Како да изберете акустична гитара
Како да се избере

Како да изберете акустична гитара

Акустична гитара е жичана скинат музички инструмент (во повеќето варијанти со шест жици) од семејството на гитари. Дизајнот карактеристики на таквите гитари се: обично метални жици, тесен вратот и присуството на ан сидро (метална прачка) во внатрешноста на вратот за прилагодување на висината на жиците.

Во оваа статија, експертите на продавницата „Студент“ ќе ви кажат како да ја изберете токму акустичната гитара што ви треба, а не да плаќате во исто време. За да можете подобро да се изразувате и да комуницирате со музика.

Конструкција на гитара

Со разбирање на основите на акустичната гитара, ќе можете да ги видите и препознаете нијансите кои ќе ви помогнат да го изберете најсоодветниот инструмент.

 

инструмент-гитара

Изработка на акустична гитара

1. Штипки (колче механизам )  се специјални уреди кои го регулираат напнатоста на жиците на жичаните инструменти и, пред сè, се одговорни за нивното штимање како ништо друго. Штипки се задолжителен уред на секој жичен инструмент.

штипки за гитара

гитара штипки

2.  Мило ми е – детал од жичани инструменти (наведнати и некои искубени инструменти) што ја крева жицата над табла на прсти до потребната висина.

Мило ми е

Мило ми е _

Мило ми е

Мило ми е _

 

3. Фритс се делови лоцирани по целата должина на гитара вратот , кои се испакнати попречни метални ленти кои служат за промена на звукот и промена на нотата. Исто така секирај е растојанието помеѓу овие два дела.

4.  Фретаборда – издолжен дрвен дел, на кој се притискаат конците во текот на играта за да се смени нотата.

Врат на гитарата

гитарски врат

5. Петицата на вратот е местото каде што вратот и телото на гитарата се прикачени. Обично овој концепт е релевантен за гитари со завртки. Самата петица може да биде закосена за подобар пристап до шари . Различни производители на гитари го прават тоа на свој начин.

врат пета

врат пета

6. Школка – (од ч. завиткување, обвиткување нешто околу нешто) – музира страната на телото (свиткана или композитна). алатки. Полесно е да се каже дека на школка е страничните ѕидови.

школка

школка

7. Горна палубата – рамната страна на телото на жичаниот музички инструмент, кој служи за засилување на звукот.

Фактори кои влијаат на звукот

И покрај сличната основна конструкција и дизајн, акустичните гитари се разликуваат по важни карактеристики кои влијаат на звукот, функционалноста и чувството на инструментот. Овие карактеристики вклучуваат:

  • тип на школка
  • материјал за домување
  • вратот ширина и должина
  • жици - најлон или метал
  • тип на акустично дрво

Познавањето на нијансите во секоја од овие категории ќе ви помогне да го направите најдобриот избор кога купувате акустична гитара.

Видови куќишта: удобност и звучност

Пред да купите гитара, важно е да бидете сигурни дека, прво, сте целосно задоволен од звукот на овој инструмент, и второ , е погодно за држење тоа и седење и стоење.

Главното тело на гитарата е звучна табла . Во принцип, на поголем на палубата , колку е побогат и погласен звукот. Комбинацијата на големо тело и тесен струк ја прави гитарата поудобна. Точните димензии на различни модели може да варираат во зависност од производителот, но постојат неколку вообичаени типови на тела на гитара:

типи-корпусов-акустических-гитар

 

  1. Dreadnaught  ( дредноут ) – стандарден западниот . Гитарите со такво тело се одликуваат со повеќе изразен бас со необичен звук „рикање“. Таквата гитара е идеална за свирење во ансамбл и свирење акорди во ами, но за соло делови нема секогаш да биде добра опција.
  2. Оркестарски модел . Типот на тело „модел на оркестар“ има тенденција да има а мазен и „мек“ звук – совршена рамнотежа помеѓу долните и горните жици. Овие гитари се совршени за берење. Главниот недостаток е само слабиот волумен на инструментот, ако, на пример, свирите таква гитара во акустичен ансамбл. Сè уште често нема доволно бас, особено со тврд стил на свирење.
  3. Џамбо - " џамбо “ (зголемено тело). Овој тип на тело за акустична гитара е еден вид на компромис помеѓу претходните две. Неговата главна предност е големото тело кое го засилува звукот на ниво на стандард западниот (понекогаш и повеќе), а неговата симетрична конфигурација го прави избалансиран и блиску до оркестарски модел со карактеристичен „сочен“ тон. ” Џамбо Гитарите се добро прилагодени за мешани стилови на музика, особено кога се свират на сцена. Џамбо со 12 жици е исто така многу популарна.

Првите два типа на конструкција на трупот, кои сè уште се најпознати и најчести до денес, ги разви Мартин. Вестерн а оркестарски модели се Мартин Д-28 и Мартин ОМ-28. Дизајнот на третиот тип, поточно неговиот развој, припаѓа на компанијата Гибсон, во која моделот Gibson J-200 сè уште е традиционалниот американски “. џамбо “ гитара.

Материјал за телото на гитара

Звукот создаден од жиците на гитарата се пренесува преку опашка до звучната табла, која служи како засилувач. Дрвото што се користи за изработка на врвот има а примарно влијание за карактерот на звукот на инструментот. Затоа, како што споменавме погоре, колку е поголема палубата , колку е погласен звукот.

Врвот палубата на акустична гитара може да биде цврста или ламинирана. Солидна звучна табла обично се прави од две еднослојни парчиња дрво со зрнеста шема усогласена во центарот. Ламиниран звучна табла е направен од неколку слоеви дрво притиснати заедно, при што горниот слој обично е направен од повредно дрво.

Ламинатот вибрира полошо од цврста плоча, така што звукот е помалку гласно и побогато . Сепак, ламинираната гитара е одличен избор за почетници кои го добиваат својот прв инструмент.

Низи: најлон или метал

Постои вообичаена заблуда дека првата гитара за почетници треба да има најлонски жици, бидејќи тие се полесни за свирење. Сепак, замена на најлонските жици со метални и обратно на истиот инструмент е неприфатлива , и фундаментално е погрешно да се претпостави дека преминот од еден тип на стринг во друг е прашање на вештина и искуство.

Твој избор треба да се определи според музиката што имате намера да ја пуштите. Звукот извлечен од најлонските жици е мек, придушен. Овие жици се користат на класичните гитари. Класичната гитара има пократок, поширок вратот (а со тоа и поголемо растојание меѓу жиците) од акустична гитара со челични жици.

Челичните жици се користат пошироко, обично во жанрови на музика како рок, поп и земјата . Тие даваат а погласен и побогат звук , карактеристика на акустична гитара.

Димензии на вратот

Дебелината и ширината на вратот а гитарата варираат во зависност од големината на телото. Овие карактеристики влијаат не толку на звукот како на употребливост на инструмент. На акустични гитари, не сите фроти обично се наоѓаат помеѓу глави , но само 12 или 14.

Во првиот случај, 13-ти и 14-ти шари се наоѓаат на телото и со тоа се потешко достапни. Ако имате мали раце, изберете акустична гитара со помала вратот дијаметар .

Видови дрво за гитари

Кога купувате акустична гитара, внимавај на тоа што за одредени делови од инструментот се наменети различни видови дрво. Знаењето како треба да звучи вашата гитара ќе ви помогне да одлучите. Подолу е резиме на главните типови на акустични шуми и нивните звучни карактеристики .

Кедар

Меко дрво со богат звук и добра чувствителност, што ја олеснува техниката на играње. Кедарот врвот е најчеста опција во класичните и фламенко гитарите, а се користи и за страни и за грб. 

Ebony

Многу тврдо дрво, мазно на допир. Главно се користи за фретборди .

Кокоболо

Роден е во Мексико, едно од најтешките шуми во семејството на розово дрво, кое се користи за страните и грбот. Тоа има добра чувствителност и светол звук .

Црвеното дрво

Густо дрво, кое се карактеризира со помала брзина на одговор. Како врвен материјал има а богат звук што го нагласува горниот дел опсег , и е најпогоден за играње земјата   блуз музика .

Почесто се користи за изработка на школки и задни палуби, бидејќи. додава јасност на среден ред и ја намалува бумноста на басот. Се користи и како материјал за вратови и држачи за конци.

Јавор

Најчесто се користи за школки и грбови, бидејќи има мало влијание и значителна внатрешна апсорпција на звук. Бавната брзина на одговор го прави овој материјал идеален за настапи во живо , особено во бенд, бидејќи гитарите од јавор се слушаат дури и кога се пресинхронизирани.

Ружино дрвo

Намалената понуда на бразилско розово дрво на повеќето пазари доведе до негова замена со индиско розово дрво. Еден од традиционалните и најпопуларните видови дрво во производството на акустични гитари. Ценет за него брз одговор и звучност придонесуваат за јасна и богата проекција на звукот. Исто така популарен во производството на фретборди и опашки.

Издокарвам

Стандарден материјал на горниот дел на палубата. Лесното, но издржливо дрво дава добар звук без жртвување на јасност .

Како да изберете акустична гитара

шоу MONICA Learn Guitar #1 - Как выбрать акустическую гитару (3/3)

Примери на акустични гитари

Јамаха F310

Јамаха F310

FENDER SQUIER SA-105

FENDER SQUIER SA-105

Strunal J977

Strunal J977

Hohner HW-220

Hohner HW-220

Парквуд P810

Парквуд P810

EPIPHONE EJ-200CE

EPIPHONE EJ-200CE

 

Преглед на големите производители на гитари

Струнален

стрингален

Чешките музички работилници под општото име „Кремона“ работат од 1946 година, вкупно имало повеќе од двесте и педесет. Првите инструменти произведени под брендот Кремона беа виолините (од осумнаесеттиот век). Акустичните гитари беа додадени веќе во дваесеттиот век.

Во Советскиот Сојуз, гитарата на брендот Kremona отсекогаш се сметала за висококвалитетен инструмент. Беше неверојатно различен од инструментите произведени, на пример, во фабриката за музички инструменти во Ленинград, но беше доста прифатлива. И сега, по реорганизацијата на фабриката, кога гитарите се произведуваат под брендот „Струнал“, името „Кремона“ се поврзува со квалитетот.

Според некои професионалци, гитарите на оваа фабрика не се инфериорни во однос на шпанските, туку се поиздржливи, бидејќи климата на нивната татковина - Чешка - е поблиску до руската клима отколку шпанската. Издржливоста и силата дури овозможија да се вградат метални жици на класичните гитари.

По распадот на СССР, фабриката преживеа, поставата беше ажурирана. За жал, добро познатото и препознатливо име „Кремона“ мораше да се напушти, бидејќи ова е името на една од провинциите во Италија, позната по своите изработувачи на виолини. Сега фабриката се нарекува „Струнал“.

Прицврстувањето на вратот а гитарите на оваа фабрика се направени според таканаречената „австриска“ шема, што му дава дополнителна сила на инструментот. Поради структурните разлики, звукот на „Strunal“ се разликува од акустиката на класичните шпански гитари.

Сега се произведуваат повеќе од дваесет модели на класични гитари „Струнал“, покрај тоа, фабриката произведува акустични гитари“. западниот ”И” џамбо “ (околу една и пол дузина модели). Меѓу гитарите „Strunal“ можете да најдете модели со шест, девет и дванаесет жици. Струнал произведува повеќе од 50,000 акустични гитари, 20,000 виолини, 3,000 виолончела и 2,000 контрабаси годишно.

Гибсон

Гибсон-логото

Гибсон е американски производител на музички инструменти. Најпознат како производител на електрични гитари.

Основани во 1902 година од Орвил Гибсон, тие беа едни од првите кои произведоа гитари со цврсто тело, кои денес се познати едноставно како „електрични гитари“. Принципите за производство на гитари и пикапи со цврсто тело беа донесени во компанијата од музичарот Лес Пол (полно име - Лестер Вилијам Полфус), по кого потоа беше именувана една од најпопуларните серии гитари.

Во 60-тите – 70-тите години на дваесеттиот век, се здоби со огромна популарност поради процутот на рок музиката. Гитарите Gibson Les Paul и Gibson SG станаа главни предводници на оваа компанија. Досега остануваат една од најпродаваните електрични гитари во светот.

Оригиналните електрични гитари Gibson Les Paul Standard од 1950-тите сега вредат над сто илјади долари и се барани од колекционерите.

Некои изведувачи на Гибсон/играч: Џими Пејџ, Џими Хендрикс, Ангус Јанг, Чет Аткинс, Тони Ајоми, Џони Кеш, ББ Кинг, Гери Мур, Кирк Хамет, Слеш, Зак Вајлд, Армстронг, Били Џо, Малакијан, Дарон.

Hohner

logo_hohner

Германската компанија HOHNER навистина постои од 1857 година. Меѓутоа, во текот на својата историја, таа е позната како производител на дувачки инструменти од трска – особено хармоника.

Во доцните 90-ти, гитарата Hohner HC-06 сериозно го „реформатираше“ музичкиот пазар во Русија, ставајќи крај на понудата на неименувани гитари со низок квалитет од Кина. Стана едноставно бесмислено да се увезуваат: HC-06 чинеше исто, а во однос на акустиката дури и чешкиот Strunal беше потпрен одоздола.

По појавувањето на моделот HC-06, руските мајстори специјално ја расеале оваа гитара за да разберат зошто свири толку добро. Не беа пронајдени никакви тајни, само прецизно одбрани (евтини) материјали и правилно склопено куќиште.

Речиси сите гитари од брендот Hohner се направени во Кина. Технологијата и контролата на квалитетот се одлични. Неисправен Хонер е речиси невозможно да се сретне.

Мартинез

логото на мартинез

Мартинез е произведен во Кина по нарачка на нашите руски партнери. Тие се направени во иста фабрика како и евтините модели Ibanez и Fender, и ги користат истите технологии. На пример, W-801 е точен аналог на Fender DG-3, разликите се само во дизајнерските нијанси и налепницата. Мартинез е поевтин бидејќи купувачот не плаќа за промовираниот бренд.

Марката постои скоро 10 години, статистиката е обемна. Производителот одржува многу стабилен квалитет, има малку поплаки. Најголемиот дел од моделите на Мартинез се дредноути , со одлични материјали и завршна обработка. Најбуџетните модели - W-701, 702, 801 - се типични кинески гитари за основно образование. Постарите модели се задоволни од квалитетот и финишот, особено W-805. И сето ова живее добро во нашата клима, што е важно.

Генерално, Мартинез е еден од најпопуларните и најрелевантните брендови во аматерската класа. Долго време е присутна на рускиот пазар и се етаблира на многу достоен начин.

Јамаха

лого на јамаха

Јапонска компанија која произведува речиси се во светот. Од 1966 година се произведуваат и гитари. Нема посебни иновации во овие алатки, но квалитетот на изработка и фундаменталниот јапонски пристап за создавање производи си ја вршат својата работа.

Оставете Одговор