Како да изберете диџеј контролер
Како да се избере

Како да изберете диџеј контролер

Диџеј контролер е уред кој се поврзува со компјутер преку USB и ја копира работата на стандарден диџеј сет. Стандардниот сет на диџеј се две грамофони (тие се нарекуваат грамофони), на кои се свират различни композиции за возврат и миксер се наоѓа помеѓу нив (уред кој помага да се направи непречена транзиција без паузи од една композиција во друга).[повеќе прегледи]

Диџеј-контролерот е направен во монолитно куќиште и однадвор исто така наликува на стандарден диџеј сет, со таа разлика што има тркала за џогирање на рабовите – тркалезни дискови кои ги заменуваат винилните плочи. Dj контролерот работи заедно со програмите што се инсталирани на компјутерот – Virtual Dj, NI Traktor, Serato Dj и други.

Компјутерскиот монитор прикажува список на песни што диџејот ќе ги пушта за време на изведбата, како и сите основни функции на контролорот, како што се времето на песната, брзината, нивото на јачината на звукот итн. Некои контролери имаат вграден звук картичка (уред за снимање музика на компјутер). Ако оваа функција не е достапна, таа мора да се купи одделно.

Во оваа статија ќе ви кажат експертите на продавницата „Студент“. како да изберете диџеј контролер што ви треба, а не да плаќате во исто време.

Заеднички елементи и функции на DJ контролерите

Модерни контролори обично вклучуваат:

  • Контролна табла со копчиња, копчиња, тркала за џогирање, лизгачи/ федери за рачна контрола на софтверот и поставките. Статусот на системот, нивото на јачината на звукот и другите параметри се рефлектираат на екранот и со помош на индикатори за боја.
  • Аудио интерфејс за пренос на звук и MIDI сигнали на лаптоп, контролирање на процесори и системи за зајакнување на звукот, во зависност од поврзувањето.
  • Некои нови модели имаат и можност за контрола на iOS уредите.

Речиси целиот софтвер за диџеи може да се контролира со глувче и тастатура, но потребата да се прелистувате низ голем број менија за да најдете функции, внесување параметри и други дејства е премногу макотрпна, одзема многу време и може да ги негира сите напори на диџејот. Затоа преферираат огромното мнозинство диџеи хардверски контролери .

Модуларен или разновиден?

Модуларните диџејски контролери се состојат од збир на посебни компоненти: грамофони и ЦД/медија плеери, аналоген мешање конзола, а понекогаш и вградена звучна картичка. Модуларните станици се контролираат со помош на софтвер за диџеи. Иако повеќето модерни диџеи користат универзални контролери сè-во-едно што се поврзуваат со лаптоп, некои сепак претпочитаат модуларен пристап. Многу амбициозни диџеи ги учат основите на диџејството преку апликации на нивните iOS уреди пред да преминат на поскапа професионална опрема.

Native Instruments Traktor Kontrol X1 Mk2 DJ

Native Instruments Traktor Kontrol X1 Mk2 DJ

 

Универзални контролери сè-во-едно комбинирајте медиа плеери, мешање конзола и аудио интерфејс за компјутер/iOS во монолитен фактор. Таквата станица е опремена со традиционални копчиња, копчиња и лизгачи за целосна рачна контрола врз основа на софтвер и апликации инсталирани на компјутер, таблет или паметен телефон. Секако, сето ова можете да го контролирате со тастатурата, глувчето или екранот на допир, но штом ќе го пробате старото добро федери и тркала, нема да се вратите на контролата на GUI. Вистинските копчиња и лизгачи обезбедуваат непречено, побрзо и попрофесионално управување со содржината.

Диџеј контролер PIONEER DDJ-SB2

Диџеј контролер PIONEER DDJ-SB2

 

Сè-во-едно контролер кој работи со софтверот по ваш избор е поедноставен и во дизајнот и во работењето. Многу модели ви дозволуваат да вршите офлајн функции на диџеј без поврзување со компјутер или мобилен уред. Диџеите кои редовно нарачуваат песни од ЦД-а или флеш драјвови ќе ја ценат способноста да се префрлаат помеѓу „аналогна“ музика и дигитален сигнал од лаптоп.

Ако ненадејно ви се расипе лаптопот или таблетот среде комплет, офлајн режимот ќе ја спаси ситуацијата. Сепак, многу диџеи на крајот откриваат дека функционалноста на читачот на ЦД/Флеш картички, доколку е обезбедена во контролерот, речиси и не се користи. Во најголем дел, тие работат со примероци , ефекти и безброј други карактеристики на нивните дигитални работни станици.

Клучен фактор: софтвер

Додека контролорот обезбедува оперативна контрола на програмите и апликациите, звучната револуција во светот на диџејството дојде благодарение на пробивот во развојот на софтверот. Тоа е софтверот што ги прави сите основна работа, овозможувајќи ви да манипулирате со музички датотеки. Покрај вчитувањето на вашата музичка библиотека во меморијата на вашиот компјутер, софтверот управува со преносот и репродукцијата на датотеки и создава виртуелни мешање палуби. Софтверот, заедно со апликациите за диџеи, ги следи сите операции на мешање, применува филтри, ви овозможува да изберете и аплицирате примероци , снимајте и уредувајте миксови, менувајте ја формата на брановите, а исто така врши и десетици други „паметни“ функции кои во минатото не беа достапни или бараа тешка надворешна опрема.

Прво на сите , одлучете кој софтвер ти треба. Ќе ви помогнеме да ги добиете вашите лежишта и да воведеме некои од најпопуларните програми кои се компатибилни со различни модели на контролери.

Трактор Про

Native Instruments беше една од првите компании што го виде потенцијалот на истовремено да бидат присутни на пазарите и за хардвер и за софтвер. Со интегрирање на моќен софтвер со сè понапредните модели на контролери, станиците за звук Traktor Pro и Traktor Scratch Pro станаа водечки апликации за диџеи. (Traktor Scratch Pro е компатибилен не само со DJ контролери, туку и со дигитални винилни системи од брендот Traktor.)

Програма Трактор Про

 

Една од силните страни на Traktor е околината Remix Deck, која ви овозможува да вчитувате и репродуцирате музички фрагменти во различни режими, да применувате ефекти на нив, да ја уредувате брзината на репродукција и ритмичката мрежа, како да е обична датотека во палубата за песни. Секој преземен фрагмент може да се репродуцира во круг во режим на јамка, да се репродуцира обратно (назад) или само да звучи од почеток до крај. Нешто слично е имплементирано во Ableton Loops. Звучната станица Трактор има флексибилен интерфејс кој лесно се прилагодува на потребите на одреден корисник.

Во принцип, секој контролер може да биде компатибилен со Трактор, меѓутоа, многу диџеи имаат тенденција да веруваат дека комбинацијата на софтвер и хардвер од Индијански инструменти има предност во однос на контролорите кои немаат софтвер од ист програмер. Како пример, тие забележуваат појасна работа на „тркалата“. За диџеи кои планираат да изгребат или имаат искуство со винил, овој аспект не е од мала важност.

МАТЕРНИ ИНСТРУМЕНТИ ТРАКТОРСКА КОНТРОЛА З1

МАТЕРНИ ИНСТРУМЕНТИ ТРАКТОРСКА КОНТРОЛА З1

Диџеј софтвер од Серато

За разлика од Native Instruments, Serato се фокусираше на развој на софтвер во партнерство со производители на хардвер. Благодарение на овој пристап, софтверот Serato покажува одлична компатибилност со контролери од различни производители. Скромната функционалност повеќе отколку што плаќа за леснотијата на користење. Серато е пријателски расположен со iTunes и исто така добро се справува со неелектронска музика. Единствениот можен недостаток на програмите од Serato може да се смета за недостаток на офлајн режим – бара поврзување со контролер или аудио интерфејс за да работи.

серато-дј-мек

 

Serato DJ софтвер ги опфаќа сите аспекти на Диџеј и е изграден на спектакуларна аудио визуелизација преку технологијата Waveforms. Редоследот на извршените операции е исто така претставен во едноставна и визуелна форма. Додатните пакети ги прошируваат можностите за примена на ефекти, обработка примероци , и создавање удира . На пример, Serato Flip е моќен победи уредник , а наставката DVS ви дава чувство на вистинско мешање и гребење . Верзијата за DJ Intro е испорачана со контролери од почетно ниво, додека целосната верзија на Serato DJ Pro доаѓа како официјален софтвер во комплет со пософистицирани модели на контролери.

Со интегрирање на функциите на апликацијата Scratch DJ со напредната платформа за DJ/DVS, програмерите обезбедија целосна компатибилност со претходните верзии на библиотеки и контролни винили. Дигиталниот винилен систем Serato DVS ви овозможува да репродуцирате дигитални датотеки на специјални винилски симулирани дискови, за да можете да комбинирате реално гребење со сите можности за дигитална обработка на датотеки. Интерфејсите од Rane и Denon кои се компатибилни со дигитални винилни системи се достапни во различни конфигурации на I/O комплет за поврзување со различни типови на диџеи станици.

NUMARK MixTrack Pro III

NUMARK MixTrack Pro III

Аблтон во живо

Иако не е строго софтвер за диџеи, Ableton Live беше популарна со диџеи од неговото издавање во 2001. Додека диџеи кои едноставно сакаат да создаваат удира и жлебовите може да го најдат моќна функционалност на А сериозна дигитална аудио станица да биде претерано. , неверојатно едноставниот и кориснички интерфејс дефинитивно ќе привлече секого и секого. Комплетот можете да го декорирате со експресивни оркестарски инсерти и жичан дел во режимот Arrangement, каде што композицијата се создава со аранжирање на музички фрагменти (клипови) на временската линија. Користејќи го вообичаеното влечење и спуштање на елементи (влечење и спуштање) можете да креирате сложени, повеќеслојни мешавини.

Аблтон мек

 

Режимот на сесија ви овозможува да работите во графичко опкружување и да креирате свои фрагменти заедно со употребата на сите функции, како и претходно поставени и сопствени библиотеки на ефекти, примероци , итн. Ефикасен прелистувач ќе ви помогне брзо да го пронајдете саканиот елемент. Комбинирањето на жлебовите во целосни патеки е олеснето со одличната поддршка за автоматизација.

NOVATION Launchpad MK2 контролер за Ableton

NOVATION Launchpad MK2 контролер за Ableton

Софтвер од трета страна

Досега допревме само диџеј софтвер од два водечки производители, иако вреди да се обрне внимание на други брендови. Еве некои од нив:

Виртуелен диџеј: Апликацијата само за веб е високо оценета за функционалност, но бесплатната домашна верзија моментално работи само со глувчето и тастатурата на Windows/Mac компјутер.

DJAY:  Ексклузивно компатибилна со Mac OS, апликацијата има атрактивен интерфејс и добро работи со библиотеките на iTunes. Има и одлична верзија за iOS уреди.

Deckadence: Развиено од компанијата зад популарната работна станица за дигитално аудио FL Studio/ секвенционер , Deckadence може да работи или самостојно или поврзан со Windows/Mac компјутер. Ги има функциите на автоматска синхронизација, пелтечење (за генерирање на двојно активирање) и гребење .

Измешан клучен тек: Поедноставен алгоритам ви овозможува да креирате песни со мешање во полуавтоматски режим. Се интегрира со повеќето контролери, работи под Windows/Mac.

Еден: Не е најлесната програма за учење со модуларен интерфејс базиран на повеќе екрани. Поддржува прегледи за мешање и мешање сортирање во реално време (на летот).

Како да изберете диџеј контролер

Примери на DJ контролери

Диџеј контролер BEHRINGER BCD3000 DJ

Диџеј контролер BEHRINGER BCD3000 DJ

Диџеј контролер NUMARK MixTrack Quad, USB 4

Диџеј контролер NUMARK MixTrack Quad, USB 4

Диџеј контролер PIONEER DDJ-WEGO3-R

Диџеј контролер PIONEER DDJ-WEGO3-R

Диџеј контролер PIONEER DDJ-SX2

Диџеј контролер PIONEER DDJ-SX2

УСБ контролер AKAI PRO APC MINI USB

УСБ контролер AKAI PRO APC MINI USB

Диџеј контролер PIONEER DDJ-SP1

Диџеј контролер PIONEER DDJ-SP1

Оставете Одговор