Како да изберете класична гитара
Како да се избере

Како да изберете класична гитара

Класичната (шпанска, шестжична) гитара е жичана скинат Музички инструмент. Главен претставник на семејството гитари воопшто и акустични гитари особено. Во својата модерна форма, постои уште од вториот половина од 18 век, се користи како соло, ансамбл и придружен инструмент. Гитарата има одлични уметнички и изведувачки способности и широк спектар на Поштенски марки . Главните разлики  од акустична гитара се најлонските жици, широките вратот , и обликот на телото.

Класичната гитара има шест жици, чија главна структура е e1, b, g, d, A, E (ми од првата октава, си, сол, ре од мала октава, ла, ми од голема октава). Голем број музички мајстори експериментирале со додавање дополнителни жици (гитара со десет жици од Фердинандо Карули и Рене Лакота, петнаесет жици од Василиј Лебедев, девет жици итн.), но таквите инструменти не биле широко користени.

Василиј Петрович Лебедев со гитара со петнаесет жици

Василиј Петрович Лебедев со гитара со петнаесет жици

 

Во оваа статија, експертите на продавницата „Студент“ ќе ви кажат како да се избере класичната гитара што ви треба, а не да плаќате во исто време. За да можете подобро да се изразувате и да комуницирате со музика.

конструкција на гитара

Класична_гитара_структура

1. Штипки (колче механизам )  се специјални уреди кои го регулираат напнатоста на жиците на жичаните инструменти и, пред сè, се одговорни за нивното штимање како ништо друго. Штипки се задолжителен уред на секој жичен инструмент.

штипки за гитара

гитара штипки

2.  Мило ми е – детал од жичани инструменти (наведнати и некои искубени инструменти) што ја крева жицата над табла на прсти до потребната висина.

Мило ми е

Мило ми е _

Мило ми е

Мило ми е _

 

3. Фритс се делови лоцирани по целата должина на гитара вратот , кои се испакнати попречни метални ленти кои служат за промена на звукот и промена на нотата. Исто така  секирај е растојанието помеѓу овие два дела.

4.  Фретаборда – издолжен дрвен дел, на кој се притискаат конците во текот на играта за да се смени нотата.

5. Вратот петица – местото каде што вратот и телото на гитарата се прикачени . Обично овој концепт е релевантен за гитари со завртки. Самата петица може да биде закосена за подобар пристап до шари . Различни производители на гитари го прават тоа на свој начин.

Класична потпетица на вратот на гитара

Класична потпетица на вратот на гитара

6. Школка – (од ч. до извртување, обвиткување нешто околу нешто) – страничниот дел од телото (свиткан или композитен) на музички инструменти. Полесно е да се каже дека на школка е страничните ѕидови.

школка

школка

7. Горна и долна   палубата – рамната страна на телото на жичаниот музички инструмент, кој служи за засилување на звукот.

Големина на гитарата

Кога правилно седи, гитаристот треба да биде способен лесно да се достигне клин одговорен за подесување на четвртата низа. Нема проблем, што значи дека раката не треба да биде целосно испружена, туку барем малку свиткана во зглобот на лактот.

Раката се потпира на гитарата во кој било дел од подлактицата (подлактицата е дел од раката од зглобот до лактот), а благо свитканите показалци, средните и прстенестите прсти можат да стигнат до првата, најтенка врвка. Ако, посегнувајќи по првата низа, раката се потпира на гитарата на свиокот на лактот, тогаш гитарата е преголема.

Димензии на класичните гитари:

4 / 4 – четири четвртина гитара, целосно стандардна гитара, погодна за возрасен

7 / 8 – седум осма гитара, малку помала од стандардна гитара, погодна за оние кои сакаат помала класична гитара

3 / 4 е гитара од три четвртини, помала од седум осма гитара, погодна за тинејџери од 8-11 години.

1 / 2 – гитара еден половина или половина, помалку од гитара три четвртини, погодна за деца од предучилишна и основно училиште 5-9 години

1 / 8 – гитара една осмина, погодна за деца под 6 годишна возраст

Димензии на класична гитара

Димензии на класична гитара

Видови класични гитари

Фурнириран ( школка , дното и палубата изработена од иверица)
Комбиниран ( школка и дното од иверица, и палубата направени од цврст кедар или смрека)
Од цврсти дрвени плочи ( школка , дното и палубата целосно изработен од цврсто дрво)
Сега да го разгледаме секој од овие типови подетално и да ги дознаеме нивните заслуги и недостатоци.

фурниран

Овие гитари се целосно направени од иверица и само со мала резерва можат да се наречат класични, бидејќи таквите инструменти се чисто студентски и целосно ја задоволуваат оваа цел – првите чекори во совладувањето на класичната гитара. Само овој тип на инструмент изгледа како вистинска класична гитара, бидејќи е првенствено пазарен производ со низок сооднос цена/квалитет. Со други зборови - за малку пари добивате минимален квалитет.

Апликација: основно класично училиште, придружба, гитара на отворено.
предности: ниска цена, издржливо куќиште.
Недостатоци: слаб квалитет поради заштеда на материјали.

Класична гитара PRADO HS - 3805

Класична гитара PRADO HS – 3805

Комбиниран

Во комбинираните инструменти, дното и страна се направени од истата иверица, но на звучна табла е направено од а единечна чинија од кедар или смрека. Овој тип на класична гитара е веќе значително различен од конвенционалните гитари со фурнир. таков палубата значително се менува звукот на шест-жицата и му дава меко печат . Изработен е повнимателно и фурниран со скапоцени дрва.

Многу често, многу примероци од овој тип на инструменти имаат прилично пристоен и висококвалитетен звук. Класичните гитари со тело од цврсто дрво се најдобар избор за многу играчи. за мала сума пари добивате прифатлив звук и сосема пристоен инструмент со кој лесно можете да го допрете светот на класиката. Изборот на таква гитара е сосема оправдан ако вашиот буџет е малку ограничен. Останува само да се избере добар производител.

Апликација: оваа гитара е добро прилагодена и за студирање во музичко училиште и за професионално свирење. Идеален за придружба и се смета повеќе за бардиска гитара.
предности: за релативно мала количина добивате максимален квалитет на звукот. Може да се случи и најдобриот пример за овој тип на гитара да биде многу подобар од класичната гитара направена целосно од цврсто дрво.
Недостатоци: веројатно е неточно да се обвинуваат овие гитари зазошто не се мислеше на нив. Според задачата, тие не се наменети за концертна дејност, туку се само аматерски или студентски. Затоа, нивната обвивка и дебелината на палубата се прилагодени на удари и невнимателна употреба, што не е недостаток, туку специфична карактеристика.

Класична гитара YAMAHA CS40

Класична гитара YAMAHA CS40

Изработени од цврсти дрвени плочи

Професионални класични гитари веќе припаѓаат на овој тип на инструменти, па овде класата на гитарата директно зависи од производителот на гитарата, видот на дрвото (највредно е она што има највисоки звучни карактеристики) и од процесот на набавка.

Кога ги правите овие гитари, сè започнува со изборот вистинското дрво . Кога дрвото е конечно избрано, неговите трупци се одвојуваат, а празнините се чуваат за долгорочно складирање за природно сушење неколку години. За тоа време, во дрвото се случуваат процеси кои ги одредуваат неговите понатамошни акустични својства. По сушењето, доаѓа фаза на изложеност, која директно влијае класата на дрво, колку подолго е потребно, толку повредно се смета работното парче.

Апликација: професионална класична гитара, концертна активност.
предности: најквалитетен звук и изработка (рачна изработка).
Недостатоци: со исклучок на високата цена, практично нема.

Совети од продавницата „Студент“ за избор на гитара

  1. Гитарата треба ве молам визуелно . Многу е важно и од што е направена гитарата! Ако гитарата е направена од иверица , па веднаш тргнете го на страна, колку и да е убаво.
  2. Забележете ги жиците. Класичните гитари секогаш имаат најлонски жици. Овие жици се многу полесно да се научи да се игра , но немаат богат сараунд звук. Растојанието помеѓу жиците и вратот на 12-ти секирај мора да да биде не повеќе од 3 mm. Проверете дали најоддалечените жици не се протегаат надвор од границите на фретборд рамнина . Во секој случај, секогаш можете да ги промените жиците и да го изберете најсоодветниот за вас лично.
  3. Проверете ја гитарата за дефекти: гребнатини, пукнатини, испакнатини. Често овие мали нешта можат влијае на звукот или можеби нема да можете да го поставите правилно. Веднаш фрлете ја гитарата ако има а вратот прикачен на телото со болт .
  4. Прашајте го продавачот да ја намести гитарата и играј нешто. Ако слушате како штракаат жици или едноставно не ви се допаѓа звукот, тогаш овој инструмент не вреди да се купи. Побарајте од продавачот неколку гитари одеднаш. Колку повеќе гитари гледате, толку е поголема веројатноста да го изберете вашиот инструмент.
  5. Приближи се Погледни во вратот на гитарата . Треба да има абонос шалче и да биде совршено рамен . Обидете се да ги скинете жиците држејќи ги во различни шари . Многу е важно да не штракаат. Сите шари треба да бидат рамномерни и паралелни едни со други.

Како да изберете класична гитара

Как выбрать классическую (акустическую) гитару.

Примери на класични гитари

Класична гитара Cort 100

Класична гитара Cort 100

Класична гитара Јамаха C-40

Класична гитара Јамаха C-40

Класична гитара Strunal 4671-4/4

Класична гитара Strunal 4671-4/4

Класична гитара FENDER ESC105

Класична гитара FENDER ESC105

Оставете Одговор