Како да изберете жици за електрична гитара?
членовите

Како да изберете жици за електрична гитара?

Погледнете ги вестите во продавницата Muzyczny.pl

Времињата кога имавме само неколку видови гитарски жици на располагање поминаа засекогаш. Денес, производителите нудат многу различни комплети и секој гитарист сигурно ќе најде нешто за себе. Иако изборот на дебелина е многу индивидуална работа за секој гитарист, постојат решенија кои сигурно ќе ни олеснат да најдеме комплет кој е најудобен за нашиот стил на свирење. Секако, најважно е затегнатоста на жиците, кои не треба да бидат премногу лабави или премногу тврди. Оптималната напнатост, покрај удобноста на играта, влијае и на правилната артикулација и штимање.

 

Со цел правилно да ги изберете жиците за електричната гитара, обрнете внимание на таквите параметри како што се должината на мерењето, радиусот на таблата со прсти и видот на мостот. Најважно е, сепак, какво тјунинг играме. Стандардот Е овозможува користење на најпопуларните дебелини како 9-42 или 10-46. Ако свириме D или пониско, треба да размислуваме за подебели жици. Изгледа уште поинаку со таканаречените „капки“. Овде, најгустата низа, која е подесена за еден тон пониско од „стандардот“, исто така треба да биде соодветно подебела.

Повеќе информации за оваа тема можете да најдете во видеото подолу, во кое Јацек ќе ви каже како да ги изберете најоптималните жици за електричната гитара!

 

Struny do gitary elektrycznej

Оставете Одговор