Историја на рекордерот
членовите

Историја на рекордерот

Блокирај флејта е вид на флејта. Претставува дувачки музички инструмент од типот свирче. Историја на рекордеротСтанува збор за надолжна флејта, која, за разлика од попречната, се држи надолжно, како што сведочи и самото име. Воздухот се дува во дупка направена на крајот на цевката. Во близина на оваа дупка има уште една - излезот, со лице што го сече воздухот. Сето ова наликува на уред за свирче. На цевката има специјални дупки за прстите. За да се извлечат различни тонови, дупките се половина или целосно покриени со прсти. За разлика од другите сорти, има 7 вентили на предната страна на рекордерот и еден дополнителен (октава) вентил на задната страна.

Предности на рекордер

Материјалот за производство на оваа алатка беше главно дрво. Јавор, зеленика, слива, круша, но најмногу махагони беа добро прилагодени за оваа намена. Историја на рекордеротДенес, многу рекордери се направени од пластика. Таквата алатка е поиздржлива, на неа не се појавуваат пукнатини со текот на времето, како што се случува со дрвена. Пластичната флејта има одлични музички способности. Друга значајна предност на рекордерот е неговата ниска цена, што го прави достапен дувачки инструмент. Денес, рекордерот се користи во народната музика, за учење на децата, не звучи во класичните музички дела.

Историјата на појавата и дистрибуцијата на алатката

Флејтата, како што знаете, е најстариот музички инструмент познат на човештвото во праисторијата. Неговиот прототип се смета за свиреж, кој со текот на времето се подобруваше со додавање дупки на прстите за промена на тонот на звукот. Флејтата се шири речиси насекаде во средниот век. Историја на рекордерот Во 9 век од н.е. се појавуваат првите спомнувања на рекордерот, кој повеќе не може да се меша со флејта. Во историјата на појавата и развојот на рекордерот, треба да се разликуваат неколку фази. Во 14 век, тоа бил најважниот инструмент што го придружувал пеењето. Звукот на инструментот не беше силен, но многу мелодичен. Се верува дека патувачките музичари придонеле многу за неговото ширење. Во 15 и 16 век, рекордерот престанува да ја игра водечката улога на музичките инструменти кои изведуваат вокална и танцова музика. Прирачникот за самоупатство за свирење на рекордерот, како и музички нотации, првпат се појавил во 16 век. Барокната ера беше обележана со конечната поделба на вокална и инструментална музика. Звукот на технолошки подобрениот рекордер стана побогат, побогат и се појавува „барокен“ рекордер. Таа е еден од водечките музички инструменти, за неа се создаваат многу дела. GF Handel, A. Vivaldi, JS Bach пишуваа за рекордерот.

Снимачот оди во „сенка“

Во 18 век вредноста на флејтата постепено се намалува, од водечки инструмент станува придружен. Попречната флејта, со погласен звук и поширок опсег, брзо го замени рекордерот. На новата флејта се препишуваат стари дела на познати композитори, а се пишуваат нови. Инструментот беше отстранет од составот на симфониските оркестри, понекогаш користен во оперети и меѓу аматерите. Речиси заборавив на инструментот. И само во средината на 20 век рекордерот повторно се здоби со популарност. Не мала важност во ова беше цената на инструментот, кој е многукратно поевтин од скапата фенси попречна флејта.

Оставете Одговор