Како да наштимате пијано
Како да се вклучите

Како да наштимате пијано

Сите пијана се сложени механизми измислени пред неколку векови. Низ историјата, нивната структура не се променила суштински. Хармоничното играње со ноти кои одговараат на нивното штимање е главниот критериум за штимање.

На состојбата на жиците влијае околината, состојбата на структурните елементи на производот.

Познавањето на овие фактори помага да се решат проблемите со подесување за кои се потребни специјални алатки.

Што ќе се бара

Како да наштимате пијано

Подесувањето на пијано го врши следниот сет:

Клучни . Суштинска алатка за штимање пијано. Дејствува со ротирање на иглата (вирбел). Колку повеќе рабови, толку е поефикасен процесот. Полесно е да се постави алатка со тенки иглички со тетраедарски модели. Копчињата со голем број лица се класифицирани како подесување. Во професионалниот производ, конусната дупка се стеснува. Благодарение на него, уредот е безбедно монтиран на иглички со различни параметри. Големина на дупка:

 • во советски инструменти - 7 мм;
 • во странство – 6.8 mm.

Некои клучеви имаат заменливи глави. Пожелно е ако тие се одвртени од рачката, а не во пределот на основата на клучот, бидејќи во вториот случај е можно спонтано одмотување и играње за време на поставувањето.

Форми на рачки:

 • G-облик;
 • во облик на т.

Амортизери клинови што ги пригушуваат жиците што не се наместени. Изработена од гума, поставена помеѓу жиците. Некои се монтирани на жичана рачка за да работат на тешко достапни места.

Како да наштимате пијано

Обратна пинцета . Исклучува кратките жици кога не е можно да се вметне амортизер. Пинцетите се вметнуваат помеѓу сечињата на малеусот.

Платнена лента која замолчува неколку жици . Метод за заштеда на време.

Вилушка за подесување . Тој е класичен и електронски. Класиката ја претставува нотата „Ла“ од првата октава.

Чекор-по-чекор алгоритам на дејства

Откако одлучивте сами да го поставите пијаното дома, прво мора да го отворите горниот капак и да ги пронајдете бравите. Тие се наоѓаат во аглите на предниот вертикален панел на врвот. Откако ќе ги преместите, неопходно е да се отстрани панелот и да се отвори тастатурата.

Повеќето ноти на пијано се звучат со вибрирање на неколку консонантни жици. Согласките се нарекуваат „хор“. Во него, жиците се штимаат релативно едни на други и во однос на интервалите на другите хорови.

Низите не можат да се штимаат поединечно. Нотите мора да се подесуваат на широк опсег на звуци за да се усогласат во хармонијата на копчињата. Ефектот на отчукување во звукот на два извора на звук се јавува кога овие параметри не се совпаѓаат.

Како да наштимате пијано

Врз основа на ова, поставката е направена:

 1. Треба да започнете со нотата „ла“ од првата октава. Потребно е да се избере низа во рефренот што има најмало неработно растојание и најголемо работно растојание. Помалку е искривен од другите и полесно се прилагодува. Како по правило, ова се првите жици на хорот.
 2. Откако го избравте, треба да ги пригушите останатите жици од овој хор со амортизери што се вметнуваат помеѓу жиците. За ова е ефикасно да се користи платнена лента вметната помеѓу пригушените жици.
 3. После тоа, слободната низа се штима со помош на камертон. Главната работа е да се исклучат отчукувања. Нивниот интервал мора да надминува 10 секунди.
 4. После тоа, интервалите од првата октава се „калени“, врз основа на звукот на првата жичка. Бројот на отчукувања во секунда за секој интервал е различен. Задачата на тјунерот е внимателно да го слуша. Другите жици од централната октава се штимаат за време на отстранувањето на приклучоците. Во овој момент, важно е да се изградат унисони. По поставувањето на централната октава, од неа се работи со останатите ноти во сите октави, последователно нагоре и надолу од центарот.

Во пракса, подесувањето се врши со намотување на клучот на колче.

Цело време треба да го проверувате звукот со притискање на копче. Тврдоста на копчињата е исто така важна за контрола. Оваа техника е најчеста. Процесот е доста сложен, поради што треба да се земат предвид многу детали. Само професионалци можат да направат прилагодувања што ќе траат долго време.

Во тој случај, подобро е да контактирате со специјалисти

Недостатокот на лично искуство е добра причина да се свртиме кон професионален тјунер.

Во спротивно, може да се појават проблеми, чие отстранување ќе бара значителен напор и трошоци.

Колку чини

 • Без покачување на системот – од 50$.
 • Работете на подигање на системот – од 100$.
 • Работете на спуштање на системот – од 150$.
Како да го наместите пијаното 2021 година - Алатки и подесување - сам!

Чести грешки

Случај кој бара посебни вештини и техничка опрема е тежок и тешко достапен за човек дури и со совршен слух, но без вештини. Лошиот звук во различни регистри е резултат на грешки на почетокот на подесувањето. Тие обично се засилуваат во близина на рабовите на опсегот на тастатурата.

Звуците на соседните копчиња се разликуваат по јачина и тембр - резултат на недоволно внимание на механизмот на тастатурата. Откачувањето се случува доколку не се земат предвид механичките дефекти . Затоа, често е подобро процесот да му го доверите на професионалец отколку сами да го наместите пијаното.

Често поставувани прашања

Колку често да мести пијано?

По купувањето, тој се конфигурира двапати во рок од една година. Искористените исто така ќе треба да се прилагодат по транспортот. Со оптоварување на игри, треба да се приспособувате повеќе од еднаш на секои шест месеци. Ова го пишува во пасошите на музичките инструменти. Ако не го наштимате, ќе се истроши само по себе.

Колку време е потребно за местење на пијано?

Прилагодувањето на штипките за штимање, во отсуство на подесување неколку години, ќе бара работа на повеќе нивоа со системот на целиот инструмент, температурната зона и регистрите. Можеби ќе бидат потребни неколку пристапи. Инструмент кој редовно се штима бара еден и пол до три часа работа.

Како да го зачувате штимањето на пијано?

Оптималната внатрешна клима ги избегнува честите прилагодувања:

температура 20°C;

влажност 45-60%.

Дали може да се произведат материјали за прилагодување за штимање на пијано?

Од училишна гума може да се направат гумени клинови. Исечете го дијагонално и залепете игла за плетење.

Дали треба да го подесам синтисајзерот? 

Не, не е потребно подесување.

Заклучок

Лесно е да се одреди скалата на пијано. Неговите ноти треба да пеат чисто и рамномерно, а тастатурата треба да дава мека, еластична повратна информација, без копчињата да се лепат. Подобро е да се довери работата со клучевите на специјалист, бидејќи е потребно искуство во ова прашање.

Оставете Одговор