Како да изберете домашно кино
Како да се избере

Како да изберете домашно кино

Изборот на компоненти кои обезбедуваат висок квалитет при играње на двете филмови   музика е задача за пофалба, но ако немате паричник без дно, најверојатно ќе треба да најдете компромис. Веројатно, во оваа фаза, ќе сакате да го „пумпате“ системот со оваа или онаа комбинација на акустика и хардвер. Како да ја направите оваа комбинација најмногу ефективна ? Во оваа статија, експертите на продавницата „Студент“ ќе ви кажат што да барате при изборот на домашно кино.

Прво на сите, одлучи што ви е поважно – музиката или киното? Поставете си прашања: слушате музика или гледате филмови почесто? Не заборавајте за естетската компонента – е изгледот на опремата и нејзината комбинација со внатрешноста е важна за вас? Се разбира, најдобро е да одлучите за ова пред да го купите системот.

Звукот е различен 

Некои тоа би го рекле квалитетен звук е квалитетен звук, точка. Дали е навистина толку различно кога се репродуцираат аудио и видео? Да и не. Висококвалитетни аудио снимки и филмски нумери имаат истите својства : широк динамичен опсег , печат точност, просторни карактеристики кои ви овозможуваат да го рекреирате чувството за тридимензионална реалност преку акустика.

Во современите филмови, дијалогот се репродуцира преку централниот канал, ефектите на опкружувачки звук се создаваат од надземни извори, а барањата за звуци со ниска фреквенција се намалуваат. За малку  секој филм издаден во последните 20 години има а мулти-канален саундтрак .

Централен канал

Централен канал

акустика на таванот

таванот акустика

Во домашното кино, на главна функција на сабвуферот е да се создадат моќни ефекти со ниска фреквенција - грубо кажано, главната работа е прозорците да штракаат. Кога репродуцирате музика, сабвуферот мора да обезбеди точен бас , чиј квалитет нема да биде искривен од вашите звучници.

Сабвуфер монтиран на ѕид

Сабвуфер монтиран на ѕид

Сите претставници на компаниите за производство на акустична и електронска опрема тврдат дека кога гледа филм, потрошувачот го прави звукот погласен отколку кога слушате музика. Така, видео-ориентиран систем има повисоко барања за моќност.

Во домашно кино, звукот се репродуцира a средно улога: лавовскиот дел од вниманието го зема квалитетот на сликата и дејството се случува на екранот, така што, најверојатно, или ќе ги третирате малите звучни грешки или воопшто нема да ги забележите. Ако зборуваме за систем фокусиран на слушање музика, тогаш неговиот фактор „забава“ е целосно определен од квалитетот на звукот .

Во случај да планирате да користете го системот и за двете цели, најдобро решение е внимателно да го изберете балансот на звукот во зависност од вашите преференции. 

Акустика и големина на просторијата

 

Пред да изберете акустика, прегледајте ја просторијата каде што планирате да го поставите системот. Ако е пространа – 75м3 or повеќе – и сакате нештедливо реалистичен звук, треба да размислите за купување систем на звучници со целосен опсег, комплет со посебен моќен засилувач и сараунд процесор.

Звучник на подот со доволно простор за глава, има тенденција да звучи погласно и помалку искривено од помалите звучници, дури и со поддршка за сабвуфер.

Дури и ако сте само ќе го вклучите вашиот систем еднаш или двапати годишно импресионира вашите пријатели аудиофили, секогаш е убаво да знаете за што е способен. Ова е отприлика исто како и секој ден за да стигнете до работа во Порше: ретко кога забрзувате до 130 км/ч, но истовремено запомнете: во тој случај моторот ќе ги даде сите 300. Меѓутоа, таквата понуда на струјата не е евтина - ова важи и за автомобилите и за аудио системи.

Му пријдов на Марк Касавант, потпретседател за инженерство во Klipsch Group (производители на звучници под брендовите Klipsch, Energy, Mirage и Jamo) за големината на просторијата, и тој потврди дека голема површина јасно бара моќна акустика 

„За просторија со волумен од 85 м 3 на позицијата за слушање, врвот на звукот достигна 105 dB (референтното ниво за филмска песна), потребен е доволно моќен систем“, рече Казавант, истакнувајќи дека за големи соби на барањата за звучници со ниска фреквенција се исто така екстремно високи, а има смисла да се инсталираат најмалку два сабвуфера.

Патем, можете да ги пресметате сите параметри за локацијата на звучниците користејќи ги калкулаторите на нашата веб-страница: кога се наоѓаат во квадратна просторија , во правоаголна просторија покрај долг ѕид , во правоаголна просторија покрај краток ѕид .

Најмасовниот продажен сегмент е 5.1 системи за звучници.  Претставниците на фирмите едногласно изјавуваат дека купувањето на системите 7.1 и 9.1 е оправдано само за навистина големи простории.

Систем на звучници 5.1

Систем на звучници 5.1

Од друга страна, ако имате мала соба, да речеме, 3.5 x 5 метри, и не мора да сакате да го почувствувате „земјениот трепет“, за гледање филмови и слушање музика, мал аудио систем од збир на сателитски звучниците со сабвуфер се сосема соодветни. и пристоен AV ресивер од среден опсег.

 

Резиме: големината на просторијата и моќноста на звукот се два поврзани фактори што треба да се земат предвид при пресметувањето на вредноста за парите.

Кој е буџетот за акустика?

Ако главната цел на вашето домашно кино е гледање филмови, не штедете добар централен канал звучник (нужно оној што одговара на тон од останатата акустика). Ако музиката ви е поважна, распределете го најголемиот дел од буџетот на предни звучници , десно и лево.

Откако ќе се одлучите за вашите преференции, не купувајте само врз основа на брендот. Тоа е погрешна стратегија да се претпостави дека една марка е повеќе за репродукција на филмови, а друга за музика.

бас

Заградени сабвуфери  генерално имаат забележително подобрување во квалитетот на звукот бас рефлекс сабвуфери. Дизајнот на вториот ви овозможува да се репродуцирате a поголема длабочина на бас, но во исто време се карактеризираат со полоша контрола на басот, односно полошо ги пренесуваат минливите процеси во регионот со ниска фреквенција.

Поради овие недостатоци, бас- рефлекс сабвуфери се помалку популарен со љубители на музика и познавачи на добра опрема отколку звучници од затворен тип. Сепак, дизајнот на добар сабвуфер зависи од многу параметри, така што горенаведеното општо правило не е секогаш точно. Мој совет: пред купување , слушајте како звучат сабвуферот (и звучниците).

 

Затворен сабвуфер

Затворен сабвуфер

Сабвуфер со рефлекс на бас

Бас рефлекс сабвуфер

Ресивер или сите одделно?

Добро АВ-приемник е ефикасно решение за домашно кино или аудио систем ориентиран кон музика. Додека квалитетот звучници што ќе купите денес, најверојатно нема да биде застарено до 2016 година или дури 2021 година, купувајќи AV приемник носи сомнежи за блиска иднина во услови на промените во новите формати на сараунд звук, мрежниот интерфејс, барањата за дигитална обработка, карактеристиките за поврзување и новите технолошки достигнувања што ќе го направат најактуелниот модел на приемник во моментот реткост за пет години.

препорачуваат купување AV приемник со добро поврзување и напредни способности за обработка на аудио и користете го како процесор за опкружувачки звук.

 

АВ-приемник

АВ-приемник

Сумирање

Ви дадов многу храна за размислување и се надевам дека овој напис ќе ви помогне да го направите вашиот избор поинформиран при планирањето на вашите купувања. Се разбира, ако не сте ограничени во средствата и пристапите на прашањето со сета сериозност, ќе станете сопственик на домашно кино или аудио систем со навистина одличен звук .

Примери на системот за звучници

Звучници 2.0

Дијамант Варфедејл 155Дијамант Варфедејл 155CHARIO Соѕвездието URSA MAJORCHARIO Соѕвездието URSA MAJOR

Звучници 5.0

Jamo S 628 HCSJamo S 628 HCSКомплет Magnat Shadow 209Комплет Magnat Shadow 209

Звучници 5.1

Jamo A 102 HCS 6Jamo A 102 HCS 6Magnat MS 1250-IIMagnat MS 1250-II

Сабвуфери

Џамо Ј 112Џамо Ј 112Wharfedale SPC-10Wharfedale SPC-10

 

Оставете Одговор