Како да научите да свирите гитара
Научете да играте

Како да научите да свирите гитара

Некој друг како дете е назначен од родителите во музичко училиште во класата за гитара. Други, пак, доаѓаат до страста за овој инструмент постепено – преку слушање на нивните омилени песни и желбата да свират како Џими Хендрикс или Ерик Клептон.

Кога ќе одлучите што точно сакате да научите да свирите гитара, можете да продолжите со решавање на поспецифични прашања.

Повеќе за обука

Ниту еден виртуоз не се родил така. Сè што ќе видите на концерт, во спот, ќе слушнете на музички снимки е плод на напорна работа, долги студии и тренинзи, а дури тогаш – талент. Дури и човек со најмузичко уво не може да успее без техника. Спротивно на тоа, преку намерна низа на дејства, добар гитарист може да испадне дека е некој за кој се вели дека „мечка му згазнала на увото“. Запомнете ја главната работа - ако имате уши, тогаш имате слух. Па, за играта доволно е алатка и две раце.

Како да научите да свирите гитара

Во учењето да свирите гитара, системот што го користите игра голема улога. Не плашете се од овој збор. Системот не е синџир од равенки кои се користат за интерпретација на звучните вибрации. Тоа е едноставно повеќе или помалку строга периодичност на дејства извршени со одредена цел. На пример, ако секој ден посветувате најмалку 40 минути на гитарата, ова е веќе систем. На крајот, ова ќе даде подобар резултат отколку ако седнете на инструментот три часа, но еднаш неделно. Затоа, пред да почнете да свирите гитара од нула, одлучете за што ви треба. Мотивацијата е одлична работа, прави чуда. Во исто време, можете да купите упатство за гитара за учење дома или да земете часови по гитара од искусно лице.

Про Совети

Искусните гитаристи, од кои многумина го достигнаа светското ниво, секогаш се подготвени да го споделат своето авторитативно мислење. Многумина од нив почнаа самоуки, тргнаа на погрешен пат, добија многу удари, а веќе врз основа на ова искуство им препорачуваат на почетниците да не ги повторуваат грешките на другите. Повеќето мајстори на гитарата се согласуваат дека почетник треба:

 1. Одете од едноставно во сложено, не брзајте во сложеното парче, учејќи го со недели.
 2. Да се ​​усоврши не само самата техника, туку и нејзината примена во музички дела.
 3. Немојте да бидете арогантни и да не се сметате себеси за кул - на крајот на краиштата, секое дете на вториот одделение на музичко училиште во времето на почетокот знае и знае повеќе од тебе.
 4. Слушањето и размислувањето е единствениот начин да се стане вистински гитарист, а не само изведувач на туѓи песни кој научил акорди и таблатура.

Еве неколку вредни совети од професионалците:

Енди Меки : Преземете ја мелодијата со уво. Сега на Интернет можете да најдете анализа на која било работа, но тоа нема да ве направи посилни како музичар.

Том Морело : Главната работа е регуларноста. Не дозволувајте да пропуштите часови, дури и ако имате многу важни работи. Тоа е многу тешко, бидејќи секогаш е полесно да се согласите со себе отколку со другите.

Стив Ваи : Брзината е добра, техничка е. Но, нема да стигнете далеку со една брзина. Работете на сите аспекти на играта.

Eо Сатријани : Задолжително проучувајте нови дела, слушајте непознати композиции, развивајте. Повторувањето на старото е корисно само до одредена точка.

Основни трикови

Постојат некои општи принципи и шеми, без чија асимилација нема да може да се продолжи понатаму. Порано или подоцна, неправилното поставување на прстите, положбата на инструментот или неправилната техника ќе го забави вашиот развој. И повторното учење е секогаш потешко од учењето за прв пат. Меѓу основните техники кои се задолжителни за учење од почетник гитарист, вреди да се истакне:

 1. позиција на гитара. Постои класично слетување и неговата поедноставена маса варијација . Првиот мора да се проучи ако планирате да изведувате класични дела и сложени соло делови. Поедноставеното е вообичаено кај речиси сите изведувачи на популарна музика, без разлика на жанрот.
 2. Позицијата на десната и левата рака. Зависи од тоа колку лесно и брзо ученикот ќе може да совлада различни техники на свирење и продукција на звук. Многу е важно положбата на рацете да не дозволи заморот брзо да се акумулира.
 3. Акорд s и barre. Акорд е извлекување на неколку ноти со стискање на жиците со левата рака на фретборд на вистинските места. Некои од најтешките акорди вклучува изведување на техниката на баре - кога показалецот ги штипнува сите жици на истите секирај , а останатите се наоѓаат на неколку соседни точки десно од фретборд .

Како да научите да свирите гитара

борбена игра

Удирањето на гитарата вклучува посебни движења на левата рака - удирање на жиците од врвот до дното или од дното кон врвот. Се применува со а посредник или со неколку прсти на половина свиткани секирај . Кога се движите надолу, зафатени се влошките и ноктите, со повратното движење, внатрешноста на првите фаланги.

Како да научите да свирите гитара

Со цел да се постави дланка правилно свират на отворени жици. Притискање на s акорд во овој случај ќе биде излишно - само ќе ви го одвлече вниманието. За да го пригушите звукот, можете едноставно слободно да ставите неколку прсти од левата рака на врвот на жиците на фретборд .

Кога ќе ја совладате основната борба, можете да преминете на ритмички обрасци - комбинации на движења нагоре и надолу. Подобро е да ги запаметите со комбинирање графички приказ со помош на стрелки со слушање примери.

Свирење акорди

акорди се камен-темелник на интересната игра и на акустична и на електрична гитара. Да научат како да играат ami акорд , целото внимание посветете го на левата рака. Десната рака може да го свири наједноставниот ритам за да можете да го запаметите акорд по уво, навикнувајќи се на неговиот звук.

Посакуваниот распоред на прстите при земање а акорд а се нарекува прстене. Секој акорд може да се репродуцира во различни прсти, со тоа се менува висината на неговиот звук. Шематските цртежи на таблата a, на кои точките ги означуваат стегнатите жици, се најпогодни за проучување акорди .

Бистата

Кога свирите со брутална сила, потребно е правилно поставување на десната рака - таа треба лесно да го допира телото на гитарата за да не виси во воздух, но да биде што е можно послободна во зглобот на зглобот.

Како да научите да свирите гитара

Главното правило при проучување на какви било модели на брутална сила е бавното извршување во првите минути со постепено зголемување на време .

Уред за гитара и подесување

За да може полесно да се движите во специјализирана литература, почетник треба веднаш да ги научи имињата на сите функционални елементи на гитарата. Тие вклучуваат:

 • тело (се состои од долни и горни палуби и школки);
 • вратот со глава;
 • шари и прагови;
 • механизми за прицврстување и затегнување на жици - држач за конци , орев, штипки за подесување .

Како да научите да свирите гитара

Подесувањето на гитарата треба да претходи на секоја вежба. Научете да ја штимате гитарата по уво. Првата низа, одржана на петтата секирај , мора да се прилагоди на нотата ла од првата октава. За да проверите, подобро е да користите камертон. Потоа одете нагоре по жиците: вториот на петтиот секирај звучи како првото отворено, третото на четвртото одговара на второто отворено, следните три жици исто така се стегнати на петтата секирај да звучи во една нота со претходното отворено.

Користете дигитални приемници да се тестирате себеси.

Избор и купување гитара

За да научите како да свирите, не бидете алчни и купете нормална акустична гитара. На него ќе разберете што сакате во иднина и ќе ги разработите сите потребни вештини. Акустика не бара ништо друго освен раце и желба, за разлика од електричната гитара, која бара минимум кабел и уред за репродукција (компјутер со нормална звучна картичка и систем на звучници, гитара комбиниран засилувач ).

При првото купување, подобро е да побарате поддршка од искусен човек - пријател, колега, истомисленик од форумот, професор по музичко училиште.

Заклучок

„Трпението и работата ќе изматат сè“ – без разлика колку банално звучи оваа фраза, таа целосно ја опишува главната карактеристика на успешното учење гитара. Одете напред методично, и порано или подоцна и самите ќе почувствувате успех.

Оставете Одговор