Како да читате музика (Лекција 2)
Пијано

Како да читате музика (Лекција 2)

На последната лекција од нашиот туторијал, научивме како да се движиме по клавирската тастатура, се запознавме со концептите: интервал, тон, полутон, хармонија, тоналност, гама.

Меѓутоа, ако сакате сериозно да свирите пијано, тогаш треба да знаете да читате музика. Согласете се дека ако, на пример, течно зборувате странски јазик, но не можете да читате или пишувате на него, тогаш вредноста на вашето знаење ќе биде многу помала. Да, нема да те лажам - ова не е најлесното знаење за учење, и прво ќе треба да поминеш малку време за да разбереш која нота на која линија што значи, ќе треба да го совладаш локалниот аналог на интерпункцијата: знаци на пауза, времетраење и слично. Но, повторно, резултатот нема да ве остави да чекате.

Како резултат на тоа, ќе можете слободно да ја разберете музичката нотација и последователно, едноставно ставајќи ги нотите пред вас, ќе ги читате како книга на руски и исто толку мирно веднаш ќе пуштате музички дела од секаква сложеност на инструмент. А со пијаното без нив ќе биде навистина тешко. Гитаристите имаат спасувач, таканаречената таблатура, која јасно покажува која табла и која жица треба да ја држите за да го репродуцирате овој или оној звук, но, да бидам искрен, ова е прилично примитивен систем, а професионалните гитаристи, и навистина секој музичар користи ноти.

Погледнете ја внимателно сликата подолу, таа покажува сè што е можно појасно. Првото нешто што ќе го видите е клавирската тастатура и натписите над неа.

Октава – ова е скала поделена на еднакви делови, една октава започнува со нотата Do и исто така завршува со нотата C, нотата C која следи по C ќе се однесува на следната октава.

Како да читате музика (Лекција 2)

Како да читате музика (Лекција 2)

Подолу гледате троен клиф – додека најмногу ќе работите со него. Инаку се вика Сол клуч – белешката прикажана до неа, исто како што не е тешко да се погоди, Сол, важна нијанса е солта на првата октава. Ова е најчестиот од сите видови клучеви, кои се користат за високи ноти, а исто така не е погоден за секој инструмент. На клавирот, нотите снимени во овој клуч ќе се свират главно со десната рака. Покрај клавирот, во оваа насока се пишуваат ноти и за виолината (оттука и името), за повеќето дувачки инструменти, за гитарите и воопшто за инструментите кои репродуцираат ноти од мала октава и повисоки.

Како да читате музика (Лекција 2)

Вториот клуч што се користи за пијаното е басили Фа клуч (белешката се наоѓа веднаш до неа). Се користи поретко од виолината и во почетокот нема активно да ја користите, но подоцна со компликација на делови ќе треба да свирите бас линии кои ќе бидат сместени под малата октава (субконтроктава → контраоктава → голема октава → мала октава).

Басот е слаб звук, така што клучот го користат инструменти со низок тон, како што се бас гитара, контрабас, фагот.

Важно: разликите во овој случај не се само козметички - на штандот, нотите во бас-клучот ќе бидат напишани и подредени поинаку, ќе мора да ги запаметите одделно, но ќе го допреме копчето за бас подоцна.

Како да читате музика (Лекција 2)

Една од најважните карактеристики на нотите е тоа што тие ја претставуваат не само онаа нота што се свири, туку и нејзиното времетраење. Сите ноти што ги гледате погоре се цели, односно одат низ целината одбор 

Такт – сегмент во работата меѓу две линии поставени пред таканаречените силни битови во музиката.

Вака е прикажана линијата на шипката во средината на делото:

Како да читате музика (Лекција 2)

И вака е прикажана последната лента на линијата, на која завршува работата:

Како да читате музика (Лекција 2)

силен удар – кулминацијата во една мерка, се одликува со тоа што нотата се свири погласно, најважно во неа е што музичарот ја нагласува и слушателот, дури и несвесно, ќе разбере каде завршил пасусот. На крајот на краиштата, се фативте на фактот дека додека слушате музика, несакајќи го тапкате ритамот со ногата, нежно ја плескате масата со дланката, климате со главата на ритамот на музиката. Секое ваше климање или клоци е дел од мерката (освен ако, се разбира, не страдате од аритмија, но се сомневам во тоа).

Што се однесува до времетраењето на белешките, нивната слика многу полесно ќе се запомни отколку информациите што веќе сте ги добиле.

Како да читате музика (Лекција 2)

Можете да продолжите ако сакате многу долго. Сега имате површна идеја за тоа како изгледаат нотите со различно времетраење, сега обидете се да дојдете до дното на тоа…

Како да читате музика (Лекција 2)

Имињата на времетраењето, како што можете да видите, се најголемата трага. Целиот круг нацртан погоре е цела нота, звучи низ лентата. Половина нота, соодветно, е два пати помала.

Половина = ½ целина

Четврти = ½ половина = ¼ целина

Осма = ½ четвртина = ¼ половина = 1/8 целина

Според тоа, точно онолку ноти може да се вклопат во мерка колку што може да се вклопат во овој круг: не може да содржи, на пример, две полу ноти и една осмина, не може да има пет четвртини. Збирот не може да надмине една, односно цела белешка. Сè друго ќе биде ограничено само од вашата имагинација:

Целина = Половина + Осма + Осма + Осма + Осма

Цела uXNUMXd четврта + осма + половина + осма…

Како што веќе напишав, времетраењето нема да биде ограничено на осми или шеснаесетти. 32, 64, дури и 128 и повеќе (иако ова е повеќе од фантазија).

Мислам дека ја сфаќаш поентата…

Во секоја мерка може да се лоцираат одреден број ритмички отчукувања.

Престол – тоа е како вагони со воз што може да собере само одреден број патници, на пример 4 возрасни или 8 деца Како да читате музика (Лекција 2) (големина 4/4). Колку од нив може да се вклопат во ритам покажува големина.

Значи, ни останува уште еден допир - големина на победи.

Погледнете уште еднаш на дијаграмот погоре. Да не постоеја други фактори кои ќе влијаат на создавањето музика, тогаш ќе живеевме во свет во кој ритамот секогаш ќе беше ист во сите песни, во свет каде што немаше да има денс музика, а воопшто ритамот ќе беше многу сиромашен.

Како да читате музика (Лекција 2)

Броевите што се напишани по копчето покажуваат што големина на победи, односно колку често и во која положба ќе слушнете силен ритам.

Горна големина број значи колку отчукувања се во мерка, и намали Кои се тие во однос на времетраењето?

Опции со помала цифра:

 • 1 - целина
 • 2 – половина
 • 4 – четвртина
 • 8 - осмо
 • 16 - шеснаесетти
 • 32 – триесет и втора, итн.

4/4 е најчестата големина, таа е прифатена како референца. Кога зборував за времетраењето на нотите, зборував за 4/4x временски потпис. Овие бројки значат дека има 4 отчукувања во мерката и тие се четвртини во траење.

Како да читате музика (Лекција 2)

Но, покрај него, има и други, и сосема нестандардни. Но, иако нема да ве преоптоварувам многу, за прв пат (а ќе биде доволно долго) ќе ви бидат доволни овие три:

Како да читате музика (Лекција 2)

За полесно да се разбере, еве, на пример, како изгледа лентата во 2/4 на дијаграмот:

Како да читате музика (Лекција 2)

Како што можете да видите, целата мерка е ½ од 4/4 и, соодветно, таа е 2 пати помала од цела нота, односно максималната големина во неа ќе биде половина:

2/4 = 1 половина = 2 четвртини = 4 осми

Секој втор ритам ќе се смета за силен удар.

Како да читате музика (Лекција 2)

Во ¾, сè ќе биде малку покомплицирано:

Како да читате музика (Лекција 2)

¾ = 1 половина + 1 четвртина = 3 четвртини = 6 осми

Инаку, во оваа мерка се игра валцер! Но, ова не е ништо повеќе од прашање за денс музиката. Оние што танцуваа ќе ме разберат, и воопшто, многумина, мислам, ја слушнаа оваа фраза, која веќе стана стереотипна, повеќе од еднаш: „Еден, два, три! Еден два Три!". Да, да, ова е ¾.

Како да читате музика (Лекција 2)

Но, таква сметка може да се најде и во големина од 3/8, и тука ќе разгледаме не четвртини, туку осми. Затоа што горниот број ни кажува дека има 3 отчукувања во мерката, а долниот број ни кажува дека тие не се четвртини, туку осми во траење.

Како да читате музика (Лекција 2)

Делот не мора секогаш целосно да ја пополни лентата, понекогаш треба да има празни места, паузи, поточно. За нивната ознака, постојат и посебни знаци кои, нема каде да одите, но мора да се запамети. Запомнете, исто така, дека ако има задебелена точка до белешката, тогаш тоа значи дека времетраењето е продолжено за половина!

Како да читате музика (Лекција 2)

Се надевам дека сè уште се сеќавате на првата лекција, каде што објаснив како се игра вага.

Анализиравме C-dur (C dur), F-dur (F dur), G-дур (G dur). Сега, откако се стекнавме со ново знаење, да видиме како ќе изгледаат овие ваги (можеме без C-дур - сè е веќе очигледно таму).

Ф-дур (F dur)

Како да читате музика (Лекција 2)

Г-дур (Г-дур)

Како да читате музика (Лекција 2)

Рамките и острите ги означуваат нотите што ќе ги свирите на црните копчиња…. Сепак, веќе треба да знаете се, игравте вага, нели? На крајот на краиштата, тие играа, нели? Запомнете, јас верувам во вас!

Ајде да резимираме и да видиме што можете да научите:

Ова е наједноставната песна од градинка: „Леф-лепче, одбери кој сакаш!“.

Како да читате музика (Лекција 2)Вклучете го одбивањето:

 1. На самиот почеток на песната секогаш се поставува клучот, во овој случај тоа е клучот за високи тонови.
 2. По клучот има 2 остри остри. Случајните случаи го покажуваат клучот во кој се игра делот. Во овој случај, острите на стапот се на линијарите C од втората октава и F од втората октава. Од ова заклучуваме дека песната се пушта во клучот на Д-дур (простете што уште не го знаете ова, уште не сум допрел на оваа скала на часовите).
 3. 2/4 – го гледате временскиот потпис на кој треба да се фокусирате и да не ги надминувате неговите граници. Секој силен удар е втор.
 4. Икона за четвртина пауза – првата четвртина од песната мора да оди без придружба на пијано.
 5. Две осми ноти на Д од првата октава.
 6. Такт линија.
 7. Почеток на следната мерка: 2 „осум“ ноти од првата октава Сол, 2 осми Ц од првата октава.

Ако вашите мисли се совпаднаа со горенаведеното, тогаш побрзам да ви честитам, се движите во вистинската насока. Ако не сте успеале одеднаш, тогаш не се обесхрабрувајте – овој материјал е доста тешко да се совлада од нула…. Но, како што велат, главниот начин да се научи нешто е преку пракса. За почеток, пуштете едноставни песни од музички табли и, што е најважно, обидете се да ги пеете нотите што ги читате. Притоа, пожелно е до себе да имате личност со знаење и добар слух, затоа што ако „сратете“ само ќе ви наштети. Ако сте сигурни во сопствениот слух, тогаш продолжи… Во екстремни случаи, можете да се фокусирате на вашето пијано – тоа нема да ви дозволи да лажете со вашиот глас.

Постепено, ако пеете и свирите дури и на исти ваги, вашето професионално ниво ќе се издигне на многу повисоко ниво и ќе читате ноти со многу поголема самодоверба. Се сеќавате дека најважното нешто во зградата е темелот. Колку поцврсто го легнете, толку полесно ќе живеете во иднина. Во меѓувреме… Трпение за вас, мои пријатели, трпение!

Денес, како бонус, ви предлагам да вежбате да ги идентификувате белешките користејќи ја оваа. програма за учење музика.

Нашата следна, трета лекција ќе биде посветена на скали, интервали и други концепти за кои треба да знае идниот пијанист.

Bugs Bunny Франц Лист

Оставете Одговор