Како да изберете дигитален пијано за дете? Клучеви.
Како да се избере

Како да изберете дигитален пијано за дете? Клучеви.

Ако одлучите да го испратите вашето бебе во музичко училиште на час по пијано, но немате инструмент, тогаш неизбежно ќе се појави прашањето – што да купите? Изборот е огромен! Затоа, предлагам веднаш да одлучите што сакате – старото добро акустично пијано или дигитално.

Дигитално пијано

Да почнеме со дигитални пијана , бидејќи нивните предности се очигледни:

1. Не бараат прилагодување
2. Лесен за транспорт и складирање
3. Имајте голем избор на дизајн и димензии
4. Широка цена опсег
5. Дозволете да вежбате со слушалки
6. Не се инфериорни во однос на акустичните во однос на звукот.

За неспецијалисти, постои уште еден значаен плус: не треба да имате уво за музика или пријател за штимање за да ги цените заслугите на инструментот. Електричниот пијано има голем број на мерливи параметри кои можете сами да ги оцените. За да го направите ова, доволно е да ги знаете основите. И еве ги.

При изборот на дигитално пијано, важни се 2 работи – копчињата и звукот. И двата параметри се оценуваат како точно тие репродуцираат акустично пијано.

Дел I. Избор на клучеви.

Акустичното пијано е дизајнирано вака: кога ќе притиснете копче, чекан удира во конец (или неколку жици) - и вака се добива звукот. Вистинската тастатура има одредена „инерција“: кога ќе притиснете копче, треба да надминете мал отпор за да ја преместите од почетната позиција. И, исто така, во долниот дел регистри , копчињата се „потешки“ (жицата на која удира чеканот е подолга и подебела, а самиот чекан е поголем), односно потребна е поголема моќност за да се произведе звук.

Во дигитален пијано, сè е различно: под клучот има контактна група, која, кога е затворена, го репродуцира соодветниот звук. Пред неколку децении, беше невозможно да се промени јачината на звукот според јачината на тастатурата во електронски пијано, самите копчиња беа лесни, а звукот беше рамен.

Дигиталната клавијатура на пијано помина долг пат во развојот за да го имитира својот акустичен претходник што е можно поблиску. Од лесни клучеви со пружини до сложени чекани- акција механизми кои го имитираат однесувањето на вистинските клучеви.

„Џентлменски сет“

Како да изберете дигитален пијано за дете? Клучеви.тука е „џентлменски комплет“ што треба да го има дигиталниот пијано, дури и ако купите инструмент за неколку години:
1. Акција со чекан ( имитира чеканите на акустичното пијано).
2. „Пондерирани“ копчиња („целосно пондерирани“), односно имаат различни тежини на различни делови од тастатурата и различен баланс.
3. Копчиња со целосна големина (што одговара на големината на акустичните клавирчиња на пијано).
4. Тастатурата има „чувствителност“ (т.е. јачината на звукот зависи од тоа колку силно го притискате копчето).
5. 88 копчиња: Одговара на акустично пијано (помалку копчиња се ретки, не се погодни за употреба во музичко училиште).

Дополнителни функции:

1. Клучевите може да се изработат од различни материјали: тие се претежно пластични, пондерирани со внатрешно полнење или од цврсти блокови од дрво.
2. Капакот на клучот може да биде од два вида: „под пластика“ или „под слонова коска“ (Ivory Feel). Во вториот случај, попогодно е да се игра на тастатурата, бидејќи дури и малку влажните прсти не се лизгаат на површината.

Ако го одберете Оценето-чекан акција тастатура, не можете да погрешите. Ова се тастатури со целосна големина со најреално чувство што се наоѓа во производите од Јамаха , Roland , Курцвејл , Korg , Casio , Kawai и уште неколку други.

Како да изберете дигитален пијано за дете? Клучеви.

Тастатурата Hammer Action има поинаков дизајн од акустичното пијано. Но, има детали како чекан кои создаваат вистински отпор и повратни информации - а изведувачот го добива чувството познато од свирењето на класични инструменти. Благодарение на внатрешниот распоред – лостовите и пружините, тежината на самите клучеви – нема пречки за изведбата да биде што поизразена.

Најскапите тастатури се Дрвено-клучна акција . Овие тастатури се карактеризираат Оценето Hammer Action, но клучевите се направени од вистинско дрво. За некои пијанисти, дрвените клучеви стануваат одлучувачки при изборот на инструмент, но за часовите во музичко училиште тоа не е толку важно. Иако тоа се дрвените клучеви, заедно со останатите механизам , кои обезбедуваат најмала можна непријатност при префрлање од акустичен инструмент на електронски и обратно.

Зборувајќи многу едноставно, правилото при изборот на тастатура е:  колку е потешко, толку подобро . Но, во исто време, тоа е и поскапо.

Ако немате доволно пари за да купите дрвена тастатура со завршна обработка што ја отстранува влагата, проверете дали тастатурата одговара на „џентлменскиот комплет“. Изборот на такви тастатури е доста голем.

Ајде да го погледнеме квалитетот на звукот на дигиталните пијана во следната статија!

Оставете Одговор