Како да научите да свирите хармоника
Научете да играте

Како да научите да свирите хармоника

„Усна хармоника припаѓа на семејството на дувачки инструменти од трска. Покрај комплексната теорија, тоа пред се значи дека за да се извлече звук, воздухот во хармоника мора да се издишува. Внимавајте што точно да издишите, а не да издувате “

Желбата да се научи како да свири музички инструмент може да ги натера почетниците да се плашат од неуспех, додека похрабрите веднаш почнуваат да бараат учител. Има и такви кои би сакале научете како да свирите хармоника од туторијал – во овој случај, интернетот или упатствата за книги доаѓаат на помош.

Музичарот почетник се соочува со многу различни совети, кои не се секогаш лесни за разбирање. Каде да започнеме да научиме како да свириме хармоника, кажуваме во нашата статија.

Како да научите да свирите хармоника

Избор на алатки

За да започнете да вежбате, пред сè, ќе треба да изберете хармоника, или хармоника, како што правилно се нарекува овој инструмент. Постојат две варијанти на хармоника: дијатонска, со потесен опсег на звук и хроматска, хармоника со целосен звук што може да се свири на кое било копче.

Ако не планирате да свирите композиции во блуз боја, тогаш подобро е да започнете со а дијатонска хармоника со десет дупки. Покрај тоа, цената на таквата алатка не е премногу висока. Од изведувачите можете да ги слушате Малиот Волтер и Сони Бој Вилијамсон. Дијатонските хармоници често се приспособливи и свирени со удари - техника слична на виткање, само обратно. Прочитајте за техниките на свирење на хармоника во написот подолу. Свири сложена музика, џез, фјужн, итн. Прилагодените хармоници се многу повисоки по цена.

Исто така во блузот се користат хроматски хармоници. Обично харпери свират на неколку позиции со слично чувство на инструментот, бидејќи на третата позиција на дијатониката звукот е позатегнат. Ако сакате да свирите покомплексна музика, различен темперамент, тогаш дадете предност хроматска хармоника . Ќе ви се допадне музиката на Стиви Вондер и Тутс Тилеманс.

Хроматиката се користи на ист начин како и на клавишите на пијано. Кога свирите хроматска хармоника, нема да можете да користите техники погодни за дијатонска хармоника. Ако зборуваме за трошоците, тогаш неговото стекнување ќе ве чини повеќе.

Како да научите да свирите хармоника
Блуз хармоника

Извлекување звук

Хармоника припаѓа на семејството на дувачки инструменти од трска. Покрај комплексната теорија, тоа пред се значи дека за да се извлече звук, воздухот во хармоника мора да се издишува. Внимавајте што точно да издишите, а не да издувате. Колку е посилен протокот на издишаниот воздух, толку е погласен звукот. Сепак, и покрај силата на протокот на воздух, треба да се обидете да издишувате опуштено. Друга карактеристика на инструментот е тоа што звукот може да се извлече не само при издишување, туку и при вдишување.

Правилна положба на хармоника

Звукот на инструментот во голема мера зависи од правилното поставување на рацете. Држете ја хармониката со левата рака и насочете го протокот на звукот со десната. Тоа е шуплината формирана од дланките што ја создава комората за резонанца. Со добро затворање и отворање на четките, можете да постигнете различни ефекти.

 

како се држи хармоника

 

За да се обезбеди силен и рамномерен проток на воздух, главата мора да се одржува на ниво, а лицето, грлото, јазикот и образите да бидат целосно опуштени. Усна хармоника треба да биде цврсто и длабоко споена со усните, а не само да се притиска на устата. Во овој случај, само мукозниот дел од усните е во контакт со инструментот.

Единствени белешки на издишување

Првото нешто што треба да започнете со учење е изведбата на поединечни белешки. Различни методи следат различни објаснувања, но наједноставно е да се обидете да свиркате или да дувате свеќа. За да го направите ова, ги преклопуваме усните со цевка и го издишуваме воздухот. Откако овој метод ќе се тестира без инструмент, можете да вежбате со хармоника.

Обидете се да удирате по една дупка секој пат, а не неколку одеднаш. Отпрвин, можете да си помогнете со прстите. Задачата во оваа фаза е да научите како да репродуцирате поединечни звуци во низа.

Важна нијанса: доведете ја хармоника до усните и движете ја со рацете, додека главата останува неподвижна. Рацете и усните не треба да се штипкаат, тоа создава дополнителни тешкотии за играта.

Белешки за здивот

Следниот чекор е да научите како да правите звуци додека вдишувате. Положбата на усните е слична како и при издишување, се менува само насоката на протокот на воздухот – сега не треба да ја дувате свеќата, туку да го вовлечете воздухот во себе.

Кога ќе го совладате овој метод, ќе забележите дека звукот од истата дупка при вдишување и издишување е различен. Треба само да ја следите чистотата на изведбата на секој конкретен звук.

Како да научите да свирите хармоника
Хармоника Жан - Жак  Милто

Вовед во таблатура

За да се избегнат потешкотии во совладувањето на музичката нотација, при учењето да се свири хармоника, исто како и гитарата, се користи таблатура - односно нотација во форма на броеви и конвенционални знаци. Со овие таблатура можете да научите која било мелодија што ве интересира.

Како правилно да се чита таблатурата

Броевите означуваат броеви на дупки. Тие се бројат по растечки редослед, почнувајќи од левиот раб на хармоникот. Стрелките го претставуваат дишењето. Бидејќи има две белешки (соседни) по дупка, стрелката нагоре означува издишување, стрелката надолу означува вдишување.

како-да-игра-хармоника1

Акорди и техники на свирење

акорди  звучат неколку ноти во исто време. На хармоника, акордите се земаат со вдишување или издишување не во една дупка, туку во неколку одеднаш. Во исто време, треба да се има на ум дека играњето само со акорди практично не се користи.

Трил  е брзата алтернација на две дупки за ветер. Првично, трилот се појави како имитација на пеење на птици. За да изведете трил на хармоника, треба енергично да го движите инструментот помеѓу усните надесно и лево. Со оваа техника, можете да ја движите главата, се додека има јасна алтернација на два звуци со ист временски интервал.

Глисандо  е лизгање од нота до нота, често на големи растојанија едни од други. Оваа техника редовно се користи во џез музиката. Глисандо звучи спектакуларно и се изведува прилично едноставно: треба да ја изберете нотата со која планирате да започнете и потоа да го поместите инструментот десно или лево со остри движења.

Тремоло  е уште една техника слична по звук на трил, само што овој пат играта се игра не со различни звуци, туку со јачина на звук. Хармониката се држи во левата рака со „задниот“ дел од инструментот. Десната рака во ова време го затвора инструментот колку што е можно одозгора, дланките на рацете треба да се притиснат едни против други. Кога дланката на десната рака ќе се оттргне назад, звукот се менува.

како-да-игра-хармоника1

Кривина  е техника со која можете да подигнете или спуштите белешка. Приемот е тежок, ако не работи веднаш - не се вознемирувајте. За да го проучите свиокот, треба да експериментирате со аголот на воздушниот млаз што влегува во дупката за алат. Се игра нормална нота под услов протокот да биде насочен директно напред. Свит е воздухот што оди дијагонално.

Блокирање на јазикот  е најтешката техника при берење, па затоа е најдобро да започнете кога ќе научите да свирите многу добро на хармоника. Овој метод на игра ви помага брзо и прецизно да се движите помеѓу дупките и гарантирано ќе ги погодите без да ги допирате соседните. Суштината на техниката на блокирање на јазикот е да се затворат две леви дупки со јазикот (ако земете акорд, тогаш три). Резултатот е звук како жубор, како призвук. Сè уште е важно да се одржи чистотата на секој звук.

И посакуваме успех на секој што ќе реши да научи да свири хармоника. И покрај леснотијата на развој, сепак треба да поминете малку време на самиот почеток на патеката, а подоцна лесно можете да го совладате овој мал дувачки инструмент со прекрасен звук.

Конечни препораки

Можете да разберете како да свирите хармоника без воопшто да знаете музичка нотација. Сепак, со трошење време на учење, музичарот ќе има можност да чита и проучува голем број мелодии, како и да сними сопствени случувања.

кои ноти може да се свират на дијатонска хармоника

Не плашете се од ознаките на буквите на музичките звуци – тие се лесни за разбирање (А е ла, Б е си, Ц е до, Д е ре, Е е ми, Ф е фа, и конечно Г е сол)

Ако учењето се одвива самостојно, диктафон, метроном и огледало можат да ви помогнат во работата - за постојана контрола над себе. Придружните готови музички снимки ќе помогнат да се подготвите за музичка придружба во живо.

Чекор по чекор лекции за хармоника - Лекција 1.

Оставете Одговор