Како да изберете djembe
Како да се избере

Како да изберете djembe

Џембе е западноафрикански тапан во форма на пехар со отворено тесно дно и широк врв, на кој има кожа мембрана се растегнува – најчесто коза. По форма им припаѓа на т.н. Џембето се игра со раце.

Джембе е традиционален инструмент на Мали. Стана широко распространета благодарение на силната држава Мали основана во 13 век, од каде џембе навлезе на територијата на цела Западна Африка - Сенегал, Гвинеја, Брегот на Слоновата Коска итн. Сепак, на Запад му стана познато само во 50-ти . XX век, кога музичкиот и танцовиот ансамбл Les Ballets Africains, основан од гвинејската музичарка, композиторка, писателка, драматург и политичар Фодеба Кеита, почна да дава настапи низ целиот свет. Во следните години, интересот за djemba растеше брзо и силно; сега овој инструмент е многу популарен и се користи во голем број музички групи.

djembe grooves и соло од Кристијан Дехуго (тапан)

Џембе структура

 

строение-џембе

 

Џембе се направени само од едно парче дрво. Постои сличен тип на барабан направен од залепени ленти од дрво наречен ашико. Мембраната најчесто е козја кожа; малку поретко е кожата на антилопа, зебра, елен или крава.

Ашико

Ашико

Просечната висина е околу 60 см, просечниот дијаметар на мембраната е 30 см. Напнатоста на кожата е регулирано со помош на јаже (често поминува низ метални прстени) или со помош на специјални стеги; случајот понекогаш е украсен со резби или слики.

Џембе корпус

Од пластика. Звукот на пластичниот џембе е далеку од автентичен, гласен. Но, тие се светли, речиси бестежински, издржливи и совршено толерираат висока влажност. Мали пластични djembe звучат многу интересно во хорот на големи тапани.

џембе-из-пластика

 

Од дрво. Овие djembe звучат поавтентично. Всушност, тие не се разликуваат многу од обичните, неименувани индонезиски тапани. Дали е тоа етикета и построго почитување на стандардот. Како и пластичните, тие се класифицирани како аматерски, за почетници многу добра опција.

џембе-из-дерева

 

Постојат неколку видови на дрво кои се најпогодни за тапани djembe. Најдобрите од нив се направени од дрвени предмети, кои се разновидни. Дрвото кое традиционално се користи за џембе, Ленке, има одлични акустични и енергетски својства.

Мекото дрво е најмалку погодна за правење африкански тапани. Ако можете да го притиснете ноктот во дрвото и да направите вдлабнатина, тогаш дрвото е премногу меко и би било лош избор . Тапанот djembe направен од меко дрво ќе биде многу помалку издржлив и може да се очекуваат пукнатини и прекини со текот на времето.

Џембе форма

Не постои единствена правилна форма за сите djembe. Постојат голем број на различни варијации на надворешниот и внатрешниот облик на барабанот. Правилна форма е еден од најважните фактори што треба да се земат предвид при купување на djembe, но и еден од најтешките параметри за почетници да се одредат.

Ногата и садот мора да бидат пропорционален , на пример, дијаметарот на мембраната 33cm мора да одговара на висината на инструментот не повеќе од 60cm. Или 27 см мембрана треба да одговара на висината на барабанот од 50 cm. Не повеќе. Не купувајте барабан djembe ако има премногу тесен сад на долго стебло или широк сад на краток.

звучна дупка

Звучната дупка, или грлото, е најтесната точка во барабанот, помеѓу садот и стеблото. Се игра а голема улога при определување на висината на бас-нотата на тапанот. Колку е пошироко грлото, толку е помала бас-нотата. Джембе со многу широк отвор ќе произведе многу длабок бас , додека џембе со тесен отвор ќе биде речиси нечуен. Обичен djembe е соло инструмент за посебен ритамски дел, за кој е важно да звучи не само длабоко, туку и звучно.

Како да изберете големина djembe

8 инчен џембе

Тие се нарекуваат и детски џембе, но луѓето од која било возраст можат да ги играат. Патем, ако џембето е мало, не значи дека е целосно тивко, и дека не може да произведе бас или да прави идентични звуци на бас и шамар. Ако некој инструмент е направен и наштитен според сите западноафрикански правила, тогаш тој ќе звучи како што треба, без разлика на неговата големина. Таквите модели со мала големина се идеални за патување или пешачење. Тежина на алатот: 2-3 кг.

џембе-8д

 

 

 

10 инчен џембе

Овој тип е добар за свирење во мали инструментални групи. Тоа може да се земе за прошетки или пешачење и туристички патувања. Звукот на таков инструмент е веќе многу подобар. Тежина на алатот: 4-5 кг.

 

djembe-10d

 

Џембе 11-12 инчи

Овој тип на инструмент е веќе посоодветен за сцената, но може да се користи и за одење и за средба со пријателите. Со други зборови, златната средина. Тежина на алатот: 5-7 кг.

djembe-12d

 

Џембе 13-14 инчи

Моќен инструмент со моќен звук од кој треперат чашите и чашите. Ова е инструмент на професионално ниво, произведува богат бас што го разликува од претходните опции. Може да се користи и од почетници и од професионални музичари. Тежина на алатот: 6-8 кг.

djembe-14d

 

Некои музичари почетници веруваат дека колку е поголем џембето, толку е подлабок неговиот бас. Всушност, големината на инструментот влијае моќта на звукот како целина . Големите djembe имаат многу поширок звук опсег од оние кои се поскромни по големина.

Исто така, важно е да се земе предвид дека звукот зависи од како се штима инструментот . На пример, водечкиот djembe има цврсто испружена мембрана, што резултира со повисоки високи и помалку гласен бас. Ако се претпочита слаб звук, тогаш тапаните се спуштаат.

Кожа

Површината на кожата е уште една важна точка. Ако е белузлаво, тенко и генерално наликува на повеќе хартија, тогаш имате а ефтин лажен или само неквалитетна алатка. Всушност, кожата мора да биде издржлива со доволна дебелина. Обрнете внимание на неговата дозвола, доколку ги има оштетувања (пукнатини) , тогаш за време на операцијата кожата може да се распрсне или едноставно да се искине.

Забележавме проѕирни дамки - погледнете подобро, тоа може да се исеченици. Но, ако ги видите областите каде што косата е отстранета заедно со светилките, тоа не е страшно. Присуството на лузни на површината на кожата за djembe исто така не е пожелно. Исто така, погледнете колку уредно е исечена кожата на мембраната или има назабени рабови. Ова исто така ќе ви каже колку е добар барабанот.

Совети од продавницата Apprentice за избор на djembe

  1. Гледа во  погледот и големина. Мора да го сакате тапанот.
  2. Го пробуваме барабанот за тежина . Разликата во тежината помеѓу два идентични тапани може да биде значајна.
  3. Ајде да погледнеме во кожата . Ако е бел, тенок и наликува на хартија, во рацете држите евтин сувенир. Кожата треба да биде доволно густа и силна. Погледнете го просторот: не треба да има дупки и исеченици - тие можат да се распрснуваат кога ќе се истегнат. Ако видите проѕирни места, погледнете ги подобро: тоа може да се исеченици (а тоа не е добро), или може да има места каде што косата била откорната за време на бричење заедно со сијалиците (и тоа воопшто не е страшно ). Лузните не се пожелни.
  4. Проверете за пукнатини . Малите пукнатини на ногата не се страшни, нема да влијаат на звукот. Големите пукнатини на садот (особено преку) и на стеблото се дефект што значително влијае на јачината и бојата на звукот.
  5. Ајде да погледнеме во работ . Во хоризонтална рамнина, таа треба да биде рамна. Не треба да има вдлабнатини. Работ треба да биде заоблен, без остри рабови, инаку ќе ги победите прстите, а мембрана на ова место наскоро ќе се распадне. За сувенир индонезиски djembe, работ едноставно се отсекува без заокружување - ова е многу лошо.
  6. Ние гледаме прстени и јажиња . Јажето мора да биде цврсто: мора да биде јаже, а не дебел конец. Ако џембето има јаже наместо долен метален прстен, ова е сигурен брак. Никогаш нема да можете да наштимате таков тапан. Покрај тоа, оваа е сигурен знак за евтин азиски сувенир што ни професионален мајстор на дјемба не може да го извади. Долниот прстен може да биде направен од жица или арматура, јажето може да се смени, да се стави нова кожа, но нема да бидете задоволни со резултатот.

Како да изберете djembe

Как Выбрать Џембе | Уроки игры на џембе для начинающих

 

Оставете Одговор