Како да изберете дигитален пијано за дете? Звук.
Како да се избере

Како да изберете дигитален пијано за дете? Звук.

Дигиталното пијано го освои своето место на сонцето по експеримент во 1984 година, кога 500 професионалци и обични луѓе не можеа да го разликуваат звукот на акустично големо пијано од дигиталниот пијано на Реј Курцвеил. Оттогаш, ривалството помеѓу „акустика“ и „цифри“ во однос на звукот започна. „Казио“ дури и снимајте промо видеа во оваа насока:

 

Дуэль цифрового пианино CASIO Celviano AP 450 и концертного ројаля

 

Дигиталниот звук не се создава со жици, туку со комбинација на неколку параметри одеднаш, од кои секој влијае на квалитетот. Различни комбинации на параметри создаваат толку широк спектар на модели на дигитални пијано што вашите очи шират широко! За да се ориентираме, да ги погледнеме „основите“.

Презиме време зборувавме како клучеви треба да биде , денес – каков треба да биде звукот. И првото нешто што треба да се разбере: како се формира во дигитален пијано.

Дел II. Избираме звук.

Во акустичното пијано, ова се прави вака: чекан удира една или повеќе истегнати жици, жицата вибрира - и се добива звук. Дигиталното пијано нема жици, а звукот се репродуцира од снимено примероци .

________________________________________________

Примерокот е релативно мал дигитализиран звучен фрагмент. Звукот на акустичен инструмент (на пример, клавирот Steinway, тимпани, флејта итн.) често делува како примерок, но и звуците на електричните музички инструменти.

 ____________________________________________________

Како да изберете дигитален пијано за дете? Звук.

богатство на звук

Јачината на звукот не зависи од силата и брзината со која се затвора контактот во дигиталниот пијано. Таму сè е едноставно: контактот е затворен – има звук, не е затворен – нема звук. Звукот е секогаш ист. Затоа, за да се пренесат различни интензитети, звуците ( примероци ) во дигиталните уреди се снимаат во слоеви. Еден слој е тивок звук за свирење „пијано“, друг е среден, третиот е гласен за свирење „форте“. Исто така во акустичното пијано, звукот произведен од чекан е многу побогат отколку ако само ја удираме жицата. Чеканот не удира секогаш само на една жичка, звукот се рефлектира, влегува во резонанца со други жици итн. Резултатот е богат звук составен од различни компоненти.

Сите овие дополнителни звуци исто така се снимаат посебно. Чувствителноста на тастатурата е одговорна за нивната репродукција на механичко ниво и полифонијата at акустичното ниво.

_______________________________________
Полифонијата е способност на процесорот истовремено да репродуцира одреден број звучни бранови кои го одредуваат квалитетот и природноста на звукот на инструментот.
_______________________________________

За да се пренесе сета разновидност на звук во дигиталните пијана, при притискање на едно копче се трошат од 4 до 16 полифонични ноти. Затоа, колку е поголема декларираната полифонија (64, 128, 256...), толку е побогат и поприроден звукот. На пример, достојни опции во однос на полифонијата и ефтини цени се  Јамаха YDP-143R пијано ( полифонија 128) и  Јамаха CLP-525B ( полифонија 256):

Како да изберете дигитален пијано за дете? Звук.Како да изберете дигитален пијано за дете? Звук.
При изборот, водете се од овој индикатор: ако сакате најблиска опција до акустиката, земете 256, ако ви требаат неколку години да студирате или пијаното не е главниот инструмент во музичкото училиште, тогаш 128 ќе бидат доволни.

звучници

Бидејќи инструментот е електронски, звукот се репродуцира преку звучниците. И при изборот на инструмент, треба да работите со истите критериуми како при изборот на добар акустичен систем. И тука телото игра одлучувачка улога. Моќни звучници комплет алатки со масивно тело. Во Покрај тоа , задниот ѕид ќе даде подлабок бас звук. А светла волумен е пример -  Курцвеил CUP-2 BP :

Како да изберете дигитален пијано за дете? Звук.
Но, за вежбање дома, погодна е и полесна опција. Ѕидот со отвор ќе даде помалку бас, но високите и средните фреквенции ќе се слушаат подобро. Добар пример е  Курцвеил CUP220SR :

Како да изберете дигитален пијано за дете? Звук.

Не заборавајте на педалите

Алатките се различни - за различни намени и по различни цени. Јасно е дека колку е поскапо, толку подобро, но има опции со пристојни перформанси по прифатлива цена. Во секој случај, слушајте го инструментот сами: звукот не зависи само од индикаторите, туку и од производителот. На пример, на некој му се допаѓа кадифениот звук на Roland , и на некој му се допаѓа светлото и јасното  Јамаха . Друго лице не може да направи разлика помеѓу звукот на пренослив  Casio и Курцвејл . Ваше е да свирите на инструментот, затоа погледнете ги показателите, но сами слушајте го звукот!

Оставете Одговор