Како да научите сами да свирите гитара
Научете да играте

Како да научите сами да свирите гитара

содржина

Прашањето како да се научи да свири гитара ги загрижува сите што сонуваат да го совладаат овој жичан инструмент. Во оваа статија ќе ви кажеме како да започнете да се подготвувате за учење, како да го изградите процесот на учење правилно да свирите гитара и да ги анализирате најчесто поставуваните прашања.

Како да научите да свирите гитара

Зошто да научите да играте?

како да научите да свирите гитара
структура на гитарата

Секој музичар се подобрува во текот на својот живот, без разлика колку свири и кои височини не ги достигнал. Дури и професионален изведувач постојано ќе ги усовршува своите вештини.

Вреди однапред да одлучите кои височини сакате да ги постигнете во учењето да свирите гитара. Ако вашата цел е едноставно да свирите неколку омилени песни за себе или за мала група пријатели, тогаш ова нема да одземе толку време како, на пример, совладување на инструментот до ниво на релативно течно читање музика.

Поставување на цел:

1.  Игра за себе.

2.  Флуентност во инструментот
    и стекнување основни музички знаења.
3 .  Професионална концертна дејност.
4.  Достигнување на „највисока вештина“.

Првиот гол е релативно лесно да се постигне за секој човек и по една година постојано вежбање, можете да го совладате инструментот до ниво што ќе ви овозможи лесно да ги свирите вашите омилени популарни мелодии.

Вториот, третиот и четвртиот гол бараат поинаков пристап. Невозможно е да се постигне професионално ниво на познавање на инструменти без да се помине основното ниво на обука и без да се стекнат сите потребни вештини.

Класична или акустична гитара?

како да научите да свирите гитара
опсег на гитара

Важно е да се избере вистинскиот музички инструмент, а оттука и последователниот пристап кон учењето.

Ако ве интересира класичната музика или музиката на бардовите, тогаш изборот треба да биде тој класична гитара .

Ако целта е да се изведат популарни композиции, рокенрол, блуз и други стилски трендови, тогаш акустична (dreadnought) гитара е посоодветна за вас.

Чем отличается акустическая гитара от классической.

Одговарајќи на прашањето како да научиме да свириме гитара, забележуваме дека е неопходно:

Повеќе за обука

Ниту еден виртуоз не се родил така. Сè што ќе видите на концерт, во спот, ќе слушнете на музички снимки е плод на напорна работа, долги студии и тренинзи, а дури тогаш – талент. Дури и човек со најмузичко уво не може да успее без техника. Спротивно на тоа, преку намерна низа на дејства, добар гитарист може да испадне дека е некој за кој се вели дека „мечка му згазнала на увото“. Запомнете ја главната работа - ако имате уши, тогаш имате слух. Па, за играта доволно е алатка и две раце.

Како да научите да свирите гитара

Во учењето да свирите гитара, системот што го користите игра голема улога. Не плашете се од овој збор. Системот не е синџир од равенки кои се користат за интерпретација на звучните вибрации. Тоа е едноставно повеќе или помалку строга периодичност на дејства извршени со одредена цел. На пример, ако секој ден посветувате најмалку 40 минути на гитарата, ова е веќе систем. На крајот, ова ќе даде подобар резултат отколку ако седнете на инструментот три часа, но еднаш неделно. Затоа, пред да почнете да свирите гитара од нула, одлучете за што ви треба. Мотивацијата е одлична работа, прави чуда. Во исто време, можете да купите упатство за гитара за учење дома или да земете часови по гитара од искусно лице.

Про Совети

Искусните гитаристи, од кои многумина го достигнаа светското ниво, секогаш се подготвени да го споделат своето авторитативно мислење. Многумина од нив почнаа самоуки, тргнаа на погрешен пат, добија многу удари, а веќе врз основа на ова искуство им препорачуваат на почетниците да не ги повторуваат грешките на другите. Повеќето мајстори на гитарата се согласуваат дека почетник треба:

 1. Одете од едноставно во сложено, не брзајте во сложеното парче, учејќи го со недели.
 2. Да се ​​усоврши не само самата техника, туку и нејзината примена во музички дела.
 3. Не бидете арогантни и не сметајте се себеси кул – на крајот на краиштата, секое дете од второ одделение на музичко училиште во времето на почетокот знае и знае повеќе од вас.
 4. Слушањето и размислувањето е единствениот начин да се стане вистински гитарист, а не само изведувач на туѓи песни кој научил акорди и таблатура.

Еве неколку вредни совети од професионалците:

Енди Меки : Преземете ја мелодијата со уво. Сега на Интернет можете да најдете анализа на која било работа, но тоа нема да ве направи посилни како музичар.

Том Морело : Главната работа е регуларноста. Не дозволувајте да пропуштите часови, дури и ако имате многу важни работи. Тоа е многу тешко, бидејќи секогаш е полесно да се согласите со себе отколку со другите.

Стив Ваи : Брзината е добра, техничка е. Но, нема да стигнете далеку со една брзина. Работете на сите аспекти на играта.

Eо Сатријани : Задолжително проучувајте нови дела, слушајте непознати композиции, развивајте. Повторувањето на старото е корисно само до одредена точка.

Основни трикови

Постојат некои општи принципи и шеми, без чија асимилација нема да може да се продолжи понатаму. Порано или подоцна, неправилното поставување на прстите, положбата на инструментот или неправилната техника ќе го забави вашиот развој. И повторното учење е секогаш потешко од учењето за прв пат. Меѓу основните техники кои се задолжителни за учење од почетник гитарист, вреди да се истакне:

 1. позиција на гитарата. Постои класично слетување и неговата поедноставена варијација на масата. Првиот мора да се проучи ако планирате да изведувате класични дела и сложени соло делови. Поедноставеното е вообичаено кај речиси сите изведувачи на популарна музика, без разлика на жанрот.
 2. Позицијата на десната и левата рака. Зависи од тоа колку лесно и брзо ученикот ќе може да совлада различни техники на свирење и продукција на звук. Многу е важно положбата на рацете да не дозволи заморот брзо да се акумулира.
 3. Акорд с и баре. Акорд е извлекување на неколку ноти со стискање на жиците со левата рака на таблата на вистинските места. Некои од најтешките акорди вклучуваат изведување на баре техника - кога показалецот ги штипнува сите жици на истиот жици, а останатите се наоѓаат на неколку соседни точки десно од таблата.

Како да научите сами да свирите гитара

Впечатливо играње

Удирањето на гитарата вклучува посебни движења на левата рака - удирање на жиците од врвот до дното или од дното кон врвот. Се нанесува со медијатор или со неколку прсти на полу-свиткана решетка. Кога се движите надолу, зафатени се влошките и ноктите, со повратното движење, внатрешноста на првите фаланги.

Како да научите сами да свирите гитара

За правилно поставување на дланката свират на отворени жици. Притискањето на акордот во овој случај ќе биде излишно - само ќе ви го одвлече вниманието. За да го пригушите звукот, можете едноставно слободно да ставите неколку прсти од левата рака на врвот на жиците на таблата.

Кога ќе ја совладате основната борба, можете да преминете на ритмички обрасци - комбинации на движења нагоре и надолу. Подобро е да ги запаметите со комбинирање графички приказ со помош на стрелки со слушање примери.

Свирење акорди

Акордите се камен-темелник на интересната игра и на акустични и на електрични гитари. За да научите како да свирите Ами акорд, посветете го целото внимание на левата рака. Десната рака може да го свири наједноставниот ритам за да можете да го меморирате акордот по уво, навикнувајќи се на неговиот звук.

Посакуваниот распоред на прстите кога се зема акорд а се нарекува прстене. Секој акорд може да се свири со различни прсти, што го менува тонот на неговиот звук. Шематските цртежи на таблата a, на кои точките ги означуваат затегнатите жици, се најпогодни за проучување на акорди.

Бистата

Кога свирите со брутална сила, потребно е правилно поставување на десната рака - таа треба лесно да го допира телото на гитарата за да не виси во воздух, но да биде што е можно послободна во зглобот на зглобот.

Како да научите сами да свирите гитара

Главното правило при проучување на какви било шеми на брутална сила е бавното извршување во првите минути со постепено зголемување на темпото.

Уред за гитара и подесување

За да може полесно да се движите во специјализирана литература, почетник треба веднаш да ги научи имињата на сите функционални елементи на гитарата. Тие вклучуваат:

Како да научите сами да свирите гитара

Подесувањето на гитарата треба да претходи на секоја вежба. Научете да ја штимате гитарата по уво. Првиот стринг, кој се држи на петтиот ритам, мора да биде наместен на нотата ла од првата октава. За да проверите, подобро е да користите камертон. Потоа одете нагоре по жиците: втората на петтата жила звучи како првата отворена, третата на четвртата одговара на втората отворена, следните три жици исто така се прицврстени на петтиот жици за да звучат во една нота со претходното отворено.

Избор и купување гитара

За да научите како да свирите, не бидете алчни и купете нормална акустична гитара. На него ќе разберете што сакате во иднина и ќе ги разработите сите потребни вештини. Акустиката не бара ништо друго освен раце и желба, за разлика од електричната гитара, која бара минимум кабел и уред за репродукција (компјутер со нормална звучна картичка и систем на звучници, комбо засилувач на гитара ).

При првото купување, подобро е да побарате поддршка од искусен човек - пријател, колега, истомисленик од форумот, професор по музичко училиште.

Организација на образовниот процес

Пред да продолжите со изборот на материјали за обука, важно е да се земе предвид дека секој образовен процес бара:

Меѓу наставниците за свирење гитара постои мислење дека ученикот стекнува стабилни вештини за поседување со трошење 300-400 часа на инструментот.

Таков резултат може да се постигне за околу една година, посветувајќи најмалку 1 час на тренинг секој ден.


СОВЕТ:не треба да преминете на проучување на следната техника без да го усовршите претходниот елемент до автоматизам. Значи, нема да ги префрлите грешките при извршувањето на нови вежби.

Кога учат да свират гитара дома, повеќето луѓе се соочуваат со истиот проблем:

Во процесот на долго учење, тие не ги забележуваат своите грешки во техниката, методите на комбинирање на техники за изведба, што доведува до тешкотии. Многу е полесно да се научи како да се игра веднаш отколку да се развиваат погрешни навики.

ПРЕУЧЕЊЕТО СЕКОГАШ Е ПОТЕШКО

Поради оваа причина, повеќето луѓе одговараат на прашањето: „Како да научите да свирите гитара? ќе одговори дека вреди малку време да се учи со професионален наставник, да се добијат основни знаења и вредни упатства од него.


ГЛАВНОнавреме да ги идентификува оние грешки и потешкотии кои ученикот ги има во процесот на учење. Ова ќе ви овозможи да ја совладате гитарата многу поефикасно и подобро.

И, можеби, еден од најважните во процесот на учење:

НЕ БИДЕТЕ МРЗЛИВИ ДА УЧИТЕ МУЗИЧКА ПИСМЕНОСТ

Учењето да читате музика само ќе ви помогне да свирите гитара. Таквата вештина е исклучително корисна од практична гледна точка и не може целосно да се замени со таблатура, а уште повеќе со меморирање на локацијата на прстите на таблата и меморирано набројување!

Вежби за гитара

Немојте веднаш да се трудите да свирите сложени акорди или мелодии. На почетокот на обуката, примарна задача е:

За да разберете како да научите како да свирите гитара, се препорачува редовно да ги изведувате вежбите подолу.

Вежба 1 . Играње со акцент или штипкање со акцент (Апојандо)

Ова е техника за извлекување звук, чиј правилен развој ги тренира прстите на десната рака.


Вежба 2 _

Оваа вежба е насочена кон независност на работата на прстите и во исто време синхронизација на рацете.


Вежба 3. Истегнување на прстите

На почетокот, оваа вежба ќе изгледа премногу тешка, но нејзиниот ефект не може да се потцени.

Вообичаени грешки што ги прават почетниците кога свират на гитара

Почетните музичари често прават грешки, особено самоуките. Една од најважните задачи е да ги идентификувате навреме и да се ослободите од недостатоците на играта.

 1. Неправилно поставување на рацете и напнатост во рацете.
 2. Превод на прстите на левата рака од акорд до акорд со влечење по жиците, а не со нивно преведување.
 3. Претерано поместување на прстите подалеку од жиците и фротборот при транспонирање на акорди.
 4. Зголемено внимание на чистотата на работата на левата рака во однос на постигнувањето на ритмичко производство на звук.
 5. Желба веднаш да свири тешки мелодии и вежби.

Ова е само мал дел од советите како сами да научите да свирите гитара. Успешно учење гитара – свири и забавувај се!

Оставете Одговор