Како да изберете микрофон за блогер?
Како да се избере

Како да изберете микрофон за блогер?

Ако сте блогер, тогаш порано или подоцна ќе ви треба а микрофон за снимање и глас на видеото. Немојте да мислите дека можете да поминете со вградениот микрофон на вашиот фотоапарат или телефон. Тој ќе ги напише сите звуци што допираат до него. А погласни ќе бидат оние кои се поблиску до уредот, т.е. шушкање, кликнување на копчињата, шумолењето на глувчето, звукот на тастатурата – сите овие звуци ќе ви го задушат гласот. А задачата е токму спротивна: публиката треба да ве слушне токму вас!

Во оваа статија, ќе ви помогнеме да го разберете изобилството на микрофони и изберете го типот на уред кој е погоден за вашите цели.

микрофон треба да се избере врз основа на задачите што е дизајниран да ги реши. Идентификувавме две групи на блогери на кои можеби им треба а микрофон за снимање видео:

 1. Тие што се во кадарот
 2. Оние кои секогаш се зад сцената

Како да изберете микрофон за блогер?Се снимате

За оние кои се во рамка, препорачуваме купување не само микрофон , туку радио систем. Радио системот има неколку незаменливи предности:

 • Без жици . Висечката жица воопшто не е она што сакате да му го покажете на вашиот гледач. За да го скриете, треба да одите на различни трикови, и како резултат на тоа, звучникот е цврсто „врзан“ за камерата. Ова може да го натера да се чувствува ограничен. И не дај Боже жицата да влезе во рамката на најинтересното место!
 • Слобода на движење . Ако имате обичен жичен лавалер, тогаш растојанието помеѓу вас и камерата не може да биде повеќе од должината на жицата. Ова е многу незгодно ако треба да направите презентација, да шетате низ собата итн. Или нема да можете воопшто да го направите ова, или вашата жичка ќе виси пред сите. Со безжичен микрофон, можете слободно да се движите, можете да танцувате, да покажувате вежби, да се вртите наоколу пред камерата и да не размислувате за техничките можности на вашиот уред.
 • Голем избор на модели : радио микрофонот може да биде во форма на отвор за копче, со лента за глава, рачен и сл.

Lavalier радио микрофоните се погодни за оние кои зборуваат повеќе отколку што дејствуваат во кадарот. Се прицврстува на облеката, кутијата е закачена на ременот. Сето ова лесно се крие под кошула или јакна. Често такви микрофони се користат за звучници од сцената. Совршено за влогер. Еве одлични модели за вас - на AKG CK99L радио систем     AUDIO-TECHNICA PRO70 радио систем .

Како да изберете микрофон за блогер?Главата микрофон е погоден за оние кои активно се движат во рамката. Тој е прикачен на главата, лоциран во близина на устата, а говорникот не треба да размислува за тоа каде да го испрати својот глас – на микрофон самиот ќе собере сè што е потребно. Одлични професионални модели нуди SHURE:  SHURE PGA31-TQG     SHURE WH20TQG .

Микрофон на „чевелот“. Се монтира директно на камерата - на држачот за блиц. Ќе ги ослободи и рацете на звучникот, но е погоден само за оние кои снимаат со DSLR или видео камера, а не со телефон. Таков микрофони се произведени од самите производители на камери, на пример, Nikon ME-1.

Како да изберете микрофон за блогер?Секогаш зад сцената

Таквите блогери снимаат подкасти, видео или аудио курсеви, видео рецензии итн. Ако ова сте вие, тогаш подигнете микрофон ќе биде многу полесно. Погодно:

 • конвенционални отвори за копчиња со кабел, на пр SENNHEISER ME 4-N
 • десктоп  микрофон , на пр  СЕНХАЈЗЕР МЕГ 14-40 Б 
 • глава на жица, на пр  SENNHEISER HSP 2-EW

При изборот на конкретен модел, водете се од вашите финансиски можности и практичност. Кога купувате жичен микрофон , не заборавајте да обрнете внимание на конекторот, тој мора да одговара на вашиот компјутер. Размислете и за:

 • Чувствителност на слободно поле: по можност најмалку 1000 Hz ;
 • номинален фреквенција опсег: колку е поширок, толку е поголем квалитетот на преносот на сигналот;
 • Ефикасност за намалување на бучавата: за оваа цел, лесен мембрана е обезбедена во повеќето модели. Ги елиминира пречките и придонесува за висококвалитетен пренос на звук.

Ако планирате да снимате многу видеа, купете професионалец со добар квалитет микрофон . Не треба да штедите на звукот, бидејќи. ова е првиот показател за квалитетот на вашиот производ. Евтини микрофони ќе снима „евтин“ звук микрофон самиот нема да трае долго - и наскоро повторно ќе се соочите со проблемот на избор!

Оставете Одговор