Историја на пијаното
членовите

Историја на пијаното

Секое советско дете се сеќава на огромен музички инструмент кој зафаќа половина соба во нашите мали станови - пијано. Се сметаше за луксуз и потреба за многу семејства. Во минатиот век, секоја девојка или девојка едноставно мораше да знае да свири на овој инструмент.Историја на пијанотоДали тој има свои тајни? Можеби изгледа дека во наше време интересот за него пресушил, но можеби некој ќе го преиспита своето гледиште за пијаното, откако научил колку работа и време е потребно за да се создаде вообичаениот модерен звук и неговиот пригоден изглед. И, исто така, колку дела на не само саканите класици, туку и модерни ремек-дела се создадени со користење на звукот на пијаното, овој тежок, навидум застарен инструмент.

Како и зошто е создадено пијаното? Пијано е помал тип на пијано. Претходници на пијаното се клавикордите и чембалите. Овој инструмент е создаден специјално за внатрешна музика што се игра во мали простории. Историја на пијанотоПијано - на италијански „пијанино“, преведено како „мало пијано“. Сега е лесно да се погоди зошто бил потребен овој инструмент, во присуство на пијано. За разлика од големото пијано, жиците, звучната плоча и механичкиот дел на клавирот се распоредени вертикално, така што зафаќа многу помалку простор во просторијата. И ова е важно, бидејќи со текот на времето инструментите и музиката станаа подостапни за обичните луѓе, а од замоците се преселија во домовите на обичните граѓани. Поради својата компактна големина, пијаното има потивок звук од големото пијано. Практично не се користи за концертни цели. Италија беше родното место на првиот пијано. Создаден е во 1709 година од италијанскиот мајстор Бартоломео Кристофори. Како основа го зеде телото на чембало и механизмот за тастатура на клавикордот. Овој настан даде поттик за појавата на пијаното.

Во 1800 година, Американецот Џеј Хокинс го измислил првото пијано во светот. Во 1801 година, сличен дизајн, но со педали, измислил М. Мулер од Австралија. Така, двајца различни луѓе, не познавајќи се, живеејќи на различни континенти, го создадоа ова чудо! Историја на пијанотоМеѓутоа, клавирот тогаш не гледаше на начинот на кој општеството го знае сега. Современата форма ќе ја добие дури во средината на 19 век.

Во Русија, тие научија за пијаното во 1818-1820 година благодарение на мајсторите Тишнер и Вирта. Така... по речиси сто години од постоењето на клавирот, дознавме и за него. И тие сакаа. Пијаното толку многу се заљуби што овој инструмент продолжи да се подобрува скоро триста години. Во 20 век се појавија електронски пијана и синтисајзери познати на многумина. Ако копате во историјата, инструментот што можеби некој го смета за антички, а неговите дела не се интересни по звук, всушност, е плод на не само талент, туку и напорна работа, дури и во тие денови кога немаше такви електронски “ натпреварувачи“ за пијано. “ како сега.

Очигледно, кога се родил овој инструмент, заедно со него се родиле и мајстори за да создадат ремек-дела на него. Како и да е, за музиката на овој необичен инструмент да даде задоволство, мора да се сака, почувствува, разбере.

История фортепиано.Дом музыки Марии Шаро.Www.maria sharo.com

Оставете Одговор