Како да направите укулеле од гитара
членовите

Како да направите укулеле од гитара

Укулеле е помала верзија на традиционална класична гитара која има само 4 жици наместо 6. Овој музички инструмент е погоден за планинарење, полесно е да се свири, бидејќи треба да стегнете само 4 жици. За да ја претворите акустичната гитара во укулеле, треба да знаете како правилно да го наместите инструментот и да ги преуредите жиците на него.

Квалитетот на звукот зависи од ова.

Како да направите укулеле од гитара

Постапката е како што следува:

 1. Отстранете ги 5-те и 6-те жици од гитарата, бидејќи овие жици не се на укулеле.
 2. Четвртата низа се менува на првата. Треба да ја извадите 4-та низа и да ја ставите првата низа од гитара на нејзино место.

Како да направите укулеле од гитара

Правилата за замена на металните жици се како што следува:

 1. На главата, на штипки се олабави . Музичарите користат специјални инструменти наречени грамофони, иако оваа операција се изведува со рака.
 2. Кога конецот ќе ослабне, треба да го одвиткате до крај, да го ослободите од колче.
 3. На седлото извадете ги приклучоците што ја држат врвката. За ова, корисни се клешти или специјални алатки. Главната работа е да направите сè внимателно за да не го оштетите изгледот на инструментот.
 4. Кога ќе се отстрани иглата, жицата се отстранува од инструментот.
 5. Доколку е потребно, можете да го исчистите телото или вратот , отстранувајќи ја прашината и нечистотијата.
 6. За да ја поставите низата на друго место, треба да ги направите истите чекори, но обратно: вметнете ја низата во намотката на навртката, поправете ја со плута; навојте го другиот крај на врвката во колче и свртете го во насока на стрелките на часовникот.
 7. Кога врвката е фиксирана, нејзиниот дополнителен крај може да се одгризат со секачи за жица.

Најлонската низа се менува на ист начин како и металната. Исклучок овде е правилото да не се влече конците. Во случајот со најлонските примероци, спротивното е точно: тие можат да се влечат, бидејќи најлонот, за разлика од металот, е податлив и мек.

Како да направите укулеле од гитара

Кога ќе заврши повторното инсталирање, треба да ја конфигурирате алатката. За ова, се користи посебен уред кој ви овозможува правилно да го прилагодите укулеле на саканиот звук, кој се разликува од звукот на гитарата:

 1. Треба да ја наместите првата низа, како што обично се прави на гитара.
 2. Држете го 5-тото секирај и проверете ја играта.

Грешки на дебитант

Често почетниците музичари ги прават следниве грешки:

 1. Не држете ја иглата додека ја менувате низата. Ова мора да се направи со една рака, инаку ќе излезе од расцепот од значителна напнатост. Кога инсталирајќи го вториот крај на низата, треба внимателно да го свртите, полека повлечете го, инаку низата може да се скине од пренапон.
 2. Потребно е да не се затегнуваат премногу металните жици за да не се оштетат.
 3. Ако нема потребни вештини, подобро е да му ја доверите промената на алатката на мајсторот.

Одговори на прашања

Дали е можно да се создаде укулеле со свои раце?Да, ако правилно ги смените жиците на гитарата и ги отстраните дополнителните.
Како да направите укулеле од гитара?Неопходно е да го доведете бројот на жици на 4, отстранувајќи ги дополнителните и преуредете ја 4-тата низа на местото на првата.

Заклучок

Пред да направите укулеле со свои раце, треба да научите како да ги отстраните и преуредите жиците. За инструментот е погодна обична класична гитара со метални или најлонски жици.

Оставете Одговор