Како да правите музика секој ден, ако воопшто нема време?
членовите

Како да правите музика секој ден, ако воопшто нема време?

Правењето музика кога треба да работиш, да воспитуваш деца, да студираш на институт, да ја исплатиш хипотеката и Бог знае што друго, е доста проблематична задача. Особено затоа што секојдневните активности носат најголем ефект. Дури и ако сте се пријавиле за наставник, главната работа за обука и развивање вештина зависи од вас. Никој нема да научи музичка писменост за вас и да ги тренира прстите и слухот доволно за да течно зборувате со инструментот!
Но, како да вежбате секој ден ако има милион грижи навечер или веќе сте толку уморни што не ни помислувате на музика? Еве неколку практични совети како да го комбинирате суровото секојдневие и убавото!

Совет #1

Со големо привремено оптоварување, подобро е да изберете електронска алатка. Во овој случај, можете да играте со слушалки и да не го вознемирувате домаќинството дури и ноќе. Ова го продолжува времето опсег до раните утрински и доцните вечерни часови.
Современите електронски инструменти се направени со доволен квалитет за сериозно да ја сфатат музиката, да ги тренираат увото и прстите. Тие често се поевтини од акустичните. За информации за како за да изберете добар електронски инструмент, прочитајте го нашиот  база на знаење :

  1. Како да изберете дигитален пијано за дете? Звук
  2. Како да изберете дигитален пијано за дете? Клучеви
  3. Како да изберете дигитален пијано за дете? Чудата на „броевите“
  4. Како да изберете синтисајзер?
  5. Како да изберете електрична гитара?
  6. Која е тајната на добрите електронски тапани?

Како да правите музика секој ден, ако воопшто нема време?

Совет #2

Како да се најде време?

• Нашата цел е да вежбаме што почесто. Затоа, не се доволни само викендите, дури и ако планирате многу часови настава. За да најдете време во работните денови, ментално прегледајте го вашиот ден и обидете се да го изберете времето од денот кога навистина учите. Нека биде дури 30 минути. Секој ден по 30 минути - ова е најмалку 3.5 часа неделно. Или можете да се занесете - и да играте уште малку!
• Ако пристигнете премногу доцна навечер и се чувствувате уморни во кревет, обидете се да станете еден час порано. Имате слушалки - на вашите соседи не им е грижа кога играте!

Како да правите музика секој ден, ако воопшто нема време?
• Жртвувајте ја празната забава за посветла иднина како музичар. Заменете го половина час од гледањето на серијата со вежбање вага или учење музичка нотација. Направете го тоа систематски – а потоа, кога во друштво на пријатели, наместо да разговарате за следната серија „пена од сапун“, ќе пуштите кул мелодија, ќе си бидете неизмерно благодарни себеси.
• За оние кои се со поголема веројатност да бидат дома, овој совет ќе им помогне. Играјте 15-20 минути неколку пати на ден. Одење на работа наутро - вежбајте ја вагата. Дојдете дома од работа и пред да се втурнете во домашните обврски, играјте уште 20 минути, научете дел од новото дело. Одење во кревет – уште 20 минути за душата: играјте го она што најмногу го сакате. И еве една часовна лекција зад вас!

Совет #3

Поделете го учењето на делови и планирајте јасно.

Наставата по музика е повеќеслојна, тоа вклучува свирење вага, тренирање уши, читање со вид и импровизација. Поделете го вашето време во сегменти и посветете го секој од нив на посебен вид активност. Исто така, можно е да се скрши големо парче на парчиња и да се научи едно по едно, доведувајќи го до совршенство, наместо да се игра целото парче одново и одново целосно, правејќи грешки на истите места.

Како да правите музика секој ден, ако воопшто нема време?

Совет #4

Не избегнувајте сложеност.

Ќе забележите што ви е најтешко: некои посебни места во делото, импровизација, градење акорди или пеење. Не го избегнувајте, туку посветете повеќе време на вежбање на овие конкретни моменти. Така ќе растеш над себе, а не ќе стагнираш! Кога ќе се соочите со вашиот „непријател“ и ќе возвратите, станувате подобра личност. Безмилосно барајте ги вашите слаби точки - и направете ги силни!

Како да правите музика секој ден, ако воопшто нема време?
Совет #5

Задолжително пофалете се и наградете се за вашата работа!

Секако, за вистински музичар најдобра награда ќе биде моментот кога ќе може слободно да го користи инструментот и да создаде убавина за другите луѓе. Но, на патот кон ова, исто така вреди да се поддржувате. Планирано - и направено, изработено особено тешко парче, работено подолго отколку што сакавте - наградете се. Сè што сакате ќе направите за промоција: вкусна торта, нов фустан или тапани како Џон Бонам - зависи од вас! Претворете ги часовите во игра - и играјте за покачување, постигнувајќи повеќе секој пат!

Среќно со вашиот музички инструмент!

Оставете Одговор