Како да направите посредник со свои раце
членовите

Како да направите посредник со свои раце

Избор е мал, но многу важен додаток за гитарист. Не е ни чудо што овој збор може да се преведе на руски како „посредник“. Ова мало парче во форма на капка или триаголник му помага на музичарот да ги извлече од инструментот звуците што му се потребни на изведувачот во оваа композиција. За жал, поради неговата мала големина, често се губи. И иако цената на нов плектум не е премногу висока, сè уште има ситуации кога нов изберете не е при рака.

Во овој случај, можете да го направите сами.

Од што може да се направи посредник

Овде фантазијата на мајсторот нема граници. Изборот треба да биде и цврста и во исто време малку флексибилна. Многу материјали ги задоволуваат таквите услови, така што изборот може да се направи според принципот: „она што го видов при рака, го направив од него“. Во Покрај тоа , употребата на импровизирани предмети ја намалува цената на посредник . Значи, ги наведуваме најпопуларните материјали што, најверојатно, секој може да ги најде.

Кожа

Како да направите посредник со свои рацеРетко се користи за гитара - почесто за народни жичени инструменти. Сепак, играчите на укулеле си играат и со кожа зема .

За изработка, ќе ви треба стар кожен ремен. Ако го направите изберете не е премногу голем, тогаш ќе се наведнува помалку и ќе ви овозможи удобно да играте. Звукот ќе биде мек и пригушен, а жиците тешко ќе се истрошат.

Лим

Погоден материјал со одредена дебелина. Се разбира, не можете да направите посредник од премногу тенок лист, како чаршав за конзервирање – ќе ви ги пресече рацете, тешко ќе го држите. Најдобрата опција се меките легури на база на алуминиум. Посредникот може да се сече со ножици за метал или дури и да се отсече работното парче со мелница, но дотерувањето може да се врши исклучиво со турпија, а малку подоцна и со турпија со игла. Метал изберете е погоден за силен напад со моќен призвук на ѕвонење, но брзо ќе ги истроши жиците.

Монета

Како да направите посредник со свои рацеПодвид на метал изберете , кој е направен од паричка. Промената на обликот на доволно дебел производ е долга и проблематична - полесно е малку да се намали дебелината во пределот на работниот крај. За да го направите ова, монетата се стега во порок, а работ се обработува со датотека. Стандардна монета од 5 рубли најдобро одговара. Поексклузивен производ може да се направи од монета во странство.

лим од пластика

Разноврсна опција која ќе одговара на повеќето стилови, техники и типови на жици. Секоја доволно флексибилна опција ќе направи. Сепак, постојат опции за секого:

Пластични картички . Банкарство, СИМ, картички за лојалност на супермаркети и трговски синџири - секој има десетина непотребни или истечени пластични правоаголници. Материјалот од кој се направени е умерено мек и флексибилен. Дебелината е блиску до стандардот медијатори . Плектумот направен од пластична картичка брзо се истроши, но исто така не чини речиси ништо, освен неколку минути работа. Патем, пластичните картички може да се наострат или да се отстранат брусите од него со обична датотека за нокти или биволска кожа. Подобро е да се сече со ножици, во кои рачките се подолги од сечилата.

ЦД-а . Некогаш збирката филмови на ДВД беше гордост на секој синефил. Денес, кога сè е на Интернет, дисковите се испраќаат до ѓубрето или за занаети. Поради цврстината на пластичната основа, тие се одлични зема . Точно, материјалот е склон кон расцепување со невнимателно сечење. Затоа, диск медијатори бараат посебен пристап. Прво, празнините се означени, потоа се прави длабок жлеб по контурата со остар нож и само после тоа се сечат со ножици или нож. Силен свештенички нож со дебел нож или нож за drywall ќе работи добро.

дрво

Многу редок материјал поради неговата специфичност. На Всушност е тоа за домашно посредник , треба да најдете цврсто дрво – даб или јасен. Најдобро е да го мелете работното парче на шмиргла, што бара одредени вештини и време.

Во исто време, не може да се негира дека дрвените плектруми излегуваат интересни, „атмосферски“ производи кои не се срамат да бидат претставени како подарок.

Одредување на обликот и големината на медијаторот

Како да направите посредник со свои рацеНајдобар начин да изберете избор големината е да земете фабричко парче со кое се чувствувате удобно да си играте и да го отстраните шаблонот од него. За жал, потребата од нов посредник e се јавува кога претходниот е изгубен. Во овој случај, големината и обликот се одредуваат експериментално. Треба да се потпрете на следниов стандард:

 • Должина 30 mm;
 • широк 25 мм;
 • дебелина од 0.3 до 3 mm.

Во овој случај, параметарот на дебелината во голема мера зависи од почетниот материјал. Но, односот на рамнините димензии го поставува гитаристот независно.

Што се однесува до најчестите форми, најчесто на посредник се отсекува:

 • класичен (рамнокрак триаголник со заоблени агли);
 • во облик на капка;
 • џез овална (со поостар врв);
 • триаголен.

Како да направите посредник со свои раце

Плектумот, кој е исечен од пластика, не е тежок за изработка. Сепак, посложени авторски права медијатори може да се направат, на пример, нивно парче дрво и епоксидна смола.

Што ќе се бара

 1. Транспарентна епоксидна смола со зацврстувач.
 2. Мало парче дрво со убава пауза (добрите препорачуваат црн габер, но можете да користите било кој друг јагленисан во оган на запалка).
 3. Форма од плексиглас или било кое корито.
 4. Матрицата по големина плектум a.
 5. Тура, турпија со игла, ситно-грануларен шкурка.

Чекор-по-чекор алгоритам на дејства

 1. Во коритото ставете тенко парче дрво со убава пауза.
 2. Наполнете со епоксид и додадете зацврстувач.
 3. Кога масата ќе се згусне, но се уште не се стврднала, користете чепкалка за заби или игла за да направите дамки во проѕирна маса.
 4. Почекајте целосно зацврстување во рок од 24 часа, а потоа истресете го работното парче од калапот.
 5. Прикачете го шаблонот и измелете го епоксидното празно со парче дрво во дебелина до саканата големина.
 6. Избрусете ја површината до мазна состојба со шкурка.

Заклучоци

Секој гитарист секако треба да ја совлада техниката на правење а изберете сами по себе, бидејќи губењето на оваа мала, но важна ставка не чини ништо. Со остар нож и вештина, можете да направите а плектум од импровизирани средства за кратко време.

Оставете Одговор