Како се свири дудук?
Научете да играте

Како се свири дудук?

Дудук е древен ерменски дувачки музички инструмент кој наликува на флејта. Неговиот изглед е цевка направена од тврдо дрво, но инструментите направени од дрво од кајсија репродуцираат особено волшебен звук. Има 8 дупки на куќиштето (има модели кои имаат 7 или 9 од нив) на страната за играње и 1 дупка (или 2) на задната страна.

Како се свири дудук?

Свирењето на дудук не може да се нарече едноставно, бидејќи има свои тешкотии и особености, исто како и другите музички инструменти. Пред да започнете да играте, треба да ги научите основите на технологијата.

прстите

При свирење на дудук се користат сите прсти од двете раце. Показалецот, средниот, прстенот и малите прсти се потребни за затворање и отворање на дупките на страната за свирење на инструментот. Покрај тоа, прстите на десната рака се одговорни за 4-те долни дупки, а левата рака - горните.

На палецот од десната рака му е доверена функцијата на потпора на инструментот и на раката на дудукистот. Палецот од левата рака ја стега задната дупка во горниот дел на инструментот. Ако има 2 дорзални отвори, тогаш долниот или се притиска на градите или се затвора со посебен вентил, доколку е потребно.

Прстувањето на инструментот е апсолутно исто за секое подесување на инструментот, само неговата скала се разликува. Музичката нотација е исто така иста, но мора да се назначи системот на дудук.

Како се свири дудук?

Како правилно да дишете?

Дишењето за дудук изведувач е од особено значење. На музичарот почетник ќе му треба подготовка за да научи како правилно да дише додека свири.

Во врска со тешкотиите во однос на правилното дишење, подобро е да се обратите кај искусен дудук играч за помош за решавање на проблемот.

Техниката на дишење на изведувачот на овој инструмент се смета за доста тешка: треба да се научи да се синхронизира респираторниот систем со шуплините на образите. Ова може да се спореди со два комуникациски резервоари, каде што од првиот воздух се присилува во вториот со удари, а од вториот протокот на воздухот излегува рамномерно.

Морам да кажам дека вежбите за дишење можат да потраат многу време. Постојат специјални вежби кои ќе помогнат да се развие дишењето. Тие се изведуваат без алатки.

  1. Мирно вдишете воздух низ носот и аглите на устата и издишете преку устата. Во овој случај, неопходно е да се набљудуваат процесите на вдишување и издишување, како и состојбата на мускулите вклучени во нив. Издишувањето треба да се контролира - треба да се врши рамномерно со иста сила. Подоцна, вежбата се изведува во различни ритмички сегменти за вдишување и издишување.
  2. Брзо вдишете воздух, задржете го здивот 8 секунди, полека издишувајте истите 8 секунди. Вдишете воздух 8 секунди, издишете 1 секунда, задржете го здивот 8 секунди. Повторете брзо вдишување, задржете го здивот и полека издишете.
  3. Тренинг за развој на три типа на дишење: градно, дијафрагматско (абдоминално) и мешано (градно-абдоминално). Но, подобро е да започнете со второто, кое дава помек звук при репродукција и ви овозможува да постигнете леснотија на изведба.
Како се свири дудук?

Како се држи дудук?

Инструментот е поддржан од палците на двете раце и, се разбира, со прстите што свират. Може да биде во хоризонтална положба или наклонет, во зависност од стилот на изведувачот или моделот на дудук. Во некои случаи, може дури и да се постави речиси вертикално ако сакате да го покриете долниот заден канал. Устата на инструментот е вметната од страната на горниот крај на цевката на телото, така што најзгодната положба за дудукот е со благ наклон (во рамките на 45-60 ° во однос на вертикалата). .

Не можете да ги прекрстите нозете и да ги држите лактите подигнати за слобода на дишењето. Кога играте во стоечка положба, десната нога обично е поставена малку напред за стабилност.

Како се свири дудук?

Техника на игра

Оние кои сакаат да ја совладаат техниката на свирење на дудук мора барем да поминат почетна обука кај учител. Лекциите со професионалец ќе ви помогнат да научите:

  1. дишете правилно;
  2. ставете ги прстите на дупките за играње;
  3. ставете ја писката во писката;
  4. подесете го инструментот на саканиот клуч;
  5. научете ја првата мелодија.

После тоа, можете да купите упатство и да го користите за да продолжите сами да учите. Целата техника на играта се состои во дишење и затворање или отворање на одреден број дупки за играње.

Важно: на оваа алатка, дупките се прицврстени не со врвовите на прстите, туку со цели фаланги.

Точно, сè уште има карактеристики со енергијата на воздухот што се дува низ устата: колку е посилен протокот, толку е повисок звукот.

Сето ова влијае на квалитетот и точноста на репродуцираната мелодија.

Вреди да се слушне како звучи музиката на дудукот во видеото подолу.

Дудук-Море .Восход Солнца

Оставете Одговор