Како да изберете виолина за музичко училиште
Како да се избере

Како да изберете виолина за музичко училиште

Денес, продавниците ни нудат огромен избор на виолини од различни ценовни категории, брендови, па дури и бои. И пред 20 години, скоро сите ученици во музичкото училиште свиреа советска „Москва“ виолиниX. Повеќето мали виолинисти го имаа натписот во својот инструмент: „Комбинација за производство на музички инструменти и мебел“. Неколку имаа „чешки“ виолини, кои беа почитувани меѓу децата речиси како Страдивариус. Кога кинеските виолини почнаа да се појавуваат во музичките училишта во раните 2000-ти, изгледаа како неверојатно чудо. Убава, сосема нова, во пригодни и сигурни футроли. Ги имаше многу малку, а сите сонуваа за таков инструмент. Сега слични виолини од различни производители ги исполнија полиците на музичките продавници. Некој ги нарачува преку Интернет директно од Кина по смешни цени, додека алатката доаѓа „со комплетен сет“. Советските виолини се нешто од далечното минато и само понекогаш им се нуди да ги купат рачно или првпат се даваат во музичките училишта.

Но, како што знаете, виолините, како виното, стануваат подобри со текот на времето. Дали ова се однесува на виолини со сомнителен квалитет? Што преферираш овие денови? Советска фабрика проверена со време или нова виолина? Ако барате алатка за вашето дете или за себе, ќе се обидеме да одговориме на ова прашање во оваа статија.

Што да претпочитате

Се разбира, неопходно е да се разбере дека секој виолина е индивидуална. Дури и меѓу евтините инструменти понекогаш се среќаваме со многу достоен звук. Затоа, ако постои таква можност, подобро е да дојдете во продавница или кај приватни продавачи со професионалец кој може да го избере најдоброто виолина од неколку виолини кои се идентични во сите погледи.

Но, ако немате пријател виолинист, тогаш подобро е да земете модерна виолина. Така добивате алатка без проблеми, скриени пукнатини и други оштетувања. Исто така, модерните виолини имаат силен, отворен, па дури и вреска звук, што е прилично плус за да започнете со учење. Бидејќи многу стари виолини звучат премногу пригушено, поради што неискусните ученици почнуваат многу силно да го притискаат лакот за да постигнат поголема осветленост на звукот, но со таков притисок инструментот почнува непријатно да чкрипи.

Што треба да купите за виолина

Прво, да ги погледнеме општите правила што мора да се земат предвид при купување на која било виолина. И покрај фактот дека инструментот може да се продава со куќиште, лак, па дури и колофон во комплетот, мора да се разбере дека сè освен самиот инструмент и куќиштето е повеќе рекламен додаток.

Лакот речиси секогаш треба да се купи посебно, бидејќи оние што доаѓаат со виолината не можат да се свират. Косата од нив почнува да опаѓа уште од првиот ден, немаат доволно напнатост, трската обично е искривена.

Жиците, дури и на занаетчиските виолини, се нанижани за прикажување. Тие не се со соодветен квалитет и можат многу брзо да се скршат. Затоа, неопходно е веднаш да се купат жици. Важно е да се разбере дека квалитетот на звукот директно зависи од квалитетот на жиците, па затоа не треба да штедите на нив. Сигурна и разноврсна опција ќе биде Pirastro Chromcor жици, кои се продаваат за виолини со различни големини.

Како да изберете виолина за музичко училиште

Во екстремни случаи, дозволено е да се повлече комплет дизајниран за поголема виолина на инструментот. Тоа е, жиците за „четвртина“ се погодни за „осмата“. Сепак, ова треба да се направи само ако нема жици соодветни за вашиот инструмент.

Розин исто така треба да се купи одделно. Дури и најевтиниот колофон , кој се продава одделно, ќе биде неколку пати подобар од оној што се става во комплетите.

Покрај тоа, неопходно е да се купи перница или мост, бидејќи без нив е многу незгодно да се држи инструментот, а тоа е невозможно за дете. Најпогодни се мостовите со четири нозе, кои се монтирани на долната палуба.

 

Виолина за дете

За децата, на виолина се избира според големината. Најмалата е 1/32, меѓутоа, како што покажува практиката, 1/16 често е погодна дури и за бебиња од четири години. Зборувајќи сосема условно, тогаш „осумката“ (1/8) е погодна за деца од пет до шест години, „четвртината“ (1/4) е шест до седум години, „половина“ (1/2) е седум до осум години и виолина три четвртини – за деца од осум до десет години. Овие бројки се многу приближни, изборот на инструмент зависи од надворешните податоци на детето, неговата висина и должината на рацете.

на виолина се избира првенствено по должината на левата рака. Неопходно е да ја истегнете раката напред, главата на виолината треба да лежи на неа дланка од вашата рака за да можете да го споите со прстите. Покрај тоа, важно е да се провери практичноста на вратот на виолината. Не треба да биде многу широк или, напротив, многу тенок. Прстите треба да бидат слободни да стигнат до врвката „сол“ и да се стават на неа. (Ова е најниската и најгустата низа на инструментот).

Во првите неколку години од обуката, алатката ќе треба да се менува доста често. Но, виолините не ја губат вредноста со текот на годините, напротив, „играните“ виолини се повеќе вреднуваат, па нема да ги изгубите парите вложени во инструментот.

Од првите неколку години детето нема да свири на високи позиции, инструмент кој звучи пристојно на ниско и средно регистри ќе биде доволно.

Како да изберете виолина за музичко училиштеНајбуџетна опција ќе биде КРЕМОНА виолина . На интернет можете да најдете информации дека компанијата е чешка, но тоа не е точно. Конфузијата настана поради фактот што чешката компанија „Струнал“ имаше модели со слично име.

КРЕМОНА виолини се направени во Кина, што, сепак, не ги спречува да имаат светол, отворен звук. Негативната страна на овие виолини не е секогаш погодна скала , поради кои проблеми со интонација можни се. Затоа, виолините на оваа компанија треба да се избираат само со професионалец.

Јапонски виолини“ НАГОЈА СУЗУКИ Имаат пријатен звук, но тешко е да се постигне сараунд звук од нив. Ова е особено точно за тестистура  над третата октава.

Затоа, овие виолини, како КРЕМОНА виолини , ќе биде добро само во првите неколку години на студирање.

Сигурен и докажан инструмент за попребирливи и искусни музичари ќе биде Gewa виолина . Овој германски бренд наскоро ќе прослави стогодишнина и одамна ја заслужи довербата на професионалните музичари. Ако на вашето дете му купите виолина од оваа компанија, дефинитивно нема да зажалите. Гева виолините имаат прекрасен тембр. Добро звучат низ е опсегот.Како да изберете виолина за музичко училиште

Како да изберете виолина за музичко училиштеВиолините на гореспоменатата чешка компанија Струнален исто така ќе биде одлична опција. Тие имаат светла, но не и „вреска“ печат , тие звучат добро во сите регистри . Таков а виолина ќе стане добар придружник не само во првата година на студирање, туку и во средните класи на музичкото училиште, кога изведувачот станува повиртуоз и очекува повеќе од инструментот.

виолина за возрасни

Тинејџерите и возрасните, дури и оние со мали раце, се советуваат да купат цела виолина. Бидејќи алатките се различни, секогаш можете да најдете некој што ќе ви биде удобен. Помалите виолини нема да ви дадат целосен и убав звук. Постојат мајсторски инструменти со големина 7/8, но ова е сосема поинаков ценовен сегмент и ќе треба многу долго време да се бара таква виолина. Од инструментите претставени погоре, треба да обрнете внимание на виолините “ Гева ”И” Струнален “. Ова е веројатно најдобрата вредност за парите кога станува збор за фабрички алати.

 

Оставете Одговор