Историја на тамбурата
членовите

Историја на тамбурата

дајрето – древен музички инструмент од семејството на ударни инструменти. Најблиски роднини се тапанот и дајрето. Дајрето е вообичаено во Ирак, Египет.

Антички корени од тамбура

Дајрето има древна историја и со право се смета за предок на тамбурата. Спомнувањето на инструментот може да се најде во неколку поглавја од Библијата. Историја на тамбуратаМногу народи во Азија долго време се поврзуваат со тамбура. Во религиозните обреди, се користеше во Индија, се среќаваше во арсеналот на шамани на домородните народи. Како по правило, во такви случаи, на дизајнот се додаваат ѕвона и панделки. Во вештите раце на шаман, дајрето станува магично. За време на обредот, еднообразните звуци, ротацијата, ѕвонењето, димензионалните нишалки го ставаат шаманот во транс. Обично шаманите ги третираат ритуалните тамбураши со стравопочит, пренесувајќи ги само од рака на рака со наследство на нивните наследници.

Во 1843 век, инструментот се појавува на југот на Франција. Музичарите го користеле како додаток за свирење на флејта, а набрзо почнал да се користи насекаде - на улиците, во опери и балети. Член на оркестрите. Познатите композитори В.А. Моцарт, П.И. Чајковски и други го свртуваат вниманието кон него. Во XNUMX-тиот век, тамбурата се здоби со популарност во Америка, кога во XNUMX во Њујорк, на концертот на мистерија, премиерно изведен во театарот Зелени појаси, се користеше како главен музички инструмент.

Историја на тамбурата

Дистрибуција и употреба на тамбура

Дајрето е еден вид мал тапан, само подолг и потесен. За производство се користи телешка кожа, во модерната верзија на пластика. Работната површина на тамбурата се нарекува мембрана, испружена преку работ. Помеѓу раб и мембрана се поставуваат дискови направени од метал. Со мало тресење, дисковите почнуваат да ѕвонат, во зависност од тоа како да се удри по работ на инструментот, колку поблиску е поостро, толку подалеку е пригушеното. Дајреите доаѓаат во различни големини, но генерално се компактен инструмент. Со дијаметар не повеќе од 30 см. Обликот на алатот е различен. Најчесто круг. Различни народи имаат тамбура кои се полукружни, во форма на триаголник. Во денешно време, дури и во форма на ѕвезда.

Поради својата форма и звук, тамбурата долго време се користи во шамански ритуали, гатање и танци. Тркалезните тамбураши најдоа примена во народната музика: турска, грчка, италијанска.

Постојат многу начини за свирење на дајрето. Може да се држи во рака или да се монтира на држач. Можете да си играте со раката, со стап или да ја удирате ногата или бутот со тамбура. Различни се и методите: од галење до остри удари.

Историја на тамбурата

Модерна употреба на тамбурата

Оркестарската тамбура е директен потомок на тамбурата. Во симфонискиот оркестар, тој стана еден од главните ударни инструменти. Денес, современите изведувачи не го заобиколуваат. Во рок музиката, многу солисти го користеа тамбурата на своите концерти. Списокот на такви изведувачи е доста импресивен: Фреди Меркјури, Мајк Лав, Џон Андерсон, Питер Габриел, Лијам Галагер, Стиви Никс, Џон Дејвисон и други. Дајрето се користи во различни стилови: поп музика, рок, етничка музика, госпел. Покрај тоа, тапанарите активно користат тамбураши во модерни комплети за тапани.

Тамбурин. Как на нём играть Мастер-класс по барабану

Оставете Одговор