Како да изберете бас гитара
Како да се избере

Како да изберете бас гитара

Бас гитара (исто така наречена електрична бас гитара или само бас) е жиче- скинат музички инструмент дизајниран да свири во бас опсег д. Се игра главно со прсти, но се игра со а посредник исто така е прифатливо ( тенок  плоча  со посочи крајот , што причина жици до вибрира ).

Медијаторот

Медијаторот

Бас гитарата е подвид на контрабас, но има помалку масивно тело и вратот , како и во помал обем. Во основа, бас гитарата користи 4 жици , но има опции со повеќе. Како и кај електричните гитари, бас гитарите бараат засилувач за свирење.

Пред пронаоѓањето на бас гитарата, контрабас беше главен бас инструмент. Овој инструмент, заедно со неговите предности, имаше и низа карактеристични недостатоци што ја отежнуваа неговата широка употреба во популарните музички ансамбли од почетокот на 20 век. На недостатоци на контрабас вклучуваат големи димензии, голема маса, вертикален дизајн на подот, недостаток на шари на фретборд , кратко одржување , релативно ниско ниво на јачина на звук, како и прилично тешко снимање, поради карактеристиките на динамиката опсег a.

Во 1951 година, американскиот пронаоѓач и претприемач Лео Фендер, основачот на Фендер, објави Fender Precision Bass, базиран на неговата електрична гитара Telecaster.

Лав Фендер

Лав Фендер

Инструментот се здоби со признание и брзо се здоби со популарност. Идеите отелотворени во неговиот дизајн станаа де факто стандард за производителите на бас гитари, а изразот „бас браник“ долго време стана синоним за бас гитарите воопшто. Подоцна, во 1960 година, Фендер објави уште еден подобрен модел на бас гитара - Fender Jazz Basswhose популарноста не е инфериорна во однос на прецизниот бас.

Браник прецизен бас

Браник прецизен бас

Фендер џез бас

Фендер џез бас

Конструкција на бас гитара

 

конструкција-бас-гитара

1. Штипки (колче механизам )  се специјални уреди кои го регулираат напнатоста на жиците на жичаните инструменти и, пред сè, се одговорни за нивното штимање како ништо друго. Штицките се задолжителен уред на секој жичен инструмент.

Глави за бас гитара

Бас гитарски глави

2.  Мило ми е – детал од жичани инструменти (наведнати и некои искубени инструменти) што ја крева жицата над табла на прсти до потребната висина.

Бас орев

Бас орев

3.  Сидро – закривена челична прачка со дијаметар од 5 mm (понекогаш 6 mm) сместена во внатрешноста на вратот на бас гитара, на едниот крај мора да има сидро орев. Целта на сидро а е да се спречи деформација на вратот а од оптоварувањето создадено од напнатоста на жиците, односно жиците имаат тенденција да го свиткуваат на вратот , И бандаж има тенденција да го исправи.

4. Фритс се делови лоцирани по целата должина на гитара врат , кои се испакнати попречни метални ленти кои служат за промена на звукот и промена на нотата. Вознемирено е и растојанието помеѓу овие два дела.

5. Фретаборда – издолжен дрвен дел, на кој се притискаат конците во текот на играта за да се смени нотата. 

Бас врат

Бас врат

6. Deca – рамната страна на телото на жичаниот музички инструмент, кој служи за засилување на звукот.

7. Пикап е уред кој ги претвора вибрациите на низата во електричен сигнал и го пренесува преку кабел до засилувач.

8.  Држач за конци (за гитари може да се нарече мост " ) – дел на телото на жичани музички инструменти на кои се прикачени жиците. Спротивните краеви на жиците се држат и се протегаат со помош на штипки.

Држач за жици (мост) бас гитара

Опашка ( мост ) бас гитара

Важни совети за избор на бас гитара

Експертите на продавницата „Студент“ ќе ви кажат за главните чекори при изборот на бас гитара и како да ја изберете онаа што ви треба, а не да плаќате во исто време. За да можете подобро да се изразувате и да комуницирате со музика.

1. Прво, слушнете како на звучат поединечни жици без поврзување на гитарата со засилувачот. Ставете ја десната рака на палубата и извадете ја врвката. Ти би требало почувствувајте ја вибрацијата на случајот! Повлечете ја конецот посилно. Слушајте колку долго трае звукот пред целосно да згасне. Ова се нарекува одржување , и колку повеќе е , толку подобро бас гитара.

2. Проверете ја бас гитарата за дефекти на телото, оваа ставка вклучува мазно боење, без меурчиња, чипс, капе и други видливи оштетувања;

3. Видете дали сите елементи, на пример, како на вратот , се прицврстени добро, ако тие се дружи . Обрнете внимание на завртките - тие мора добро да се навртуваат;

4. Бидете сигурни дека проверете вратот , мора да биде мазна, без разни неправилности, испакнатини и отклонувања.

5. Повеќето современи производители на инструменти ја користат традиционалната вага од 34 инчи (863.6 мм), која е доволно удобно за многу играчи. Пократки скалести бас страдаат од тон   одржување на инструментот, но се многу поудобни за пониски играчи или деца/тинејџери.

Одличен пример за успешен и добар звучен краток бас е 30-инчниот Fender Mustang.

браник мустанг

браник мустанг

6. Поминете со прстот по работ на облогата, ништо Треба да извлечете се и изгребете од него.

7. Играта треба да биде удобна! Ова е основното правило и не е важно кој вратот ја избирате бас гитарата со: тенка, тркалезна, рамна или широка. Тоа е само твое вратот .

8. Изберете бас со четири жици за почеток. Ова е повеќе од доволно да свири 95% од постоечките светски музички композиции.

Беспрекорна бас гитара

Бескрајни басови имаат посебен звук бидејќи, поради недостаток на шари , врвката треба да се притисне директно на дрвото на таблата. Низата, допирајќи го фретборд а, испушта штракачки звук, кој потсетува на звукот на контрабас. Иако беспрекорниот бас често се користи во џез и неговите сорти, го свират и други видови музичари.

Беспрекорна бас гитара

Беспрекорна бас гитара

Вознемирен бас гитарата е посоодветна за почетник. Беспрекорните басови бараат прецизно свирење и добар слух. За почетник, присуството на фроти ќе овозможуваат најпрецизно да се играат ноти. Кога ќе имаш повеќе искуство, ќе можеш да свириш на инструмент без тајни, обично како бас се купува вториот инструмент.

Свирење на бескорисна бас гитара

Фанки бессмеен бас гитара - Енди Ирвин

Прицврстување на вратот на палубата

Вратот е прикачен со завртки.

Главниот тип на прицврстување на вратот на палубата е прицврстување со завртки. Бројот на завртки може да варира. Главната работа е дека тие го чуваат добро. Се кажуваат вратови со завртки до скратете го времетраењето на нотите, но некои од најдобрите бас гитари, Fender Jazz Bass, имаат токму таков систем за монтирање.

Врат на завртки

вратот на завртки

преку вратот .

"Преку вратот ” значи дека минува низ целата гитара, а на тело се состои од две половини кои се прицврстени на страна. Овие вратови имаат потопол звук и подолг одржување . Жиците се прицврстени на едно парче дрво. На овие гитари, лесно е да се прицврсти првата шари . Овие басови обично се поскапи. Главниот недостаток е покомплицирано поставување на сидро .

Преку вратот

преку вратот

Поставете вратот

Ова е компромис помеѓу монтажата на завртката и монтажата преку монтажа, притоа задржувајќи ги придобивките од секоја од нив.

Залепен врат

Залепени вратот

Тесна врска помеѓу вратот и телото на бас гитарата е исклучително важно , бидејќи во спротивно вибрациите на жиците нема добро да се пренесат на телото. Покрај тоа, ако врската е лабава, бас гитарата едноставно може да престане да го одржува системот. Преку вратот моделите имаат помек тон и подолг одржување , додека басовите со завртки звучат поригидно. На некои модели, на вратот е прикачен со 6 завртки (наместо вообичаените 3 или 4)

Активна и пасивна електроника

Присуството на активна електроника значи дека бас гитарата има вграден засилувач. Обично му треба дополнителна енергија, што му дава батерија. Предностите на активната електроника се а посилен сигнал и повеќе поставки за звук. Таквите баси имаат посебен еквилајзер за прилагодување на звукот на гитарата.

Пасивна електроника немаат дополнителен извор на енергија, поставките за звук се сведени на јачина на звук, тон на звук и префрлување помеѓу пикап (ако има два). Предностите на таков бас се Дека батеријата нема да се потроши среде концерт, во едноставноста на подесувањето на звукот и традиционален звук , активните басови даваат поагресивен, модерен звук.

Како да изберете бас гитара

Примери за бас гитара

PHIL PRO ML-JB10

PHIL PRO ML-JB10

CORT GB-JB-2T

CORT GB-JB-2T

CORT C4H

CORT C4H

SCHECTER C-4 CUSTOM

SCHECTER C-4 CUSTOM

 

Оставете Одговор