како класичната гитара.

Како да наместите укулеле

Укулелето е слично на класичниот инструмент, но за правилно да го наместите укулелето, треба да го знаете правилото: принципите што важат за обична гитара не функционираат со укулеле.

Како да наштимате укулеле

Што ќе се бара

Точното и брзо штимање на укулеле се прави со помош на тјунер – најчестиот инструмент. Погоден за баритон, тенор или концертна гитара, ќе му помогне на почетниците да намести укулеле сопран. Има компактен тјунер, кој е инсталиран пред инструментот, вклучете го и брзо наместете го укулеле. Има екран, скала и стрелка: отстапувајќи налево, покажува дека низата е недоволно испружена; надесно е претерано испружено.

Постои аналог на уредот - онлајн програми што може да се преземат од мрежата. Тие се погодни: само вклучете таков тјунер на вашиот паметен телефон и користете го во секое време.

План чекор по чекор

Аурално

Овој метод е погоден за искусни музичари, но почетниците со добро музичко уво можат да го користат. Неопходно:

  1. За да го постигнете совршениот звук на нотата ла – важно е да звучи правилно, затоа што остатокот од жиците ќе се штимаат од неа.
  2. Држете ја втората жица на 2-та жица и постигнете го истиот звук со чиста прва жица.
  3. Притиснете ја третата низа на 3-то теме: треба да звучи како чиста втора.
  4. Држете ја 4-тата низа на 2-та жила и проверете ја наспроти првата низа.

Ако звукот на првата жица треба да се намести од меморијата, тоа не е проблем. Инструментот ќе звучи повисок или понизок тон, но важно е системот на укулеле да биде хармоничен, стандарден.

Како да наштимате укулеле

Со тјунер

Подесувањето на укулеле на овој начин е едноставно: треба да ја скинете низата така што звукот се пренесува преку микрофонот на тјунерот. Уредот ќе го одреди тонот и ќе покаже дали да го олабави или затегне: соодветно, ќе звучи пониско или повисоко. За да се прилагодите користејќи го тјунерот и онлајн, мора да ги преземете следните чекори:

  1. Вклучете го микрофонот пред да дадете дозвола да го користите.
  2. Стиснете ја најгустата врвка. Правилното поставување ќе биде сигнализирано со зелената боја на тјунерот e и стрелката лоцирана во средината. Ако индикаторот застане на левата страна, тогаш низата е ослабена - треба да се затегне; во десната треба да се олабави, бидејќи врвката е силно растегната.
  3. Повторете ги овие чекори со преостанатите 3 жици.
  4. На крајот од подесувањето, треба да поминете со прстите по сите жици одеднаш за да го проверите правилното подесување на укулеле.

Преглед на онлајн програми

Можете да го користите Pocket тјунерот, кој постои во две верзии: платен и бесплатен. Тие се разликуваат едни од други во отсуство на рекламирање и режим на автоматско подесување. Со помош на програмата, можете да го наместите не само укулеле сопранист: еве 7 вообичаени штимања на инструментот.

Постои GuitarTuna тјунер кој вклучува професионален режим дизајниран за искусни музичари. Програмата содржи метроном, библиотека со акорди, хроматски тјунер, 100 скали.

За основно подесување на укулеле, можете да го користите овој онлајн приемник. Погоден е за баритон, концертен инструмент, сопран или тенор. Програмата ја прикажува фреквенцијата во Hz, обезбедува подесување со висока прецизност.

Можни проблеми и нијанси

За да може инструментот да звучи хармонично и правилно, мора да се наштима во тишина. Кога подесувате инструмент користејќи онлајн приемник, треба да изберете висококвалитетен микрофон кој ќе пренесува неискривени звуци.

Како да подесите UKULELE за тотални почетници

Ако нема гаџети при рака, можете да го прилагодите укулелето со уво, дури и ако само една жичка звучи правилно на инструментот.

Често поставувани прашања

1. Како правилно да го наместите укулелето?За правилно подесување, мора да имате тјунер.
2. Каде можам да најдам онлајн тјунер за да го штимам инструментот?Апликациите може да се преземат од apps.apple.com или play.google.com.
3. Дали укулелето може да се штима со уво?Да, за ова треба да го проверите правилното звучење на нотата ла на првата низа.

Заклучок

Укулелето се подесува на различни начини: со помош на механички тјунер, неговиот онлајн аналог на Интернет или преку уво. На почетник ќе му биде полесно да направи правилно подесување на укулеле со помош на програми: само преземете го соодветниот софтвер на apps.apple.com или play.google.com, стартувајте го на вашиот паметен телефон. Подесувањето на укулеле со уво е погодно за искусни гитаристи.

Оставете Одговор