Историја на тимпаните
членовите

Историја на тимпаните

Тимпани – музички инструмент од семејството на ударни инструменти. Се состои од 2-7 чинии направени од метал во форма на котел. Отворениот дел од чиниите во форма на котел е покриен со кожа, понекогаш се користи и пластика. Телото на тимпаните е главно изработено од бакар, сребро и алуминиум ретко се користат.

корени од античко потекло

Тимпаните се древен музички инструмент. Тие биле активно користени за време на борбите од античките Грци. Кај Евреите, верските обреди биле придружени со звуците на тимпаните. Во Месопотамија биле пронајдени и тапани слични на котел. „Месечината на Пејенг“ - антички бронзен тапан со големи димензии 1,86 метри во висина и 1,6 во дијаметар, може да се смета за претходник на тимпаните. Староста на инструментот е околу 2300 години.

Се верува дека предците на тимпаните се арапски нагари. Тие биле мали тапани кои се користеле за време на воените церемонии. Нагарите имаа дијаметар од нешто повеќе од 20 см и беа обесени од појасот. Во 13 век, овој антички инструмент дојде во Европа. Се претпоставува дека го донеле крстоносците или Сарацените.

Во средниот век во Европа, тимпаните почнаа да изгледаат како модерни, тие беа користени од војската, тие беа користени за контрола на коњаницата за време на непријателствата. Во книгата на Препоториус „The Arrangement of Music“, од 1619 година, овој инструмент се споменува под името „ungeheure Rumpelfasser“.

Имаше промени во изгледот на тимпаните. Мембраната што ја затегнува едната страна на куќиштето најпрвин била направена од кожа, а потоа почнала да се користи пластика. Историја на тимпанитеМембраната беше фиксирана со обрач со завртки, со чија помош се прилагодуваше инструментот. Инструментот беше дополнет со педали, притискањето на нив овозможи да се обноват тимпаните. Во текот на играта користеле прачки од дрво, трска, метал со тркалезни врвови и покриени со посебен материјал. Покрај тоа, дрво, филц, кожа може да се користи за врвовите на стапчињата. Постојат германски и американски начини на уредување на тимпаните. Во германската верзија, големиот котел е десно, во американската верзија е обратно.

Тимпани во историјата на музиката

Жан Батист Лули беше еден од првите композитори што воведе тимпани во неговите дела. Подоцна, Јохан Себастијан Бах, Лудвиг ван Бетовен, Хектор Берлиоз постојано пишуваа делови од тимпани во нивните креации. За изведба на оркестарски дела обично се доволни 2-4 котли. Работата на ХК Грубер „Чаривари“, за чие извршување се потребни 16 котли. Соло делови се наоѓаат во музичките дела на Ричард Штраус.

Инструментот е популарен во широк спектар на жанрови на музика: класична, поп, џез, неофолк. За најпознати тимпанисти се сметаат Џејмс Блејдс, Е.А Галојан, АВ Иванова, В.М. Снегирева, В.Б. Гришин, Зигфрид Финк.

Оставете Одговор