Историја на вувузела
членовите

Историја на вувузела

Сите веројатно се сеќаваат на необичната африканска цевка за вувузела, која ја користеа јужноафриканските фудбалски фанови за да ја бодрат својата репрезентација и да создадат посебна атмосфера на Светското првенство во 2010 година.

Историја на вувузела

Историјата на создавањето на инструментот

Овој музички инструмент е познат и како лепатата. По изглед наликува на долг рог. Во 1970 година, за време на Светското првенство, родум од Јужна Африка, Фреди Мааки, гледал фудбал на телевизија. Кога камерите го свртеа вниманието кон трибините, можеше да се види како некои навивачи силно ги дувнаа цевките и на тој начин им дадоа поддршка на своите тимови. Фреди одлучи да остане во чекор со нив. Ја скинал сирената од стариот велосипед и почнал да ја користи на фудбалски натпревари. За цевката да звучи погласно и да се гледа оддалеку, Фреди ја зголемил на еден метар. Јужноафриканските фанови беа инспирирани од интересната идеја на нивниот пријател. Тие почнаа да прават слични цевки од импровизирани материјали. Во 2001 година, Masincedane Sport објави пластична верзија на алатката. Вувузела звучеше на височина – Б рамнина од мала октава. Цевките испуштаа монотон звук, сличен на зуењето на рој пчели, што многу го попречуваше нормалниот звук на телевизорот. Противниците на употребата на вувузела веруваат дека инструментот го попречува фокусот на играчите на играта поради неговата силна бучава.

Првата вувузела забранува

Во 2009 година, за време на Купот на Конфедерации, вувузелите го привлекоа вниманието на ФИФА со нивното досадно брмчење. Воведена е привремена забрана за употреба на инструментот на фудбалски натпревари. Забраната беше укината по жалбата на Јужноафриканската фудбалска федерација во која се наведува дека вувузелата е важен дел од јужноафриканската култура. За време на Светското првенство во 2010 година, имаше многу поплаки за инструментот. Гостинските навивачи се пожалија на брмчењето на трибините, што многу им пречеше и на играчите и на коментаторите. На 1 септември 2010 година, УЕФА воведе целосна забрана за употреба на вувузели на фудбалски натпревари. Оваа одлука ја поддржаа 53 национални здруженија.

Оставете Одговор