Како да изберете вокален микрофон
Како да се избере

Како да изберете вокален микрофон

Микрофон (од грчки μικρός – мал, φωνη – глас) е електро-акустична направа која ги претвора звучните вибрации во електрични и се користи за пренос на звуци на долги растојанија или за нивно засилување во телефоните, емитувањето и системите за снимање звук.

Најчестиот вид на микрофон и во моментов е динамика микрофон , чии предности го вклучуваат нивното добро индикатори за квалитет: сила, мала големина и тежина, мала подложност на вибрации и тресење, широк опсег на согледани фреквенции, што овозможува да се користи овој тип на микрофон како и во студиа и на отворено при снимање на отворени концерти и репортажи

Во оваа статија, експертите на продавницата „Студент“ ќе ви кажат како да го изберете микрофон што ви треба, а не да плаќате во исто време. За да можете подобро да се изразувате и да комуницирате со музика.

Видови микрофони

Кондензаторот микрофон е најпопуларен кога се снима вокали во професионални студија за снимање, бидејќи го репродуцира најточниот звук на човечкиот глас. Кондензатор микрофони доаѓаат во два вида: цевка и транзистор . Цевка мики произведуваат „помек“ и „потопол“ звук кога се снима, додека транзистор мики произведуваат попрецизен звук со минимална боја.

AKG PERCEPTION 120 Кондензаторски микрофон

AKG PERCEPTION 120 Кондензаторски микрофон

Добрите страни на кондензаторот микрофони :

 • поширока фреквенција опсег .
 • Присуството на модели на која било големина - има дури и најмали модели (на пример, детски микрофони ).
 • Потранспарентно и природен звук – ова се должи на најголемата чувствителност. Ова е најважната предност на кондензаторот микрофон ах.

Минуси

 • Тие треба дополнителна моќност – обично фантомската моќност од 48 V игра улога. Ова наметнува значително ограничување на широчината на употреба. На пример, не сите мешање конзолите имаат моќност од 48V. Ако сакате да се поврзете микрофон надвор од вашето студио, тогаш можеби нема да можете да го направите ова.
 • Кревка – Веднаш ги предупредувам сите дека кога еднаш ќе падне, таквата опрема може да пропадне.
 • Чувствителни на промени во температурата   влажност - ова може да доведе до дефект на опремата или привремена нефункционалност.

Динамиката микрофон  е популарен поради неговата ниска цена. Исто така се користи за обработка на моќен звучен сигнал, на пример, комплет за тапани или некои вокалисти. Динамичен микрофони се често се користи во живи настапи, можеби повеќе од сите други видови на микрофони комбинирано.

Како микрофони користете магнетно поле за обработка на звучниот сигнал. Дијафрагмата во нив е изработена од пластика и се наоѓа пред жичаната намотка. Кога дијафрагмата вибрира, вибрира и гласовната намотка, како резултат на што се создава електричен сигнал, кој подоцна се претвора во звук.

Динамички микрофон SHURE SM48-LC

Динамички микрофон SHURE SM48-LC

Добрите страни на динамиката микрофони :

 • Висок капацитет за преоптоварување - оваа предност ви овозможува да користите опрема за подигање гласни извори на звук (на пример, засилувач на гитара) без ризик да оштетите нешто во ова микрофон .
 • Цврста и издржлива конструкција – динамичен микрофони се многу помалку подложни на оштетување од удар, што го прави овој тип на опрема посоодветна за сцената. Таквата опрема е повеќе разновидна во на чувство дека може да се користи дома, на сцена, на пат и на проби без ризик од оштетување.
 • Помалку чувствителност – помалку подложни на перцепција на туѓа бучава.

Минуси:

 • Звукот е инфериорен во однос на кондензаторот во транспарентност, чистота и природност.
 • Најмала фреквенција опсег .
 • Инфериорен во верноста на преносот на печат a.

 

Кој микрофон е подобро да се избере

Динамична микрофони се релативно евтини и во исто време се сигурни. Затоа, тие можат успешно да работат во области со висок звучен притисок.
Ова ги прави посоодветно за гласни и груби вокали кои пеат во музички стилови како рок, панк, алтернатива итн. Ако сакате да добиете моќен, густ, но не премногу обемен вокал, тогаш динамичен микрофон е во право за вас.

Кондензаторот микрофони имаат  поголема чувствителност и поголем фреквентен одговор. Во студиото за снимање, тие се незаменливи, бидејќи нивниот висок степен на верност ги прави најразновидни и погодни за преземање звук од било кој музички инструмент и глас.

Совети од продавницата „Студент“ за избор на микрофон

 • Микрофонот треба да се избере земајќи предвид каде и со каква опрема ќе се користи. Нема смисла да се трошат илјадници долари на студио микрофон ако сакате да снимате дома во просторија каде што акустика се далеку од совршени. Во овој случај, а помалку чувствителни и повеќе буџет микрофон е погоден. Од техничка страна, дури и најдобрите микрофон во голема мера зависи од квалитетот на микрофон користен предзасилувач.
 • Што треба обрне внимание на е фреквенција опсег во кој вокалот микрофон работи . Вреди да се избере производ со фреквенција опсег од 50 до 16,000 херци. Бидејќи е ефтин вокал микрофон се купува, како по правило, од почетници изведувачи, производ со такви карактеристики ќе ви овозможи да скриете помали недостатоци во изведбата, како и ефектот на близина. Напротив, ако изведувачот знае нијанси на неговиот глас добро, треба да изберете микрофон со повеќе „стеснети“ карактеристики, на пример, од 70 до 15000 Hz .
 • Најважните карактеристики се чувствителноста на звучниот притисок. Чувствителноста на микрофон покажува колку тивок звукот може да се открие од производот. Долниот вредноста, толку е почувствителна микрофон . На пример: еден микрофон има индекс на чувствителност од -55 dB, а вториот има индекс на чувствителност од -75 dB, најчувствителен микрофон има индекс на чувствителност од -75 dB.
 • Една од најзначајните карактеристики е фреквенција одговор (чест одговор) . Овој индикатор обично се печати на пакувањето на производот и има форма на графикон. Фреквентниот одговор ја покажува фреквенцијата опсег репродуцирано од уредот. Карактеристичната линија има форма на крива. Се верува дека толку помазно и поправо оваа линија, толку е помека микрофон пренесува звучни вибрации. Професионалните вокалисти го избираат фреквенција одговор според нијансите на гласот што е пожелно да се истакне.
 • Бидејќи производителите на ефтин микрофони често украсуваат карактеристиките на нивните производи, кога купувате уред што ви се допаѓа, треба да обрнете внимание на квалитетот на градбата и употребените материјали. Внимателно склопениот производ ни овозможува да извлечеме заклучоци за интегритетот на производителот. При изборот на ефтин микрофон за вокалите, исто така, препорачливо е да читате рецензии за производот или да се консултирате со неговите вистински корисници.

Како да изберете микрофон

Как выбрать микрофон. Вводная часть

Примери за микрофон

Динамичен микрофон AUDIO-TECHNICA PRO61

Динамичен микрофон AUDIO-TECHNICA PRO61

Динамички микрофон SENNHEISER E 845

Динамички микрофон SENNHEISER E 845

Динамичен микрофон AKG D7

Динамичен микрофон AKG D7

Динамички микрофон SHURE BETA 58A

Динамички микрофон SHURE BETA 58A

Кондензациски микрофон BEHRINGER C-1U

Кондензациски микрофон BEHRINGER C-1U

Кондензациски микрофон AUDIO-TECHNICA AT2035

Кондензациски микрофон AUDIO-TECHNICA AT2035

Кондензациски микрофон AKG C3000

Кондензациски микрофон AKG C3000

Кондензациски микрофон SHURE SM27-LC

Кондензациски микрофон SHURE SM27-LC

 

Оставете Одговор