Како да изберете екран за проектор
Како да се избере

Како да изберете екран за проектор

Екран за проекција е рамна или закривена површина што расфрла светлина на која се создава зголемена слика на филмска рамка, слајд, слика итн. со помош на проектор. Постојат рефлектирачки екрани и екрани што пренесуваат светлина.

Рефлектирачки екрани имаат непроѕирна основа, добро го рефлектираат светлосниот флукс што паѓа врз нив речиси рамномерно во сите правци под агол од 180 °. Сликата на нив се гледа од страната на апарат за проекција. Вакви екрани се поставуваат во сите кина, освен во дневните кина, во кои филмовите се прикажуваат на екран што пренесува светлина. Површината на рефлектирачките екрани, по правило, е бело-мат.

Екрани што пренесуваат светлина се направени од матирано стакло, проѕирна пластика или ткаенина обложена со филм. Тие добро ги пренесуваат светлосните зраци, речиси без да ги рефлектираат. Сликата на нив се гледа од страната спротивна на уред за проекција. Денес тие се користат, покрај за дневно кино, во рекламни и изложбени демонстративни инсталации.

Демонстрација на екран што пренесува светлина. 19ти век

Демонстрација на екран што пренесува светлина. 19ти век

Вид на екран

За стационарни инсталација, се користат проекциски екрани монтирани на ѕид или на таван. Ако треба се движат екранот од соба во соба и земете го со вас на демонстрации на отворено, треба да купите еден од мобилните екрани.

Екрани за стационарна инсталација се тркалаат или се развлекуваат (на рамка). Преклопените екрани може да се преклопуваат и расклопуваат, екраните за затегнување, како што подразбира името, се развлекуваат на посебна рамка (вклучена во комплетот) и постојано го заземаат своето место на ѕидот. Овој избор, како по правило, се одредува според дизајнот и функционалните карактеристики на собата.

ролна екран

ролна екран

тензичен екран

тензичен екран

 

Покрај тоа, ролна -Екраните на проекторот може да бидат или со пружина или со мотор. Пролет-натоварени ролни екрани се рачно одмотан и се навива со помош на пружина. Моторизираните екрани се подигаат и спуштаат со еден Електричен мотор . Моторизираните екрани обично доаѓаат со жичени прекинувачи, но како опција е достапен далечински управувач.

Мобилни екрани се разликуваат по типот на конструкција и инсталација. Постојат десктоп екрани, како и неколку видови дизајни на подни екрани. Најпопуларните во однос на цената и функционалноста се екрани на статив . Лесно и брзо се преклопуваат и имаат мала тежина. Оригиналните екрани што се повлекуваат од куќиштето на подот ќе ве интересираат првенствено поради нивната мала тежина, леснотијата на инсталација, како и одличниот дизајн.

Мобилен екран на статив

Мобилен екран на статив

Површина на екранот

Современите производители на екрани нудат различни типови на површини кои имаат за цел да решат еден проблем: да го пренесат највисокото квалитет слика за гледачот. Екранот за проекција може да изврши една или повеќе од следниве задачи: да ја зголеми осветленоста на сликата, да го зголеми нејзиниот контраст и да дозволи светлината да помине без да ја рефлектира надворешната светлина. Сепак, треба да ја изберете површината многу внимателно , инаку дел од публиката, а понекогаш дури и сите гледачи, едноставно нема да ја видат сликата.

За почеток, да се задржиме на главните карактеристики на површините:
1. Добијте – релативна вредност што ја карактеризира способноста на екранот да ја рефлектира светлината што паѓа на него. Колку е повисоко, толку посветла сликата ќе ја видат гледачите.
2. Контраст – способност за прецизно репродуцирање на темните и светлите области на сликата.
3. Аголот на гледање го карактеризира просторот во кој гледачите можат удобно да ја видат сликата.

Универзално решение кое идеално ќе ја пренесе сликата на секој гледач е a мат бела површина , означени од производителите како Мат Бела (S, M, P), M1300, Panamax. Таквата површина има најголем агол на гледање и прецизна репродукција на бои. Добивката на ова платно е 1, односно не ја зголемува осветленоста на сликата, но не ја намалува ниту.

До подобрување на осветленоста , постојат два вида површини: рефлектирачка (Datalux MFS, Pearlscent) и површина со мониста (HighPower, Glass Beaded). Добивката на таквите површини варира од 2 до 2.5. Се користи првата површина кога проекторот е монтиран на таванот , бидејќи се рефлектира во насока спротивна на инциденцата на зраците. Капакот на мониста (покривка од стаклен чип) се рефлектира кон изворот на светлина и може да се користи само ако проекторот е инсталиран на на исто ниво како и публиката, на пример, на маса пред екранот. Исто така, треба да се земе предвид дека високо рефлектирачките површини имаат ограничен агол на гледање, а гледачите што седат подалеку од центарот на екранот може да не ја видат сликата. Овие површини се користат во простории со силна амбиентална светлина, како и за проектори со слаб излез на светлина.

Се користат сиви површини (висок контраст, HiDef Grey). подобрување на контрастот. Овие површини имаат засилување од 0.8-0.9 и голем агол на гледање. Способноста да се прикажат длабоки црни без да се загрозат светлите тонови и белите е идеална за прикажување на секаков вид графичка слика. Оваа површина е најпопуларна во создавањето на домашни кина.

Формат на екранот

Овој параметар е однос на ширината на илустрирана слика до нејзината висина. Многу уреди за проекција за домашно гледање филмови доаѓаат со екран со сооднос 9:16. Додека за канцелариската верзија најсоодветен формат на екран е 3:4. До подобрување на квалитетот на видео-сликата, неопходно е да се осигура дека големината на платното се совпаѓа со форматот на самата слика што ја пренесува проекторот.

Ако изберете погрешен тип на екран, вие може да види црно ленти или на дното или на страните на сликата.

форматиран екран

Екраните за проекција се појавија долго пред појавата на видео проекторите - дури и во зората на раѓањето на киното. И ова доведе до таква разновидност на односот на нивните страни.

  • Квадратен формат 1:1 . Разновиден формат кој ви овозможува да проектирате и хоризонтално и вертикално ориентирани слики. Фото слајдови беа проектирани на такви екрани, монтирани во квадратни рамки.
  • Формат на фотографија 3:2 (1.5:1) . Како што имплицира името, форматот на екранот одговараше на стандардниот формат на фото рамка.
  • Видео формат 4:3 (1.33:1) . Формат на ТВ рамка со стандардна дефиниција SD ТЕЛЕВИЗИЈА.
  • Широк 16:9 (1.78:1) . Новиот ТВ формат со висока дефиниција HD ТЕЛЕВИЗИЈА.
  • Сооднос на широк екран 1.85:1 . Вообичаен формат за играни филмови.
  • Кинематички сооднос 2.35:1 . Најширок формат во кино, поширок само во панорамски кина.

Во однос на видеото проекција, има смисла да се зборува само за три формати – 1:1, 4:3 и 16:9. Ако ни треба само екран за да репродуцирајте редовно видео , SD or HD , тогаш останува да се избере помеѓу форматите 4:3 и 16:9.

Експертите на продавницата „Студент“ го препорачуваат форматот 4:3 како најразноврсна . На екран со сооднос 4:3, секогаш можете да прикажете слика со сооднос 16:9 со пополнување на ширината на екранот. И ако имате екран што може да се тркала, тогаш може да се прошири токму како колку што е потребно за репродукција на одреден формат.

Поставки за соба и распоред на екранот

Екранот е оптимално избрани на таков начин што секое лице присутно во собата може удобно да ги анализира текстовите и сликите на екранот. За да се пресмета големината на платното на екранот, се препорачува да се води според три основни правила:

  • Висината на екранот мора да биде најмалку 1/6 од растојанието до последниот ред на седишта во просторијата
  • Далечината од подот до долниот раб од екранот мора да биде најмалку 125 см
  • Првиот ред на седишта мора да биде на најмалку два пати висината на екранот

расположение-екрана-в-помешени

Како да изберете екран за проекција

Экраны проекционные

Примери за проекција на екранот

Проекциски екран Elite Screens M100XWH-E24

Проекциски екран Elite Screens M100XWH-E24

Проекциски екран Elite Screens M150XWH2

Проекциски екран Elite Screens M150XWH2

Напнат екран Elite Screens R135WV1

Напнат екран Elite Screens R135WV1

Моторизиран екран Elite Screens ITE126XW3-E14

Моторизиран екран Elite Screens ITE126XW3-E14

Оставете Одговор