Хорн: состав на инструменти, историја, звук, типови, употреба, техника на свирење
месинг

Хорн: состав на инструменти, историја, звук, типови, употреба, техника на свирење

За повеќето луѓе кои се далеку од светот на музиката, багажот е поврзан со пионерски одреди, церемонијални формации и будење во детските здравствени кампови. Но, малкумина знаат дека историјата на овој музички инструмент започна многу пред советскиот период. И сигналната труба стана родоначалник на сите претставници на семејството на бакарни ветрови.

Уред

Дизајнот наликува на цевка, но е целосно лишен од систем на вентили. Алатката во форма на метална цилиндрична цевка е изработена од бакарни легури. Едниот крај на цевката непречено се шири и поминува во штекерот. Од другиот крај е вметната писката во форма на чаша.

Отсуството на вентили и порти не дозволува багажот да стои на исто ниво со оркестарските инструменти, може да свири само мелодии од звуците на природната скала. Музичкиот ред се репродуцира само преку ембушурата – одредена положба на усните и јазикот.

Хорн: состав на инструменти, историја, звук, типови, употреба, техника на свирење

Приказната погоре

Во старите денови, ловците во различни земји користеле сигнални рогови направени од животински рогови за да предупредат на опасност, да возат диви животни или да се движат по теренот. Тие беа мали по големина, во форма на заоблена полумесечина или голем прстен и удобно се вклопуваа на појасот или рамото на ловецот. На далечина се слушна долготрајниот звук на сирена.

Подоцна, сигналните сирени биле користени за предупредување за опасност. Стражарите на кулите на тврдините и замоците, забележувајќи го непријателот, свиреа со сирена и портите на тврдините беа затворени. Во средината на XNUMX-тиот век, булката се појави во армиски формации. За неговото производство се користеле бакар и месинг. Човекот што свири бубалица се нарекува буглер. Го носеше инструментот закачен преку рамо.

Во 1764 година, во Англија се појави месинг сигнален инструмент, неговата цел во армијата беше да ги предупреди трупите за собирање и формирање. Во Советскиот Сојуз од XNUMX век, рогот и тапанот станаа атрибути на Сојузната пионерска организација. Трубачот даваше сигнали, а силен звук ги повика пионерите на собири, свечени формации, повикаа на учество во Зарниците.

Хорн: состав на инструменти, историја, звук, типови, употреба, техника на свирење

Сорти погоре

Една од најчестите сорти е офиклеид. Овој вид се појави во Англија на почетокот на деветнаесеттиот век со подобрување на ковачот. Неговите димензии беа поголеми, на уредот беа додадени неколку вентили и клучеви. Ова ги прошири музичките можности на инструментот, тој почна да се користи во симфониските оркестри, додека корнетот не го избриша од сцената.

Друг тип на подобрен „прогенитор“ на дувачки инструменти е туба. Неговиот дизајн е комплициран од системот на вентили. Поголемиот опсег на звук им овозможи на музичарите да свират на дувачки инструмент не само во дувачки бендови, туку и во џез-бендови.

Користење

Во различни времиња, Play on the forge имаше различни функционалности. Дури и пред пронаоѓањето на автомобилот, инструментот се користел за сигнализација на вагони и вагони. На парабродовите и бродовите се користеше исклучиво како сигнал, но подоцна научија да ги свират наједноставните мелодии. Во Руската империја, бубалерите свиреа со своите труби за да го означат почетокот на движењето на пешачките трупи.

За многу народи, овој дувачки инструмент не ја преживеал еволуцијата, останувајќи на нивото на антиката и можеби изгледа сосема автентично.

Хорн: состав на инструменти, историја, звук, типови, употреба, техника на свирење

Интересен факт: во Африка, локалните жители прават импровизиран рог од рогови на антилопи и организираат вистински претстави со учество на примероци со различни должини. И во руската Република Мари Ел, за време на националните празници, цевка од рог е изгорена или закопана на свети места.

Како да се свири на рог

Слична е техниката на извлекување звук на сите дувачки инструменти. За музичарот е важно да има развиен апарат за усни – ембушура, силни мускули на лицето. Неколку тренинзи ќе ви овозможат да ги совладате основите и да се навикнете на правилното распоредување на усните - цевка и јазик - чамец. Во овој случај, јазикот се притиска на долните заби. Останува само да дува повеќе воздух во бакарната цевка преку устата. Висината на звукот се менува со менување на положбата на усните и јазикот.

Слабите изведбени способности на сирената, со леснотијата на совладување на овој инструмент, се повеќе предност отколку недостаток. Откако ќе го земете „прородителот“ на сите дувачки инструменти, во неколку лекции можете да научите како да свирите музика на него.

Горн „Боевая тревога“

Оставете Одговор