Како да се игра укулеле
членовите

Како да се игра укулеле

Пред да научите како да свирите укулеле, треба да го изберете вистинскиот инструмент. Карактеристична карактеристика на неговите сорти е нејзината големина. Постојат такви укулели:

 1. Сопран - имаат најмало тело, достигнувајќи 53 см во должина, со 12-14 шари .
 2. Концерт – различен звук, погласен од претходниот тип.
 3. Тенор – има големо тело, па произведува слаб звук.
 4. Баритон - се разликува во најголемите димензии меѓу сите укулели: должината на телото е 76 см.

Подготовка за обука

При изборот на инструмент, треба да обрнете внимание на материјалот: евтините модели се направени од иверица или пресувано дрво, така што произведуваат звук со слаб квалитет. Поради ова, почетник може да ја изгуби мотивацијата и интересот за часовите.

Добар укулеле е направен од вистинско дрво: тоа е шари не се влошуваат од свирењето, а жиците се наоѓаат на растојание од строго 5 mm од вратот .

GCEAУкулеле се подесени стандардно – GCEA, односно „sol“ – „do“ – „mi“ – „la“. На четвртата жица, звукот припаѓа на истата октава како и претходните три - тоа изгледа невообичаено за гитаристите. Укулелето е подесено од првата жица; сите останати треба да звучат без да се оди подалеку од октавата.

Важно е правилното поставување на укулеле - тој се притиска на градите со помош на десната подлактица. Телото на алатот се потпира на свиокот на лактот. За да ја проверите правилната положба, вреди да ја тргнете левата рака подалеку од вратот а: укулеле ќе ја задржи положбата непроменета. Левата рака треба да се завитка околу бар со палецот и 4 прсти.

Треба да ги удирате жиците на укулеле поблиску до фретборд и малку повисоко од штекерот. Кога четката се движи надолу, ноктите треба да ги допираат жиците; нагоре – врвовите на прстите се лизгаат по жиците.

Како да научите да играте укулеле - инструкции за почетници

Основни акорди

Кога прстите мирно ги стегаат жиците, вреди да се започне со проучување акорди . Тие се главни и мали . За да ги навикнете прстите на укулеле, треба да ги играте по различен редослед.

Како да се игра укулеле

се изгради

Постојат два вида на подесување на укулеле:

 • стандардно – со него жиците се редат вака: „сол“ – „направи“ – „ми“ – „ла“. Благодарение на ова, можете да ги свирите истите песни што се свират на конвенционална гитара. Разликата во звукот помеѓу инструментите лежи во долната нота - за разлика од гитарата, најгустата жичка на укулеле не произведува најнизок звук;
 • гитара – го предлага следниот редослед: „ми“ – „си“ – „сол“ – „ре“. Укулеле звучи исто како обична гитара.

Како да се игра укулеле

Вага

Едноставните ваги се играат со ноктите или перничињата на палецот и показалецот. Постепено, свирењето на укулеле ќе се префрли на играње со штипка, свиткана со два прста.

Пентатоничен

Тоа се случува големи и мали . За да го играте на укулеле од нула, користете ја средината, индексот и палецот. Пентатоничната скала наликува на кубење на жиците на класична гитара во начинот на изведување: палецот е зафатен на долните жици, а средниот и показалецот ги кубеат горните.

Способноста за свирење на пентатонската скала е корисна кога треба да изведете композиција каде два звуци паѓаат на една жичка.

борбена игра

Се изведува со штипкање или показалец. Удираат со ноктот на показалецот, нагоре со неговата подлога. Напорот треба да биде мирен, но умерено силен. Борбата на укулеле се практикува на акорд ах. Дополнително, се учи да се игра самостојно со левата и десната рака.

Игра со разбивање

Овие лекции за укулеле им помагаат на вашите прсти самостојно да ги скинат конците. Треба да го запомните аранжманот:

 • палецот свири на четвртата низа;
 • индекс – на третиот;
 • безимен – на вториот ;
 • малиот прст - на првиот.

Сите жици треба да звучат рамномерно, непречено и јасно.

Совети за почетници

Пред да научите како сами да играте укулеле од нула, треба да обрнете внимание на вклопувањето, особено држењето на телото. Правиот грб, правилната положба на инструментот, положбата на рацете се неопходните услови за играта да предизвика позитивни емоции и да даде резултати. И ова игра важна улога во одржувањето на мотивацијата на амбициозниот музичар.

Добро е да го користите упатството за укулеле , Вклучувајќи ги и видео упатства. Овде учат како да се избере вистинскиот инструмент, да се демонстрира техника на свирење, да се понудат табови и акорди .

Важно е да се избере вистинската алатка. Најчесто, сопран се избира како укулеле за почетници - таквата гитара се нарекува и детска гитара. Мал е, лесен и лесен за носење. Неопходно е да се избере инструмент на кој жиците се стегаат без тешкотии и произведуваат прекрасен звук.

Хавајските гитари се развиени од Lag, Hora, Korala. Кога купувате укулеле, вреди да се купи футрола за удобно носење.

Чести грешки

Меѓу типичните грешки што ги прават укулели изведувачите, забележуваме:

 1. Погрешно држење. Дополнително, почетникот се наведнува, па брзо се заморува, а поради неписмената положба на гитарата играта се покажува незадоволителна. Главниот критериум за правилно поставување на инструментот е способноста да не го држите со левата рака.
 2. Дефиниција на ритам. Метрономот ќе помогне во ова. Не треба да го бркате темпо : треба да почнете да играте полека, постепено зголемувајќи се темпото .
 3. Умереност. Некои почетници брзаат да научат песни. За да изведувате композиции, дефинитивно мора да играте акорди на укулеле - колку повеќе, толку подобро.
 4. Дисциплина. Успехот доаѓа кај оние кои вежбаат секојдневно. Потребно е трпение за да се развијат вистинските вештини за играње.
 5. Користење на гитара изберете а. Ова доведува до оштетување на жиците на укулеле. Овој инструмент бара филц изберете дизајниран специјално за укулеле.

Одговори на прашања

Дали треба да земам часови за укулеле од професионалец?Потребни се часови со наставник доколку музичарот планира професионално да свири на инструментот. Ако задачата е да играте за себе, можете да направите без учител.
Дали е тешко укулеле за почетници?Не, алатката не е комплицирана.
Кои се деловите на укулеле?Тело, вратот , шари , глава, штипки , четири жици.
Како да подесите укулеле?Можете да користите специјални интернет услуги или да купите укулеле тјунер – примерок од звукот на секоја жица. Понекогаш пијано или синтисајзер се зема како референца .
Дали треба да го проверам моето подесување на укулеле пред да играм?Дефинитивно, бидејќи жиците можат да ослабат, а звукот ќе биде различен.

Сумирање

Укулеле, или укулеле, е инструмент со четири жици што изгледа како гитара. Тој има неколку варијанти од сопран до баритон, кои се разликуваат по големина и звук. Пред да свири укулеле, музичарот почетник треба да го избере вистинскиот инструмент за себе и да го разбере неговиот дизајн и структура. Главната работа во учењето е трпеливоста и дисциплината: со текот на времето, музичарот ќе може да изведе која било мелодија.

Оставете Одговор