Како да научите да свирите калимба?
Научете да играте

Како да научите да свирите калимба?

Калимба е еден од најстарите музички инструменти со африкански и мадагаскарски корени. По својот звук и изглед силно наликува на харфа или кимвали. Главна карактеристика на калимбата е присуството на метални трски, кои овде се користат наместо жици.

Како да научите да свирите калимба?

Како да се одржи?

И покрај фактот дека овој инструмент е од африканско потекло, тој ја стекна својата популарност во Куба. Тој беше донесен овде за време на глобалната колонизација и тука беа развиени основните правила за користење на овој музички инструмент. За да го постигнете вистинскиот звук, треба правилно да го држите инструментот. Калимба треба да се зема со двете раце и да се одржува на тежина. Јазиците треба да се притиснат со палците, што во голема мера го поедноставува процесот на играње и спречува лизгање. Движењата треба да бидат што е можно побрзи и лесни, што мора да се земе предвид при користење на алатката. Затоа се препорачува да го држите со двете раце, а да се фокусирате на работната рака.

Ноктите играат важна улога во процесот на користење на калимба, па затоа ќе биде неопходно малку да се подигнат за да се обезбеди поудобно фиксирање на јазиците. Должината на ноктите треба да биде таква што главниот напор и товарот паѓа на нив, а прстите само малку го допираат самиот инструмент.

Силата на притискање е исто така важна, што зависи од тоа колку правилно лицето го држи инструментот. Во зависност од јачината, се прилагодува јачината и интонацијата на самиот музички инструмент.

Како да се постави?

Главната карактеристика на калимбата е тоа што има необичен амбиент. Затоа е неопходно да се биде крајно внимателен, бидејќи неправилно подесениот инструмент ќе звучи сосема поинаку од она што треба да биде. Главниот проблем е што кај конвенционалните музички инструменти од типот на клавијатура, звуците доаѓаат во ред, почнувајќи од нотата си итн. Во овој поглед, калимбата има свое егзотично подесување, кое вклучува присуство на ноти во центарот, од кои другите ноти се разминуваат во дијагонална насока.

Ако некое лице претходно не се занимавало со никакви музички инструменти, таквата фиксација нема да предизвика никакви проблеми. Но, за луѓето кои некогаш свиреле на друг инструмент, ќе биде тешко да се прилагодат и да се навикнат на новиот поредок. Пред поставување, проверете дали сите точки се колку што е можно потесни и подготвени за употреба. После тоа, можете да го проверите звукот на белешките, почнувајќи од центарот и завршувајќи со преостанатите белешки во шема на шах.

Техника на игра

Темброт на звукот на калимбата зависи од големината на самиот инструмент. Ако изберете големи опции, можете да слушнете густ татнеж, а минијатурните инструменти обезбедуваат чист и проѕирен прелив, кој до одреден степен потсетува на звукот од музичката кутија. Затоа дома овој инструмент активно се користи како придружба. Уникатните карактеристики на калимбата овозможуваат да се користи и за играње во позадина со акорди и за обична соло мелодија. Почетните музичари обично ја избираат втората опција. Кога ја барате најдобрата техника на свирење, треба да обрнете големо внимание на акордите, кои обично се различни.

Учењето акорди е неопходно ако не можете да најдете ноти или таблатура за одредено парче музика. Во некои случаи, можете да користите и акорди на гитара, кои се одлични за свирење на калимба. Еден од најважните чекори во учењето да се игра калимба е обновата. Вообичаеното подесување вклучува постепено зголемување или намалување на тонот. Сепак, во многу дела се потребни полутонови, кои ќе биде доста тешко за почетник да ги постигне.

За да се обноват јазиците за одреден состав, ќе биде неопходно да се подигнат и скратат јазиците во однос на другите во редот.

Калимба може да се разликува и во зависност од нивниот опсег, што мора да се земе предвид при користење на инструментот.Сè зависи од бројот на достапни трски, чиј опсег може да варира до стотина. Колку повеќе трски, толку е поширок опсегот, што позитивно влијае на разновидноста на примените мелодии. Ако изберете инструмент со минимален опсег, тогаш тоа ќе влијае на играта, која ќе биде доста ограничена. Поширокиот опсег овозможува да се избере огромен број парчиња, како и да се применат акорди. Една од најпопуларните техники е руската калимба, која вклучува употреба на традиционален музички инструмент, но употреба на сосема поинаков принцип на свирење. Таков ученик-почетник нема да може да учи, бидејќи тука основниот принцип е слободното движење на прстот.

Руската изведба до одреден степен потсетува на свирење на харфа, а вклучува и употреба на секој прст, а не само на палците, како што е случај кога се свири во стандарден африкански стил. За руската техника калимба, главната работа е да ги ослободите рацете за да можете удобно да го поправите инструментот и да го свирите. Најдобро е да ја поправите калимбата меѓу колената, што ќе ви овозможи да им дадете слобода на рацете и да ги движите што е можно понепречено. Покрај тоа, таквата позиција ќе овозможи да се произведуваат тријади со едната рака, а другата да се користи за да се води основната линија. Благодарение на ова е можно да се постигне звук толку сличен на харфата, кој потсетува на вистински руски музички дела.

Како да научите да свирите калимба?

Во процесот на свирење, многу често има потреба од подобрување на звукот на музички инструмент. За да го направите ова, можете да користите обични упатства и разни видео материјали. За да добиете најмазен и најчист можен звук, можете да поврзете модерни верзии на kalimba со компјутер и други напредни уреди. Како резултат на тоа, излезот ќе биде електронска музика со комбинација на национални мотиви. Така, калимбата е прилично редок и малку познат музички инструмент. Главната предност на калимбата е неговата мала големина, што овозможува да се игра стоејќи, седејќи или додека се движите.

Современите онлајн продавници нудат широк спектар на калимби, кои се разликуваат по нивните димензии, материјали за производство и присуството на разни дополнителни елементи. Благодарение на ова, секој музичар почетник може да го избере најдоброто решение за себе, земајќи ги предвид главните карактеристики, финансиските можности и музичките дела што ќе се свират на инструментот.

За учење од нула, најдобро е да земете инструмент со 17 или помалку трски, како и опции за жици на работната површина. Во близина на јазиците има попогодни јазичиња и броеви, што во голема мера го поедноставува процесот на учење од лекциите.

Како да се игра Калимба | Упатство за почетници

Оставете Одговор