Како да научите да свирите виолина
Научете да играте

Како да научите да свирите виолина

Доста возрасни го признаваат својот детски сон да станат голем виолинист. Меѓутоа, од одредени причини сонот никогаш не се оствари. Повеќето музички училишта и наставници се убедени дека е предоцна да се започне со настава како возрасен. Во материјалот на статијата, ќе зборуваме за тоа дали е можно возрасен да научи да свири виолина и со какви потешкотии може да наидете ако сакате да започнете да го правите тоа.Како да научите да свирите виолина

Дали е можно да се научи да се свири виолина

Нема да можете да го совладате овој инструмент ако седите дома и ги завршувате задачите од упатствата, бидејќи музичарите обично го оценуваат како прилично комплициран. Како брзо да научите да свирите виолина? Учењето на основите на играта може да потрае многу трпение и упорност. Во арсеналот на секој музичар, можете да најдете многу ефективни примери за производство на звук.

Дали е можно да се научи да се свири виолина на која било возраст? Се разбира, овој процес е многу полесен за децата, но ако имате силна желба и фокус, тогаш дури и возрасен може да го совлада.

Како да се свири виолина за почетници

Пред да започнете со совладување на вештината, треба да купите алатка. Подобро е да го купите во специјализирана продавница. При изборот, обрнете внимание на големината.

Каква големина е потребен инструмент зависи од должината на раката на музичарот, односно, генерално, висината е важна. Како по правило, висината на човекот зависи од неговата возраст. За возрасни, четири четвртини е најдобрата големина. Останатите се обично помали. Во секој случај, потребно е поставување и проверка како звучи на лице место.

Не е лесно да се најде висококвалитетен инструмент, постои голема веројатност да се сопнете на примерок со лош звук. При изборот на модел, подобро е да се водите од мислењето на луѓето искусни во ова прашање, можете да контактирате нашите Fmusic School, а наставниците внимателно ќе го одберат инструментот што ви одговара. Можете да го купите и кај нас.

Треба да започнете да се запознавате со алатката со нејзините поставки, бидејќи оваа акција мора да се спроведува редовно и не треба да одзема многу време. Подесувањето на виолина е малку потешко од штимањето гитара.

Пред да започнете да пуштате музика, треба да го затегнете лакот и да го третирате со колофон. Потоа користете камертон за да ги наместите жиците на саканите ноти. Па, тогаш веќе можете да разберете како да научите да свирите виолина и да почнете да вежбате.

Совладувањето на музички инструмент се состои од следниве чекори:

 1. Учење како правилно да го држите лакот. Земаме трска и го ставаме показалецот на ликвидацијата. На рамниот дел од бастунот се става малку свиткан мал прст. Врвовите на малиот прст, прстенот и средниот прст треба да бидат на исто ниво. Палецот е поставен на задниот дел од лакот спроти блокот. Држете го бастунот со малку опуштени прсти. Така што дланките не го допираат лакот.
 2. Како да свири на виолина за почетници Се разбира, прво треба да земете виолина. На музички инструмент, можете да вежбате во положба не само да седите, туку и да стоите. Виолината се зема за врат со левата рака и се става на врат. Поставен е така што долната палуба ја допира клучната коска и е поддржана од долната вилица, а не од брадата. Оваа положба ќе спречи алатот да се лизне од рамото.
 3. Ги репродуцираме првите звуци. Лакот е поставен помеѓу два дела од инструментот: штандот и таблата. Потоа, лесно притискајќи, почнуваат да цртаат по жиците. Сега можете да се обидете да го навалите лакот под агол од 45  до штандот. Кога жиците се силно притиснати, се создава силен звук. Ако претерате, можете да слушнете непријатен шум. Кога лакот е отклонет кон вратот, се создава јасен звук.
 4. Свириме музика на отворени жици. Тука спаѓаат жици кои не се штипнати со прстите за време на свирењето. Земете го вратот на виолината и држете го со показалецот, како и со палецот од левата рака. И зглобот и рамото на десната рака треба да бидат во иста рамнина. За да ја смените низата, треба да го поместите аголот на лакот. Потоа можете да се обидете да играте со поместување на лакот брзо или бавно. За да ги контролирате вашите движења добро, треба да вежбате на една жичка.

Откако ќе ги совладате основите, можете безбедно да започнете да ја зголемувате сложеноста на вежбите. Можете да започнете со тренирање од 15 минути, постепено зголемувајќи го времето на шеесет минути, па дури и повеќе, дневно. Секој човек има право да вежба онолку време колку што му одговара. Многу почетници се заинтересирани за тоа колку трошоците за учење како да се свири виолина .  Не може да се даде точен одговор, бидејќи се зависи од поединецот. Ако некое лице почна да го практикува овој музички инструмент, тогаш тој продолжува да учи целиот свој живот.

Дали возрасен може да научи да свири виолина?

Некои луѓе се длабоко убедени дека тоа е невозможно за возрасен да научи да свири виолина од нула  . Всушност, побрзаме да ве увериме дека годините не се толку непремостлива пречка на патот до сонот. Секој човек со уво за музика може успешно да ги совлада основите на свирење музика на инструмент.

И слухот, пак, може да се развие, дури и ако мислите дека нема предуслови за ова.

Всушност, апсолутно секој може да стане музичар.

Дали е тешко за возрасен да научи да свири виолина, прашувате? Се разбира, на детето му е многу полесно да совлада музички инструмент. На крајот на краиштата, децата поради органски карактеристики имаат висока предиспозиција за учење. Постарите луѓе имаат помала предиспозиција за учење, меморирање, развивање одредени вештини. Поради ова, потребно е многу повеќе време и труд за да се постигне целта.

Пред да одлучите да започнете со обука, треба да се запознаете со главните карактеристики на процесот:

 1. Анатомските и физиолошките карактеристики на телото на детето ви овозможуваат брзо да се навикнете на нови пози и движења. Како што луѓето стареат, станува потешко да се научат нови вештини.
 2. Кај децата, консолидацијата на новите вештини се случува многу побрзо отколку кај возрасните. Возрасните треба да потрошат многу повеќе време и напор за совладување на нова активност.
 3. Децата имаат намалено критичко размислување, па затоа не секогаш адекватно ја проценуваат ситуацијата. А возрасните, напротив, можат адекватно да ги проценат своите грешки и достигнувања.

Така, на која било возраст, можете да научите виолина. Мотивацијата на процесот на учење кај возрасните ќе може да ги надомести недостатоците кои се поврзани со возраста на ученикот.

Како да научите да свирите виолина од нула

Секој барем еднаш во животот слушнал изведба на класични дела на виолина. Виолината е уникатен мелодиски инструмент. Ако сте сериозни да го совладате, тогаш запомнете дека овој пат е доста тежок и брзината на учење ќе зависи од степенот на вашата трудољубивост. Најдобрата опција, се разбира, би била ако ја земете со личен учител. Овде во Fmusic ќе најдете професионален наставник по ваш вкус. Тој ќе може да создаде најефективен план за обука и да го постигне нивото на игра што е потребно.

Каде да започнете и како да научите да свирите виолина од нула? Идеално, треба да го совладате солфежот и музичката теорија. Вториот придонесува за развој на музичкото уво. Неопходно е да се практикува интонација според белешки неколку пати неделно. Овој пристап ќе го направи читањето на музички ноти за солфеж прилично лесна задача за вас.

Познавањето на нотите значително ќе го подобри вашето играње. Меѓутоа, ако одлучите да не потрошите време за проучување на оваа тема, наставникот нема да инсистира. Тоа е она што не разликува од училиштата за класична музика. Учењето само на она што студентот го сака е гаранција за примање позитивни емоции од часовите. Исто така, ако сфатите дека свирењето виолина повеќе не ве привлекува, можеме да понудиме други интересни курсеви. Земете часови по гитара или пијано, на пример.

Карактеристики на виолина за почетници

Ќе биде доста проблематично да ја совладате виолината самостојно. Со оглед на високото ниво на сложеност на инструментот со лак, упатството нема да биде доволно.

Важен момент пред почетокот на студиите е изборот на виолина. Големината на инструментот треба да одговара на должината на раката на музичарот. Возрасните имаат тенденција да претпочитаат големина од четири четвртини. Пред да го купите, најдобро е да се консултирате со професионалци.

За да научите како да играте, не можете да направите без да ги проучувате карактеристиките на поставките, и покрај сложеноста на постапката. За да може виолината да звучи правилно, лакот треба да се третира со колофон. Жиците се штимаат до саканите ноти со помош на камертон.

Неопходно е постојано да го совладате музичкиот инструмент за да не пропуштите важни точки:

 • Многу зависи од правилното ракување со лакот. Мора да се држи со опуштена рака, притоа избегнувајќи контакт со дланката. Показалецот мора да се стави на ликвидацијата, малиот прст свиткан и фиксиран на рамен дел од трската. Врвот на прстенот и малиот прст треба да бидат паралелни, додека палецот треба да биде спроти блокот од другата страна на лакот;
 • за да започнете да свирите мелодија, можете или да стоите или да седите. Земајќи го инструментот за вратот во левата рака и ставајќи го на вратот, неопходно е да се набљудува контактот на долната палуба со клучната коска, инструментот мора да биде поддржан од долната вилица. Правилно фиксирана виолина нема да се лизне;
 • ставајќи го лакот помеѓу таблата и држачот, лесно притискајќи ги жиците, можете да започнете да свирите звуци. Аголот на лакот може да се прилагоди со навалување за 45 степени. Јачината на звукот зависи од силата на притисокот;
 • Можете да ги промените жиците со поместување на аголот на лакот. Играњето на една жица ќе ви помогне да ги усовршите вашите вештини.

Најдобро е да се спроведуваат часови под надзор на компетентен специјалист. Резултатот зависи од способностите на секој поединец.

Научете да свирите виолина за 1 (еден) час!! ДА - за цел час!!!

Оставете Одговор