Како да изберете мандолина
Како да се избере

Како да изберете мандолина

Мандолината е жичана скинат инструмент од семејството на лаута. Наполитанската мандолина, која станала широко распространета во Италија во 18 век, се смета за родоначалник на модерните сорти на овој инструмент. Денешните мандолини во облик на круша по изглед најмногу потсетуваат на раните италијански инструменти и се особено популарни кај народни и изведувачи на класична музика. Од средината на 19 век, мандолината практично исчезна од концертната практика, а богатиот репертоар напишан за неа беше заборавен.

неаполска мандолина

неаполска мандолина

На почетокот на 20 век, мандолина ја врати популарноста , што доведе до појава на различни опции за дизајн. Голем придонес во развојот на овој инструмент дадоа американските занаетчии, кои први изработија модели со рамна звучна табла („flattops“) и конвексна звучна плоча („archtops“). „Татковците“ на модерните сорти на мандолина се важен инструмент во такви стилови на музика како блуграс , земјата – се Орвил Гибсон и неговиот колега, акустичниот инженер Лојд Лоар. Токму овие двајца го измислија најчестиот „фирентински“ (или „џеновец“) модел Ф мандолина денес, како и моделот А во облик на круша. Дизајнот на повеќето модерни акустични мандолини се навраќа на првите модели направени во фабриката Гибсон.

Во оваа статија ќе ви кажат експертите на продавницата „Студент“. како да се избере мандолина што ви треба, а не да плаќате во исто време.

Уред за мандолина

 

Анатомија-на-а-стил-мандолин

 

Главата is делот на кој колче механизам е прикачен.

Штипки се мали прачки кои се користат за држење и затегнување на жиците.

на орев е делот кој во комбинација со жицата и опашката е одговорен за правилната висина на жиците над вратот .

вратот – долг, тенок структурен елемент, вклучувајќи а фретборд   понекогаш an сидро (метална прачка), што ја зголемува цврстината на вратот и ви овозможува да го прилагодите системот.

Фретаборда – шалче со метална навртка ( шари ) е залепена на вратот на вратот . Притискање на жиците до соодветните жици овозможува да извлечете звук со одреден тон.

Се секирај маркерите се тркалезни ознаки кои му олеснуваат на изведувачот да се движи низ фретборд д. Почесто изгледаат како едноставни точки, но понекогаш се направени од украсни материјали и служат како дополнителна декорација за инструментот.

Тело – се состои од горните и долните палуби и школки. Врвен звук одбор , честопати се нарекува како резонантната , одговорен е за звукот на инструментот и во зависност од моделот е рамно или закривен, како виолина. На дното палубата може да биде рамна или конвексна.

Полжавот , чисто декоративен елемент, го има само во моделите F.

Заштитна обвивка (школка) – дизајниран да го заштити телото така што изведувачот што свири на инструментот со помош на а плектум не ја гребе горната палуба.

Резонаторна дупка (гласовна кутија) – има разновидни форми. Моделот F е опремен со „efs“ (дупки за резонатор во форма на буквата „f“), меѓутоа, гласовите од која било форма ја вршат истата функција - да го апсорбираат и да го вратат звукот засилен од телото на мандолина.

Стрингер ( мост ) – ја пренесува вибрацијата на жиците на телото на инструментот. Обично направени од дрво.

Опашка – Како што кажува името, ги држи конците од мандолина. Најчесто изработени од лиен или печат метал и украсени со украсни облоги.

Видови куќишта

Иако мандолините Model A и F не звучат многу различно, земјата   блуграс играчите го претпочитаат моделот F. Да ги погледнеме видовите тела на мандолина и разликите меѓу нив.

Модел А: Ова ги вклучува практично сите мандолини со солза и овални тела (т.е. сите необлезни и не-F). Означувањето на моделот беше воведено од О. Гибсон на почетокот на 20 век. Често моделите А имаат кадрави звучни табли, а понекогаш дури и закривени, како оние на виолина. Модел А Мандолините со заоблени страни понекогаш погрешно се нарекуваат „рамни“ мандолини, за разлика од инструментите со тркалезно тело (во облик на круша). Дизајнот на некои модерни модели А е повеќе како гитара. Поради отсуството на „полжав“ и „пети“, карактеристични за моделот F и имаат декоративна функција, моделот А е полесен за производство и, соодветно, поевтин. Моделите А ги претпочитаат изведувачите на класичните, Селтик   народни музика.

Мандолина ARIA AM-20

Мандолина ARIA AM-20

 

Модел F: Како што споменавме погоре, Гибсон почна да прави модели F на почетокот на минатиот век. Комбинирајќи извонреден дизајн и висок квалитет, овие мандолини припаѓаа на премиум сегментот на фабриката Гибсон. Најпознатиот инструмент од оваа линија се сметаше за моделот F-5, развиен од акустичниот инженер Лојд. Под негов директен надзор, тоа е направено во 1924-25 година. Денес, легендарните мандолини со личниот автограм на Лоар на етикетата се сметаат за антиквитети и чинат многу пари.

Гибсон Ф5

Гибсон Ф5

 

Повеќето актуелни модели F се повеќе или помалку точни копии на овој инструмент. Дупката за резонатор е направена во форма на овална или две букви „ef“, како кај моделот F-5. Речиси сите F-мандолини се опремени со остар палец на дното, што истовремено влијае на звукот и служи како дополнителна точка на поддршка за музичарот во седечка положба. Некои современи производители развија модели „ќерки“, слични и различни од оригиналните F. блуграс   земјата музички плеери.

Мандолина CORT CM-F300E TBK

Мандолина CORT CM-F300E TBK

 

Мандолини во облик на круша: со тркалезно тело во облик на круша, најмногу потсетуваат на нивните италијански претходници, како и на класичната лаута. Тркалезната мандолина се нарекува и „наполитанска“; постои и колоквијално име „компир“. На цврстите кружни мандолини свират изведувачи на класична музика кои припаѓаат на различни епохи: барок, ренесанса итн. Поради обемното тело, мандолините во облик на круша имаат подлабок и побогат звук.

Мандолина Струнал Росела

Мандолина Струнал Росела

Конструкција и материјали

Главниот материјал за производство на горниот ( резонантната ) палубата на мандолина, без сомнение, е смрека дрво . Густата структура на ова дрво дава светол и јасен звук на мандолина, карактеристичен за другите жици – гитара и виолина. Смреката, како ниту едно друго дрво, ги пренесува сите нијанси на техниката на изведување. Поради фактот што висококвалитетното дрво од смрека е редок и скап материјал, некои производители го заменуваат со кедар или махагони, кои даваат побогат звук .

Врвните палуби на најдобрите мандолини се рачно изработени од цврста смрека и доаѓаат и во фигурирани и рамни. Дезенираната текстура на дрво го украсува изгледот на инструментот (иако ја зголемува и неговата вредност). Палубите со шевронен коска се направени од два блока дрво со текстура под одреден агол до центарот на блокот.
Кај поевтините инструменти, врвот is обично се прават од ламинат , слоевито, ламинирано дрво кое често е фурнирано одозгора со фурнири со дезен. Ламинирани палуби се обликуваат со свиткување под притисок, што во голема мера ги намалува трошоците за производствениот процес. Иако професионалците ги фаворизираат инструментите со солидна блузи од смрека, мандолини со ламиниранипалуби исто така, обезбеди прифатлив квалитет на звукот и може да биде добар избор за почетници.

За мандолини на средниот ценовен сегмент, на врв палубата може да се направи од цврсто дрво, а на страни и дното палубата може да се ламинира. Овој дизајн компромис дава добар звук додека ја одржува цената разумна. Како и неговиот братучед виолина, мандолина со добар квалитет страни и Грб се направени од цврст јавор, поретко се користат други дрвени предмети како коа или махагони.

Фретаборот обично се прави од розово дрво или абонос . Двете дрва се многу тврди и имаат мазна површина што овозможува лесно движење на прстите над шари . Да се ​​зацврсти вратот , по правило, направени од јавор или махагони , често од два дела залепени заедно. (За разлика од врвот, залепен вратот се смета за плус.) За да се избегне деформација, составните делови на на вратот се поставени така што шаблонот од дрво изгледа во спротивни насоки. Најчесто, на вратот од мандолина е зајакната со челична прачка – ан сидро , што ви овозможува да го прилагодите отклонувањето на вратот .а со тоа да се подобри звукот на инструментот.

За разлика од гитара, мандолина мост (стрингер) не е прикачен на звучната табла, туку се фиксира со помош на жици. Често тоа е направено од абонос или розово дрво. На електрична мандолина, жицата е опремена со електронски пикап за засилување на звукот. Механиката на мандолина се состои од а колче механизам и држач за конци (вратот). Цврсто подесување штипки со мазна напнатост механизам се клучот за правилно штимање на мандолина и одржување на подесувањето во текот на играта. Добро дизајнираниот, добро дизајниран врат ги заклучува жиците на своето место и придонесува за добар тон и одржуваат .y. Падовите од опашката се одликуваат со разновидни дизајни и, покрај главната, честопати вршат и декоративна функција.

Декоративен украс има мало или никакво влијание врз квалитетот на звукот, но може да влијае на цената на инструментот и да го подобри неговиот изглед, давајќи му естетско задоволство на сопственикот. Вообичаено, завршетоците на мандолината вклучуваат фретборд и глава влезови со бисер или абалон. Најчесто, инкрустијата се изведува во форма на традиционални орнаменти. Исто така, доста често, производителите ги имитираат „мотивите од папрат“ на познатиот модел Gibson F-5.

Лакирање не само ја штити мандолина од гребнатини, но и го подобрува изгледот на инструментот, а има и одреден ефект врз звукот. Лакната завршница на мандолините Model F е слична на онаа на виолината. Многу познавачи на мандолина забележуваат дека тенок слој на нитроцелулозен лак му дава на звукот посебна транспарентност и чистота. Меѓутоа, во завршната обработка се користат и други видови завршни работи, дизајнирани да ја нагласат убавината на текстурата на дрвото, без да влијае на печат и богатството на звукот.

Примери на мандолини

СТАГГ М30

СТАГГ М30

ARIA AM-20E

ARIA AM-20E

Хора М1086

Хора М1086

Струнална Росела

Струнална Росела

 

Оставете Одговор