Како да наштимате гитара со седум жици
Како да се вклучите

Како да наштимате гитара со седум жици

За да може инструментот да произведува висококвалитетни и точни звуци, тој се подесува пред да свири. Спецификите за поставување на правилно штимање на гитара со 7 жици не се разликуваат од сличен процес за инструмент со 6 жици, како и штимање на штимање на електрична гитара со 7 жици.

Идејата е да се слуша снимка од примерок на нота на тјунер, камертон или на првата и втората жичка и да се прилагоди звукот на нотите со вртење на штипките така што тие да ги произведуваат точните звуци.

Подесување гитара со седум жици

Што ќе се бара

Еден од најлесните начини за местење инструмент е по уво . За почетници, погоден е пренослив или онлајн тјунер. Со помош на таква програма, која може да се отвори на кој било уред со микрофон, можете да го подесите инструментот насекаде. Преносливиот тјунер е исто така лесен за употреба: мал е и лесен за транспорт. Тоа е уред на чиј екран има вага. Кога ќе се огласи низа, уредот ја одредува точноста на звукот: кога се влече низата, вагата отстапува надесно, а кога не е растегната, отстапува налево.

Како да наштимате гитара со седум жици

Подесувањето се врши со помош на камертон – a преносен уред што го репродуцира звукот на саканата висина. Стандардната камертон има звук „ла“ од првата октава со фреквенција 440 Hz. За да ја наместите гитарата, се препорачува камертон со „mi“ - примерок од звукот за првата жица. Прво, музичарот ја штима 1-та низа според камертонот, а потоа го прилагодува остатокот на неговиот звук.

Тјунер за подесување

За да прилагодите гитара со седум жици дома, користете онлајн приемник. Ова е специјална програма која користи микрофон за да го одреди тонот на секоја нота. Со негова помош, можете да одредите дали алатката е правилно конфигурирана. За да го користите тјунерот, доволен е секој уред со микрофон - десктоп компјутер, телефон, лаптоп или таблет.

Ако гитарата е сериозно нарушена, дефектот се коригира со звучен тјунер за гитара. Тоа ќе ви помогне да го наштимате инструментот по уво, за подоцна да можете фино да го наштимате со помош на микрофон.

Апликации за тјунер за паметни телефони

За Андроид:

За iOS:

План чекор по чекор

Подесување со тјунер

За да нагодите гитара со тјунер, ви требаат:

  1. Вклучете го уредот.
  2. Допрете ја низата.
  3. Тјунерот ќе го прикаже резултатот.
  4. Олабавете ја или затегнете ја низата за да го добиете саканиот звук.

Дотерување гитара со 7 жици користејќи онлајн тјунер , ти треба:

  1. Поврзете микрофон.
  2. Дозволете му на тјунерот да пристапи до звукот.
  3. Пуштете една нота на инструментот и погледнете ја сликата што ќе се појави на тјунерот e. Ќе го прикаже името на белешката што сте ја слушнале и ќе ја покаже точноста на подесувањето. Кога низата е претерано испружена, вагата се навалува надесно; ако не е растегната, се навалува налево.
  4. Во случај на отстапувања, спуштете ја врвката или затегнете ја со колче.
  5. Пуштете ја нотата повторно. Кога низата е правилно наместена, вагата ќе стане зелена.

Останатите 6 жици се наместени на овој начин.

Подесување со 1 и 2 жици

За да се порамни системот по првата низа, тој се остава отворен - односно не се прицврстени на шари , но едноставно повлечен, репродуцирајќи јасен звук. На 2-ти се притиска 5-та секирај и постигнуваат согласка со 1. отворена низа. Следната нарачка е:

3-ти - на 4-ти фрет, согласка со отворениот 2-ри;

4-ти – на 5-ти фрет, согласка со отворената 3-та;

5-ти – на 5-тиот фрет, звучи во дует со 4-то отворено;

6-ти – на 5-тиот трепет, звучи во дует со 5-то отворено.

Како да наштимате гитара со седум жици

Можни грешки и нијанси

Кога ќе заврши штимањето на гитара со седум жици, треба да ги свирите сите жици во обратен редослед за да го проверите звукот. Вратот на гитарата има целокупна напнатост која се менува како што се менува напнатоста на поединечната жичка.

Затоа, ако едната низа е наместена, а останатите 6 се недоволно истегнати, тогаш првата низа ќе звучи различно од останатите.

Карактеристики на подесување гитара со седум жици

Поставувањето на правилното подесување на инструментот од страна на тјунерот зависи од квалитетот на микрофонот a, кој пренесува сигнали, неговите акустични својства. При поставувањето, треба да бидете сигурни дека наоколу нема надворешни звуци. Ако микрофонот a има проблеми, подесувањето преку уво ќе ја спаси ситуацијата. За да го направите ова, има датотеки со звуци на посебни сајтови. Тие се вклучени и жиците на гитарата се штимаат во дует.

Предноста на тјунерот е што со негова помош дури и глуво лице може да го врати редот на гитара со 7 жици. Ако уредот или програмата покажуваат дека првата низа е премногу испружена, се препорачува да се олабави повеќе од потребното. Следно, низата се штима до потребната висина со влечење, така што на крајот подобро го одржува системот.

Одговори на најчесто поставуваните прашања од читателите

1. Какви апликации за штимање гитара постојат?GuitarTuna: тјунер за гитара од Yousician Ltd; Fender Tune – тјунер за гитара од Fender Digital. Сите програми се достапни за преземање на Google Play или App Store.
2. Како да наштимате гитара со седум жици за да се детонира побавно?Намотките на краевите на жиците треба да се притиснат со штипки и да се фиксираат во форма на спирали.
3. Како да постигнете почист звук при штимање?Вреди да користите медијатор, а не прсти.
4. Кој е најтешкиот начин за местење на гитара?По знамиња. Погоден е за искусни музичари, бидејќи треба да имате уво и да можете да свирите хармоници.
Совршен тјунер за гитара (7 жици стандард = BEADGBE)

Сумирање

Подесувањето на инструмент со седум жици се врши на ист начин како и кај гитарите со различен број жици. Наједноставно е да го вратите системот преку уво. Се користат и тјунери - хардвер и онлајн. Последната опција е погодна, но бара висококвалитетен микрофон кој правилно пренесува звуци. Лесен начин е да се прилагодите со 1-ви и 2-ри жици. Професионалните музичари го користат методот на хармонично подесување. Комплексен е затоа што бара знаење и вештина.

Оставете Одговор