Како да изберете аудио интерфејс (звучна картичка)
Како да се избере

Како да изберете аудио интерфејс (звучна картичка)

Зошто ви е потребен аудио интерфејс? Компјутерот веќе има вградена звучна картичка, зошто да не ја користите? Во голема мера, да, ова е исто така интерфејс, но за сериозна работа со звук, можностите на вградената звучна картичка не се доволни. Рамниот, евтин звук и ограниченото поврзување го прават речиси бескорисен кога станува збор снимање и обработка музика.

Повеќето стандардни вградени звучни картички се опремени со еднолиниски влез за поврзување на аудио плеер и друга слична опрема. Како излези, по правило има излез за слушалки и / или звучници за домаќинство.

Дури и ако немате грандиозни планови и сакате да снимате само свој глас или, на пример, електрична гитара, вградените картички едноставно ги немаат потребните конектори . А микрофон бара ан XLR конектор , а гитарата бара влез на инструмент hi-Z ( висока импеданса влез). Ќе ви требаат и висококвалитетни излези кои ќе ви овозможат да ги следите и поправете ја вашата снимка користејќи звучници и/или слушалки. Висококвалитетните излези ќе обезбедат репродукција на звук без вонреден шум и изобличување, со ниски вредности на латентност - т.е. на ниво кое не е достапно за повеќето стандардни звучни картички.

Во оваа статија ќе ви кажат експертите на продавницата „Студент“. како да изберете звучна картичка што ви треба, а не да плаќате во исто време.

Кој интерфејс ви е потребен: избор по параметри

Изборот на интерфејси е одличен, ги има малку клучни фактори на кои треба да се фокусирате при изборот на соодветен модел. Затоа поставете си прашања:

  • Колку аудио влезови/аудио излези ми требаат?
  • Каков тип на поврзување со компјутерот/надворешните уреди ми треба?
  • Кој квалитет на звукот ќе ми одговара?
  • Колку сум подготвен да потрошам?

Број на влезови/излези

Ова е едно од најпознатите важно размислувања при изборот на аудио интерфејс. Постојат многу опции и сите тие се различни. Моделите на почетно ниво се едноставни двоканални десктоп интерфејси способни само за истовремено снимање два аудио извори во моно или еден во стерео. Од друга страна, постојат моќни системи способни истовремено да обработат неколку десетици, па дури и стотици канали со голем број аудио влезови. Се зависи од тоа што планирате да снимате – сега и во иднина.

За текстописци кои користат микрофони да снима глас и гитара, пар избалансиран микрофон влезовите се доволни. Доколку еден од микрофони е тип на кондензатор, ќе ви треба влез со фантомски погон. Ако некогаш сакате да снимате и стерео гитара и вокал во исто време, два влеза нема да бидат доволни , ќе ви треба интерфејс со четири влеза. Ако планирате да снимате електрична гитара, бас гитара или електронски клучеви директно на уред за снимање, ќе ви треба висока импеданса влез на инструмент (означен hi-Z)

Треба да бидете сигурни дека избраниот модел на интерфејс е компатибилен со вашиот компјутер . Иако повеќето модели работат и на MAC и на компјутер, некои се компатибилни само со едната или другата платформа.

Тип на поврзување

Поради брзиот раст на популарноста на снимањето звук преку компјутери и уреди со iOS, модерните аудио интерфејси се дизајнирани да обезбедат совршена компатибилност со сите видови платформи, оперативни системи и софтвер. Подолу се најчестите типови на поврзување:

USB: Денес, USB 2.0 и 3.0 портите се достапни на речиси сите компјутери. Повеќето USB интерфејси се напојуваат директно од компјутер или друг уред домаќин, што го олеснува поставувањето на сесија за снимање. Уредите со iOS, исто така, примарно комуницираат со аудио интерфејси преку USB-портата.

Firewire : се наоѓа главно на MAC компјутери и во модели на интерфејс дизајнирани да работат со уреди на Apple. Обезбедува високи стапки на пренос на податоци и е идеален за повеќеканално снимање. Сопствениците на компјутери исто така можат да ја користат оваа порта со инсталирање на посебна табла за проширување.

Пристаниште за Firewire

Пристаниште за Firewire

Закана : Нова технологија за поврзување со голема брзина од Intel. Засега само најновите Mac имаат Thunderbolt порта, но може да се користи и на компјутери опремени со опционален Закана картичка . Новата порта испорачува високи стапки на податоци и мала латентност на обработка за да ги исполни најстрогите барања во однос на квалитетот на компјутерскиот аудио.

Пристаниште од гром

Thunderbolt порта

 

PCI e ( PCI Експрес): се наоѓа само на десктоп компјутери, бидејќи ова е внатрешната порта на звучната картичка. За поврзување на PCI За звучна картичка е потребна соодветна бесплатна PCI e слот, кој не е секогаш достапен. Аудио интерфејси кои работат преку PCI e се монтирани во посебен слот директно на матичната плоча на компјутерот и можат да разменуваат податоци со неа со најголема можна брзина и со најмала можна латентност.

Звучна картичка ESI Julia со PCIe конекција

Звучна картичка ESI Julia со PCIe врска

Квалитет на звукот

Квалитетот на звукот на вашиот аудио интерфејс директно зависи на нејзината цена. Соодветно на тоа, моделите од висока класа опремени со дигитални конвертори и микрофон предзасилувачите не се евтини. Сепак, со сите Дека , ако не зборуваме за снимање на звук и микс на професионално студиско ниво, можете да најдете сосема пристојни модели за разумна цена. Во онлајн продавницата Ученик, можете да поставите филтер за пребарување по цена и да изберете аудио интерфејс според вашиот буџет. Следниве параметри влијаат на севкупниот квалитет на звукот:

Бит длабочина: при дигитално снимање аналогниот сигнал се претвора во дигитален, т.е битови и бајти на информации. Едноставно кажано, колку е поголема длабочината на битот на аудио интерфејсот (толку повеќе битови ), толку е поголема точноста на снимениот звук во споредба со оригиналот. Точноста во овој случај се однесува на тоа колку добро „цифрата“ ги репродуцира динамичните нијанси на звукот во отсуство на непотребен шум.

Конвенционалниот аудио компактен диск (ЦД) користи 16 - малку аудио шифрирање за да се обезбеди a динамичен опсег од 96 dB. За жал, нивото на бучава во дигиталното аудио снимање е доста високо, така што 16- малку снимките неизбежно ќе покажуваат бучава во тивки делови. 24 - малку малку длабочина стана стандард за модерно дигитално аудио снимање, кое обезбедува a динамичен опсег од 144 dB во отсуство на речиси секаков шум и добра амплитуда опсег за динамички контрастни снимки. 24 - малку аудио интерфејсот ви овозможува да снимате на многу попрофесионално ниво.

Мостра стапка (Стапка на примерок): релативно кажано, ова е бројот на дигитални „снимки“ на звук по единица време. Вредноста се мери во херци ( Hz ). Стапката на земање примероци на стандардното ЦД е 44.1 kHz, што значи дека вашиот дигитален аудио уред обработува 44,100 „снимки“ од дојдовниот аудио сигнал за 1 секунда. Теоретски, ова значи дека системот за снимање е способен за подигање на фреквенција внатре на опсег e до 22.5 kHz, што е многу повисоко од на опсегперцепција на човечкото уво. Сепак, во реалноста, сè не е толку едноставно. Без да навлегуваме во техничките детали, треба да се забележи дека, како што покажуваат студиите, со зголемување на стапката на земање примероци, квалитетот на звукот значително се подобрува. Во овој поглед, многу професионални студија вршат снимање на звук со брзина на земање примероци од 48, 96, па дури и 192 kHz.

Откако ќе го одредите квалитетот на звукот што го сакате, природно се поставува следното прашање: како мислите да ја користите снимената музика. Ако планирате да правите демо снимки и да ги споделите со пријателите или колегите музичари, тогаш 16 - малку /44.1 kHz аудио интерфејс е начин да се оди. Ако вашите планови вклучуваат комерцијално снимање, студиска обработка на фонограми и други повеќе или помалку професионални проекти, ве советуваме да купите 24 - малку интерфејс со фреквенција на земање примероци од 96 kHz за да се добие висококвалитетен звук.

Како да изберете аудио интерфејс

ИНФО #1 как выбрать звуковую карту (аудио интерфејс) (подробный разбор)

Примери за аудио интерфејс

M-Audio MTrack II

M-Audio MTrack II

ФОКУСРИТ Скарлет 2i2

ФОКУСРИТ Скарлет 2i2

ЛИНИЈА 6 TONEPORT UX1 Mk2 AUDIO USB ИНТЕРФЕЈС

ЛИНИЈА 6 TONEPORT UX1 Mk2 AUDIO USB ИНТЕРФЕЈС

Роланд УА-55

Роланд УА-55

Behringer FCA610

Behringer FCA610

ЛЕКСИКОН ИО 22

ЛЕКСИКОН ИО 22

Напишете ги вашите прашања и искуство во изборот на звучна картичка во коментарите!

 

Оставете Одговор