Како да наштимате тапани
Како да се вклучите

Како да наштимате тапани

Способноста за местење тапани е апсолутно неопходна ако сакате да го добиете најдобриот звук од вашиот комплет за тапани. Дури и ако сте само почетник тапанар, добро подесениот комплет за тапани ќе ви помогне да стоите главата и рамената над останатите. Ова е водич за штимање, но може да се прилагоди за други видови тапани.

Чекори

 1. Исклучете ги жиците на барабанот со специјална рачка што се наоѓа на страна.
 2. Земете клуч од барабанот (достапен во која било продавница за музика) и олабавете ги завртките што се наоѓаат на страните на барабанот. Не одвртете ја целосно секоја завртка поединечно. Завртките треба постепено да се одвртуваат секоја половина вртење во круг. Продолжете со одвртување на завртките во круг додека не почнете да ги одвртувате рачно.
 3. Одвртете ги завртките до крај со прстите.
 4. Отстранете ја рамката и завртките од барабанот.
 5. Отстранете ја старата пластика од барабанот.
 6. Инсталирајте ја новата глава на врвот на барабанот.
 7. Монтирајте го раб и завртки на барабанот.
 8. Постепено почнете да ги затегнувате завртките со прстите (прво без клуч). Затегнете ги завртките со прстите колку што можат.
 9. Проверете ја јачината на барабанот. Нанесете неколку силни удари во центарот на пластиката. Не грижете се, нема да можете да го скршите. И ако успеете, вратете го барабанот во продавницата за хардвер каде што сте го купиле и пробајте друга марка барабан. Мора да нанесете доволно сила за да го пробиете барабанот. Ние го правиме ова од истите причини поради кои гитаристите ги скубат нивните жици од гитарата. Ова е еден вид загревање на тапанот пред да почнеме да го свириме. Ако ова не е направено, барабанот постојано ќе биде нарушен во текот на првата недела. Како резултат на тоа, неговата нова поставка ќе потрае многу време.
 10. Проверете дали сите завртки се сè уште затегнати.
 11. Затегнете ги завртките со клуч.Започнете со завртката што е најблиску до вас. Затегнете ја завртката половина вртење со клуч. Следно, не затегнувајте ја завртката што е најблиску до неа, туку одете до завртката што е најоддалечена од вас (спротивна од онаа што штотуку сте ја стегнале) и затегнете ја со клуч за половина вртење. Следната завртка што треба да се затегне е лево од првата завртка со која започнавте. Потоа одете до спротивната завртка и продолжете со извртување според оваа шема. Продолжете со извртување додека 1) сите завртки не се затегнат подеднакво 2) го постигнете саканиот звук. Можеби ќе треба да го повторите извртувањето 4-8 пати додека не го добиете саканиот звук. Ако главата е нова, зголемете ја јачината на звукот повисоко отколку што сакате и турнете ја посилно во центарот. Ќе слушнете како звукот станува понизок. Тоа е парче пластика.
 12. Прошетајте околу барабанот и допрете ја пластиката со тапанчето околу еден сантиметар од секоја завртка. Слушајте го теренот, треба да биде исто околу секоја завртка. За да ги пригушите надворешните звуци или штракањата што доаѓаат од барабанот, можете да користите гел за придушување како што се MoonGel, DrumGum или прстени за придушување. Не треба да мислите дека пригушувањето ќе ги реши проблемите со лошото штимање на тапанот, но може да го подобри звукот ако е добро дотеран.
 13. Направете го истото со долната (резонантна) глава.
 14. Во зависност од вашата желба, наклонот на долната глава треба да биде ист како наклонот на ударната глава, или малку понизок или поголем.
 15. Меѓутоа, кога ја штимате замката, ако сакате да добиете силен, стакато звук на тапанот, повлечете ја горната (перкусионална) глава малку поцврсто од долната глава.
 16. Жиците на тапаните се исто така многу важен елемент. Чувајте ги во совршена состојба и обидете се да ги затегнете за да лежат рамно на површината на барабанот. Ако жиците се премногу стегнати, тие ќе се свиткаат на средина, а ако се премногу лабави, воопшто нема да го допираат барабанот. Добро правило за истегнување на жиците е да ги затегнете точно додека не престанат да штракаат.

совети

 • За разлика од многу музички инструменти, подесувањето на тапаните не е точна наука. Не постои единствен правилен метод за подесување на комплет за тапани. Доаѓа со искуство. *Обидете се да играте со различни поставки и видете што најдобро функционира за вашиот стил на музика и за типот на комплет за тапани што го свирите.
 • Многу тапанари сакаат да ги подесуваат своите томови во интервали од четвртина. Како во „Химната на младенците“ (Еве ја невестата) – интервалот помеѓу првите две ноти е четвртина.
 • Друга работа што можете да направите е да го наместите тапанот со басот. Побарајте некој да ви помогне, многу е лесно. Почнувате да штимате на стрингот E, потоа левиот том на стрингот А, десниот том на стрингот D и на крај подот на стрингот G, додека примката може да се штима како што сакате да звучи. Овој метод на подесување зависи од музикалноста на увото, бидејќи тапаните не се мелодични инструменти.
 • Во оваа статија ги опфаќаме само основните техники за подесување. Треба да имате на ум дека типот на тапаните, главата на тапаните и нивната големина се фактори кои директно влијаат на финалниот звук.
 • За брза замена на пластиката, можете да купите клуч за тапан што се вметнува во безжична вежба. Користете вежба со подесување на вртежен момент. Тоа ќе ви помогне брзо да ја отстраните пластиката. Потоа, користејќи ја техниката опишана погоре, обидете се да го наместите барабанот со помош на вежба со поставен вртежен момент. Прво искористете го минималниот вртежен момент, а потоа обидете се да експериментирате со зголемување на поставките. Со вежбање, ќе научите како да ги менувате главите на барабанот за само неколку минути. Во продажба има и клучеви за преплетување кои може да се користат без дупчалка. *Овие клучеви се многу побезбедни бидејќи се направени специјално за подесување на барабанот – тие нема премногу да ги затегнат завртките или да го оштетат барабанот.
 • Наменскиот DrumDial е достапен и во многу музички продавници. Овој уред го мери степенот на напнатост на пластиката на барабанот со примена на специјален сензор на површината. *Мерењето и прилагодувањето може да се прават додека не се постигне саканиот резултат. Овој уред ќе ви заштеди време, особено кога ви треба брзо поставување пред свирки. Сепак, не се гарантира дека инструментот е 100% прецизен и способноста за местење преку уво сè уште може да биде многу корисна.

Вниманието

 • Не го затегнувајте барабанот премногу, бидејќи тоа може сериозно да ја оштети пластиката на барабанот. Ако барабанот е премногу испружен, ќе го забележите кога ќе ја извадите главата, бидејќи има вдлабнатина во центарот - ова е знак дека главата е испружена над границата на еластичност.
 • Поставувањето на резонантната глава под ударната глава ќе го модулира звукот од врвот до дното.
 • Претходните предупредувања важат особено за оние храбри души кои користат безжична дупчалка за подесување.
 • Одржувањето на тапанот можеби звучи добро, но може да биде проблем за звучните инженери кои сакаат да ја снимаат музиката од вашиот комплет за тапани и/или да го засилат звукот преку микрофон. *Користете го исклучувањето пред да го засилите звукот.
Како да ги наместите вашите тапани (Џаред Фалк)

 

Оставете Одговор