Како да изберете комплет за тапани
Како да се избере

Како да изберете комплет за тапани

Сет за тапани (тапани, инж. drumkit) – збир на тапани, кимвали и други ударни инструменти прилагодени за пригодно свирење на музичар-тапанар. Најчесто се користи во џез , блуз , рок и поп.

Обично, батаци, разни четки и ќотек се користат при играње. на здраво капа а бас-тапанот користат педали, па тапанарот свири додека седи на специјален стол или столче.

Во оваа статија, експертите на продавницата „Студент“ ќе ви кажат како да изберете токму сет на тапани што ви треба, а не да плаќате во исто време. За да можете подобро да се изразувате и да комуницирате со музика.

Уред за сет на тапани

Тапан_сет2

 

на стандарден комплет за тапани ги вклучува следните ставки:

 1. Кимболи :
  Несреќа – Кимбал со моќен, шушкав звук.
  возење (возење) – кимвал со звучен, но краток звук за акценти.
  Здраво-капа (здраво капа) - два плочи монтиран на истата прачка и контролиран со педала.
 2. кат Том - Том
 3. Том - Том
 4. бас тапан
 5. стапица тапан

Плочи

Кимболи се суштинска компонента на кој било сет на тапани. Повеќето сетови на тапани не доаѓај со кимвали, особено затоа што треба да знаете каква музика ќе свирите за да изберете кимвали.

Постојат различни видови на чинии, секој извршува своја улога во инсталацијата. Овие се возење Кимбал, Несреќа Кимбал и Hi - Шапка. Сплеш и кинески кимвали се исто така многу популарни во последните неколку децении. На продажба е многу широк избор на плочи за различни ефекти за секој вкус: со опции за звук, бои и форми.

Тип на чинија Кина

Тип на чинија Кина

Фрли плочи се лиени рачно, од специјална метална легура. Потоа се загреваат, се тркалаат, се коваат и се вртат. Тоа е долг процес што резултира со цимбали излегува со целосен, сложен звук за кој многумина велат дека станува подобар со возраста. Секоја излеана кимбал има свој уникатен, изразен звучен карактер.

Лист плочи се сечат од големи метални листови со еднаква дебелина и состав. Лист цимбали обично звучат исто во истиот модел и генерално се поевтини од лиените кимвали.

Опциите за звук на кимбал се индивидуален избор за секого . Вообичаено џез музичарите претпочитаат покомплексен звук, рок музичарите – остар, гласен, изразен. Изборот на кимвали е огромен: на пазарот има и доминантни производители на кимвали, како и алтернативни брендови кои не се наметнати.

Работен (мал) барабан

Замка или тапан е метален, пластичен или дрвен цилиндар, затегнат од двете страни со кожа (во модерна форма, наместо кожа, мембрана на полимерните соединенија колоквијално се нарекува „пластика“ ), на надворешната страна на едната се протегаат жици или метални пружини, при што звукот на инструментот има штрапечки тон (т.н. стрингер ").

Замка тапан

Замка тапан

Замката е традиционално направени од дрво или метал. Металните тапани се направени од челик, месинг, алуминиум и други легури и му даваат на звукот исклучително светол, сечење тон. Сепак, многу тапанари го претпочитаат топлиот, мек звук на дрводелецот. По правило, тапанот е 14 инчи во дијаметар , но денес има и други модификации.

Се свири на тапанот со две дрвени стапчиња , нивната тежина зависи од акустиката на просторијата (улица) и стилот на музичкото парче што се пушта ( потешки стапчиња произведуваат посилен звук). Понекогаш, наместо стапчиња, се користат пар специјални четки, со кои музичарот прави кружни движења, создавајќи благо „шушкање“ што служи како звучна позадина за соло инструмент или глас.

За да го исклучите звукот на барабанот, се користи парче обична ткаенина, која се поставува на мембраната или специјални додатоци кои се поставуваат, лепат или се навртуваат.

Бас тапан (удар)

Бас-тапанот обично се поставува на подот. Тој лежи на страна, свртен кон слушателите со една од мембраните, на која често е испишано името на брендот на комплетот за тапани. Се игра со нога со притискање на единечна или двојна педала ( кардан ). Има дијаметар од 18 до 24 инчи и дебелина од 14 до 18 инчи. Отчукувања на бас тапан се основата на ритамот на оркестарот , неговиот главен пулс и, по правило, овој пулс е тесно поврзан со ритамот на бас гитарата.

Бас барабан и педала

Бас барабан и педала

Тапан Том-том

Тоа е висок барабан со дијаметар од 9 до 18 инчи. Како по правило, комплет за тапани вклучува 3 или 4 тома Има тапанари кои чуваат во својот комплет и 10 тома Најголем волумен is наречен под Том . тој стои на подот. Остатокот од на TOMS се монтирани или на рамката или на бас-тапанот. Типично , волумен a се користи за создавање паузи – форми кои пополнуваат празни места и создаваат транзиции. Понекогаш во некои песни или во фрагменти Том го заменува барабанот за стапица.

том-том-барабани

Том - a Том фиксиран на рамка

Класификација на сет на тапани

Инсталациите се условно поделени според ниво на квалитет и цена:

под-влезно ниво – не е наменет за употреба надвор од просторијата за обука.
влез на ниво на – наменета за музичари почетници.
студентско ниво  – добар за вежбање, користен од непрофесионални тапанари.
полупрофесионален  – квалитетот на концертните изведби.
професионална  – стандард за студиа за снимање.
рачно изработени тапани  – тапани собрани специјално за музичарот.

Ниво на под-влез (од 250 до 400 долари)

 

Сет тапани STAGG TIM120

Сет тапани STAGG TIM120

Недостатоци на таквите инсталации се издржливост и просечен звук. Направено според шаблонот на комплетот, само по изглед „сличен на тапаните“. Тие се разликуваат само по името и металните делови. Соодветна опција за оние кои се чувствуваат целосно несигурни зад инструментот, како опција да почне да учи барем со нешто, или за многу млади луѓе. Повеќето комплети за бебиња со мали димензии се во овој опсег на цени.

Тапаните не се наменети за употреба надвор од просторијата за обука. Пластиката е многу тенка, користеното дрво е неквалитетно, облогата се лупи и се збрчка со текот на времето, а држачите, педалите и другите метални делови штракаат при свирење, се виткаат и се кршат. Сите овие недостатоци ќе излезат на виделина, сериозно ограничување на играта , штом ќе научите неколку удира . Се разбира, можете да ги замените сите глави, лавици и педали со подобри, но тоа ќе резултира со поставка за влезното ниво.

Почетно ниво (од 400 до 650 долари)

TAMA IP52KH6

Сет тапани TAMA IP52KH6

Одличен избор за деца од 10-15 години или за оние кои се многу тесни со буџет. Лошо обработени махагони (махагони) се користи во неколку слоеви, токму оној од кој се добиваат цврсти цврсти врати.

Комплетот вклучува просечни лавици и педала со еден синџир. Повеќето апаратури со стандардна конфигурација на барабанот од 5. Некои производители произведуваат џез модели на почетно ниво во мали димензии. На Џез-конфигурацијата вклучува 12 ″ и 14 ″ Том тапани, тапан за стапица од 14 инчи и барабан за удар од 18 инчи или 20 инчи. Што е прифатливо за малите тапанари и љубителите на оригиналниот звук.

Главните разлика во инсталациите на оваа категорија во решетките и педалите. Некои компании не штедат на сила и квалитет.

Студентско ниво (600-1000 долари)

 

YAMAHA Stage Custom

Комплет за тапани YAMAHA Stage Custom

Сочинуваат робусни и звучни единици во оваа категорија најголемиот дел на продажбата. Моделот Pearl Export е најпопуларен во последните петнаесет години.

Добро за тапанари кои се сериозни за подобрување на своите вештини и одличен избор за оние кои го имаат само како хоби или како секунда проба комплет за професионалци.

Квалитетот е многу подобро отколку единиците на почетно ниво, што е потврдено од цената. Професионални штандови и педали, Том системи за суспензија кои многу му го олеснуваат животот на тапанарот. Изборни шуми.

Полупрофесионален (од 800 до 1600 долари)

 

Sonor SEF 11 Stage 3 Set WM 13036 Изберете Force

Комплет тапани Sonor SEF 11 Stage 3 Set WM 13036 Select Force

Средна опција помеѓу професионалец и студент нивоа, златната средина помеѓу концептите „многу добро“ и „одлично“. Дрво: бреза и јавор.

Цената опсег е широк, од 800 до 1600 долари за комплетен сет. Достапни се стандардни (5-тапани), џез, фузија конфигурации. Можете да купите посебни делови, на пример, нестандардни 8" и 15" тома . Разновидност на завршетоци, вонбродски Том и месинг тапан. Леснотија на поставување.

Професионално (од 1500 долари)

 

Комплет за тапани TAMA PL52HXZS-BCS STARCLASSIC PERFORMER

Комплет за тапани TAMA PL52HXZS-BCS STARCLASSIC PERFORMER

Тие заземаат голем дел на пазарот за инсталација. Има избор на дрво, тапани од разни метали, подобрени Том системи за суспензија и други радости. Железни делови во најквалитетна серија, педали со двоен синџир, лесни бандажи.

Производителите прават серија инсталации на професионално ниво од различни типови, на разликата може да биде во дрвото, дебелината на слоевите и изгледот.

Овие тапани ги свири професионалци и многу аматери . Стандард за студиа за снимање со богат, живописен звук.

Рачно изработени тапани, по нарачка (од 2000$)

Најдобар звук , изглед, дрво, квалитет, внимание на деталите. Секакви варијации на опрема, големини и многу повеќе. Цената започнува од 2000 долари и е неограничена одозгора. Ако сте среќен тапанар кој победил на лотарија, тогаш ова е ваш избор.

Совети за избор на тапани

 1. Изборот на тапани зависи од тоа што вид на музика што ја пуштате . Грубо кажано, ако играте “ џез “, тогаш треба да ги погледнете тапаните со помали димензии, а ако „рок“ – тогаш големите. Сето ова, се разбира, е условно, но, сепак, е важно.
 2. Важен детал е локацијата на тапаните, односно просторијата во која ќе стојат тапаните. Околината има огромно влијание врз звукот. На пример, во мала, пригушена просторија, звукот ќе биде изеден, ќе биде придушен, краток. Во секоја соба, на тапаните звучат поинаку , згора на тоа, во зависност од локацијата на тапаните, во центарот или во аголот, звукот исто така ќе биде различен. Идеално, продавницата треба да има посебна просторија за слушање тапани.
 3. Не се обесувај додека слушате едно поставување, доволно е да направите неколку хитови на еден инструмент. Колку повеќе ви е уморно увото, толку полошо ќе слушате нијанси. Како правило, демо пластика се протегаат на тапаните во продавницата, исто така треба да направите попуст за ова. Побарајте од продавачот да свири на тапаните што ги сакате и слушајте ги сами на различни оддалечени точки. Звукот на тапаните во далечината е различен од блиску. И конечно, верувајте им на вашите уши! Откако ќе го слушнете звукот на тапанот, можете да кажете „ми се допаѓа“ или „не ми се допаѓа“. Верувај што слушаш!
 4. Конечно , проверете го изгледот на тапаните . Внимавајте куќиштата да не се оштетени, да нема гребнатини или пукнатини на облогата. На телото на барабанот не смее да има пукнатини или деламинации, под никаков изговор!

Совети за избор на чинии

 1. Размислете за каде и како ќе свириш на кимвали. Пуштете ги во продавницата како што обично би сакале. Нема да можеш Добијте го саканиот звук со само мало допирање на прстот, па кога избирате кимвали во продавницата, обидете се да свирите на начинот на кој вообичаено би свиреле. Направете работна средина. Започнете со чинии со средна тежина. Од нив можете да преминете на потешки или полесни додека не го најдете вистинскиот звук.
 2. Место на цимбали на лавици и навалете ги како што се навалени во вашето поставување. Потоа играјте ги како и обично. Ова е единствениот начин да се „почувствува“. цимбали и слушнете ги нивните вистински звук .
 3. Кога тестирате кимвали, замислете дека свирите во бенд и играјте со нив истата сила , гласно или меко, како што обично би сакале. Слушајте за напад и одржување . Некои цимбали најдобро функционираат на одреден тон. Па, ако ти може да спореди звукот - донесете свој цимбали до продавницата.
 4. Користете вашите батаци .
 5. Мислењата на другите луѓе можат да бидат корисни, продавачот во музичка продавница може да обезбеди корисни информации. Слободно можете да поставувајте прашања и прашувајте туѓи мислења.

Ако силно ги удирате чинелите или свирите гласно, изберете поголеми и потешки цимбали . Тие даваат погласен и попростран звук. Најпогодни се помалите и полесни модели тивко до средно репродукција на јачината на звукот. Суптилно несреќи и не доволно гласно за да глуми во моќна игра. Потешки цимбали имаат поголема отпорност на удар, што резултира со појасна, почист и подупчен звук .

Примери на комплети за акустични тапани

TAMA RH52KH6-BK RYTHM MATE

TAMA RH52KH6-BK RYTHM MATE

Sonor SFX 11 Stage Set WM NC 13071 Smart Force Xtend

Sonor SFX 11 Stage Set WM NC 13071 Smart Force Xtend

PEARL EXX-725F/C700

PEARL EXX-725F/C700

DDRUM PMF 520

DDRUM PMF 520

Оставете Одговор