Како да изберете засилувач за гитара (засилувач)
Како да се избере

Како да изберете засилувач за гитара (засилувач)

Комбинација е гитара засилувач во кој во ист случај се наоѓаат самиот засилувач на звук и звучникот од кој слушаме звуци. Повеќето засилувачи може да имаат различни вградени гитарски ефекти, кои се движат од едноставни претера до многу софистицирани звучни процесори.

Во оваа статија, експертите од продавницата „Студент“ ќе ви кажат како да изберете гитара комбиниран засилувач тоа е точно за вас, а не да плаќате во исто време.

комбо засилувач уред

 

устроиство-комбика

Повеќето гитара засилувачите ги имаат следните контроли:

 • стандарден влезен приклучок за приклучок Формат 6.3, за поврзување на кабел од гитара на мобилен телефон
 • прекинувач/прекинувач за напојување
 • контроли на ефектот на прекумерно возење
 • излезен приклучок за слушалки
 • копчиња кои менуваат ниски, средни и високи фреквенции
 • контроли на јачината на звукот

Видови комбинации

Постојат неколку видови на комбинирани засилувачи:

Транзистор – овој тип на комбинации е најевтин и најчест . Ако сте почетник гитарист, тогаш овој уред би требало да ви биде доволен.

Предностите на Засилувачите на транзистор се како што следува:

 • Прилично ефтин
 • Нема потреба постојано да се заменуваат делови (како кај засилувачите на цевки)
 • Многу издржлив и може да се носи со вас (не советувам редовно да ја влечете светилката)

Минуси:

 • Звук (инфериорен во однос на цевките во однос на чист звук)
Комбинација на транзистор MARSHALL MG10CF

Комбинација на транзистор MARSHALL MG10CF

Цевка – слични засилувачи, нешто поскапи од транзисторите. Ова е објаснето многу едноставно - звукот на цевчестите засилувачи е многу подобро и почисто . Ако имате буџет, тогаш треба да се даде предност, имено, комбо засилувачи со цевки.

Позитивни:

 • Чист звук
 • Лесно за поправка

Минуси:

 • Прилично скапо
 • Светилките треба да се менуваат од време на време (дополнителни трошоци)
 • Треба да се справите со него многу понежно од комбинацијата на транзистор
 • Дали сакате да снимате гитара? Бидете подготвени да потрошите пари на инструментал микрофон , бидејќи без него нема начин (звукот се отстранува токму со инструментал микрофон )

 

FENDER SUPER CHAMP X2 Tube Combo

FENDER SUPER CHAMP X2 Tube Combo

хибридни – соодветно, во такви уреди се комбинираат светилки и транзистори.

Позитивни:

 • Сигурен и доста издржлив
 • Ви овозможува да имитирате многу различни засилувачи
 • Достапни се различни ефекти

Минуси:

 • Гитарите поврзани со овој тип на засилувачи ја губат својата личност.
VOX VT120+ Valvetronix+ Hybrid Combo

VOX VT120+ Valvetronix+ Hybrid Combo

комбинирана моќност

Главниот индикатор а карактеристика на комбинацијата е моќноста, мерена во вати ( W ). Ако сакате да свирите на електрична гитара дома, тогаш 10-20  ват комбинацијата ќе ви одговара.

Ако едвај чекате да си играте со другарите, тогаш ова очигледно нема да биде доволно. Ако свирите вакво нешто - гитара + бас или гитара + гитара + бас, тогаш транзисторски засилувач од 40 W ќе биди доволно за тебе.

Но штом се приклучува тапанарот , ова ужасно ќе пропушти! Ќе ви требаат најмалку 60  ват комбинација. Ако приоритет ви е тимска игра, тогаш земете моќен засилувач веднаш.

Производствена фирма

Откако ќе се одлучите за карактеристики на комбинацијата што ви треба, треба да обрнете внимание на производителот. Моделот на одредена марка може да обезбеди подобар звук кога се репродуцира одреден стил.

На пример, Маршал уредите најмногу ќе ви одговараат ако сакате да пуштате тешка (рок) музика. Ако одлучите да изберете Фендер засилувачи, тие се одликуваат со чист и мек звук, таквите модели се најдобри за вас ако сакате да играте: народни , џез or блуз .

Ибанез уредите исто така ќе ви дадат јасен и добар звук. Исто така во Русија, комбо засилувачите на компанијата се многу популарни - Пиви . Уредите на оваа компанија се ефтини и доста квалитетни.

Совети од продавницата Apprentice за избор на комбинација

Одење во продавница за засилувач на гитара, има смисла однапред да учат на главни параметри кои ги карактеризираат комбинациите. Ајде да ги истакнеме критериумите што ќе помогнат да се реши проблемот:

 • дијаграм на коло: цевка, транзистор или хибрид
 • моќ
 • производствена фирма
 • природата на музиката
 • присуство на ефекти и дополнителни уреди (на пример, тјунер a)
 • дизајн
 • цена

Избор на засилувач за гитара

Лампа или Транзистор? Комбики

Популарни модели

Комбинација на транзистор FENDER MUSTANG I (V2)

Комбинација на транзистор FENDER MUSTANG I (V2)

Комбинација на транзистор YAMAHA GA15

Комбинација на транзистор YAMAHA GA15

Комбинација на светилка ПОРТОКАЛОВ TH30C

Комбинација на светилка ПОРТОКАЛОВ TH30C

Комбинација на светилки PEAVEY Classic 30-112

Комбинација на светилки PEAVEY Classic 30-112

Хибридна комбинација YAMAHA THR10C

Хибридна комбинација YAMAHA THR10C

Комбинација со транзистор VOX VT80+ Valvetronix+

Комбинација со транзистор VOX VT80+ Valvetronix+

Оставете Одговор